Sony: κάρτες μνήμης... αθόρυβες (;), πανάκριβες

Για χρήση με αρχεία ήχου υψηλής ανάλυσης και αυτιά... καλύτερα από νυχτερίδας, μάλλον!

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς δημοσιογράφος τεχνολογίας για να έχει παρατηρήσει το εξής απλό: οι άνθρωποι δίχως οικονομικά προβλήματα οποιουδήποτε είδους είναι συχνά ιδιαιτέρως... θετικά προσκείμενοι σε προϊόντα που οι εταιρείες προωθούν ως κορυφαία ή ξεχωριστά, χωρίς να εξετάζουν αν στην πραγματικότητα αυτό ισχύει ή όχι. Το αν και κατά πόσο οι εταιρείες θα έπρεπε να... εχμ... αξιοποιούν αυτή τη διαπίστωση, είναι ένα θέμα από μόνο του. Η Sony ωστόσο δείχνει όντως να πιστεύει πως η νέα της "ειδική" κάρτα μνήμης για "υψηλής πιστότητας απόδοση ήχου" έχει νόημα απόκτησης, ακόμη κι αν η τεχνική της ανωτερότητα απέναντι σε άλλες, αντίστοιχων προδιαγραφών κάρτες μνήμης, είναι δύσκολο έως πάρα πολύ δύσκολο να αποδειχθεί.

H κάρτα μνήμης SR-64HXA της ιαπωνικής εταιρείας προσφέρει 64 GB αποθηκευτικού χώρου και ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων αντίστοιχες οποιασδήποτε κάρτας μνήμης microSDXC κλάσης 10. Αυτό που την διαχωρίζει, σύμφωνα με τη Sony, από τις αντίστοιχες άλλων κατασκευαστών (ή και τις καλύτερες άλλες δικές της) είναι το γεγονός ότι παράγει λιγότερο "ηλεκτρικό θόρυβο" κατά την ανάγνωση των ψηφιακών αρχείων που περιέχει, έτσι ώστε η εκάστοτε συσκευή που αξιοποιεί αυτήν την κάρτα μνήμης να αποδίδει ήχο (ακόμη) υψηλότερης ποιότητας. Αν και κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από το ανθρώπινο αυτί (ακόμη και από αυτό των λεγόμενων audiophiles που απαιτούν την υψηλότερη δυνατή ποιότητα ήχου από τις συσκευές τους) είναι, ολοφάνερα, συζητήσιμο.

Ακόμη και η ίδια η Sony... τρέφει αμφιβολίες σχετικά με την πρότασή της, παραδεχόμενη ανοιχτά πως "δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως υπάρχει ζήτηση για ένα προϊόν όπως αυτό, όμως ενδέχεται κάποιοι άνθρωποι που επιζητούν την απόλυτη ποιότητα στην αναπαραγωγή ήχου να ενδιαφέρονται γι' αυτό". Το μόνο άλλο προϊόν το οποίο θα μπορούσαμε ίσως να "ταιριάξουμε" με αυτήν την "ειδική" κάρτα μνήμης είναι το νέο Walkman ZX2, το οποίο επίσης απευθύνεται σε ακροατές με μεγάλες απαιτήσεις για ψηφιακό ήχο υψηλής πιστότητας (hi-res audio) από αρχεία π.χ. FLAC ποιότητας 192 KHz/24-bit. Σε ο,τιδήποτε άλλο, είτε μιλά κανείς για player είτε για μορφή περιεχομένου, θα... "χανόταν στη μετάφραση" ένα πλεονέκτημα ήδη αμφίβολο όπως είναι η "μεταφορά δεδομένων με λιγότερο ηλεκτρικό θόρυβο".

Και πάλι, βέβαια, θα αντιμετωπίζαμε εξαιρετική δυσκολία για να δικαιολογήσουμε την τιμή πώλησης των $150 που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη κάρτα μνήμης στην Ιαπωνία... τη στιγμή που άλλες κάρτες microSDXC της ίδιας κλάσης και χωρητικότητας κοστίζουν στο Amazon μόλις $30-$35 (ακόμη λιγότερο αν δεν είναι γνωστού κατασκευαστή). Εκείνοι που έχουν, βέβαια, τόσο την ακουστική οξύτητα, όσο και τον εξοπλισμό και το περιεχόμενο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει (λέμε τώρα) τα χαρακτηριστικά αυτής της κάρτας μνήμης, προφανώς δεν θα έχουν κανένα "θέμα" και με την τιμή πώλησης της SR-64HXA. Από αυτούς τους ολίγους και εκλέκτούς, περιμένουμε... εντυπώσεις!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ