Sony CyberShot RX100 III: μικρή μόνο στο... μάτι!

Η πιθανώς κορυφαία ψηφιακή φωτογραφική τσέπης αυτή τη στιγμή, ακόμη καλύτερη

Υπήρξε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο παρελθόν κατά το οποίο ουκ ολίγοι είχαν σχεδόν πειστεί για την πρακτική εξαφάνιση των φωτογραφικών μηχανών "τσέπης" (compact) από την αγορά: με τις ενσωματωμένες κάμερες των smartphones να γίνονται όλο και καλύτερες - και αυτό που λέμε... "good enough" για πάρα πολύ κόσμο - μόνο οι μεγαλύτερες σε μέγεθος ψηφιακές φωτογραφικές έδειχναν να έχουν μέλλον. Η Sony είχε διαφορετική γνώμη και η αρχική CyberShot RX100 ήταν εξαιρετικά... ισχυρό επιχείρημα πριν από δύο χρόνια, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και σχόλια για το πολύ μικρό μέγεθος και βάρος, αλλά την πολύ υψηλή ποιότητα φωτογραφίας που μπορούσε να προσφέρει. Η ιαπωνική εταιρεία συνέχισε με την δεύτερη έκδοση της RX100, εξελικτικά, και η ολοκαίνουργια τρίτη φέρνει στο προσκήνιο ακόμη περισσότερες βελτιώσεις.

Ο φακός της νέας RX100 καλύπτει μεγαλύτερο εύρος γωνιών από τον προκάτοχό του και συλλέγει περισσότερο φως, κάτι που βοηθά σημαντικά σε συγκεκριμένα σενάρια χρήσης. Η συγκεκριμένη CyberShot ήταν πάντα "σβέλτη", όμως μπορεί πλέον να συλλάβει 10 φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο σε κατάσταση συνεχόμενων λήψεων (burst mode), ενώ στην εγγραφή video υποστηρίζει πλέον τα 50 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε ανάλυση 1080p, με υψηλής ποιότητας μορφή κωδικοποίησης (XAVC S). O σταθεροποιητής λήψεων είναι 5 αξόνων, αξιοποιείται μάλιστα και στη σύλληψη video κι όχι μόνο φωτογραφιών.

Η πιο ενδιαφέρουσα και... άμεσα ορατή προσθήκη, πάντως, δεν είναι άλλη από το ηλεκτρονικό σκόπευτρο που "κρύβεται" στο σώμα της RX100 III και αποκαλύπτεται όταν ο κάτοχός της το χρειαστεί. Είναι τεχνολογίας OLED και πολύ υψηλής ανάλυσης (σχεδόν 1.5 Megapixel), συνοδευόμενο από οθόνη προεπισκόπησης 3 ιντσών, στην ίδια περίπου ανάλυση. Ο συνδυασμός τους καθιστά τη σύλληψη του κάδρου που ο χρήστης "στοχεύει", με θαυμαστή για συσκευή compact ταχύτητα και ακρίβεια. Σε αυτό συνεισφέρει και το ανανεωμένο σύστημα ελέγχου των λήψεων, βασισμένο στον επεξεργαστή Bionz X, το οποίο επιτρέπει και την ύπαρξη σημαντικά περισσότερων "χειροκίνητων" ρυθμίσεων. Η ανάλυση του αισθητήρα παραμένει στα 20 Megapixel, όπως και η διασύνδεση με άλλες συσκευές και υπολογιστές μέσω των προτύπων Wi-Fi και NFC. Η Cybershot RX100 III αναμένεται και στην ελληνική αγορά στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου στην προτεινόμενη λιανική τιμή των €749. Περισσότερα γι' αυτήν, τότε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ