Sony α3000: ποιότητα, χωρίς κόπο

Νέα ψηφιακή φωτογραφική που συνδυάζει χαρακτηριστικά διαφορετικών κατηγοριών

Έχει γίνει, θεωρούμε, κατανοητό απ' όλους το γεγονός ότι με τα smartphones να έχουν αναχθεί στο πρακτικά κυρίαρχο μέσο φωτογράφησης της... Generation X/Y/Z (λόγω ευκολίας και μόνο), οι εξειδικευμένες ψηφιακές φωτογραφικές θα πρέπει να αντιπαρατάξουν άλλα πλεονεκτήματα για να κρατήσουν την παρουσία τους στην αγορά ενεργή. Ένα τέτοιο πλεονέκτημα είναι η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, ένα άλλο η μεγαλύτερη γκάμα ρυθμίσεων και λειτουργιών. Τί γίνεται όμως όταν κάποιος θέλει τα πρώτα, χωρίς να... πολυασχοληθεί με τις δεύτερες; Επιλέγει μία ψηφιακή φωτογραφική που έχει σχεδιαστεί με αυτή τη συλλογιστική, όπως την καινούργια a3000 της Sony για παράδειγμα: ένα αμάλγαμα διαφορετικών μοντέλων που επιδιώκει να προσφέρει... "τα καλύτερα απ' όλα"!

Η a3000 χαρακτηρίζεται από τα εξής: ένα, μέγεθος και σχεδιασμό που παραπέμπει σε DSLR, άρα όχι μικρό μεν, αλλά εξαιρετικά άνετο στο κράτημα και τη χρήση δε. Δύο, λειτουργεί με τον μηχανισμό φωτογράφησης δίχως κάτοπτρο (mirrorless) που αξιοποιούν π.χ. οι ψηφιακές φωτογραφικές NEX της Sony, οπότε είναι ελαφρύτερη, αλλά χωρίς να στερείται τον αισθητήρα μεγάλου μεγέθους (APS-C Exmor) και ανάλυσης 20 Megapixel που χαρίζει στις DSLR την κορυφαία ποιότητα φωτογράφισης για την οποία προτιμώνται. Τρία, δέχεται εναλλάξιμους φακούς όπως οι DSLR, αλλά όχι τους αναμφίβολα βαρείς και ακριβούς των DSLR: αντιθέτως αξιοποιεί τους (18 διαφορετικούς) φακούς E-Mount των NEX, που και περισσότερο προσιτοί είναι, και ευκολότερα διαχειρίσιμοι.

Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω το εύχρηστο ηλεκτρονικό σκόπευτρο, την εγγραφή video υψηλής ευκρίνειας και τη δυνατότητα προσαρμογής επαγγελματικών αξεσουάρ στο σώμα της a3000, έχει μία ψηφιακή φωτογραφική που ναι μεν προσφέρεται σε τιμή "εισαγωγικής" (€450 περίπου με φακό 18-55mm στη συσκευασία) αλλά... μόνο τέτοια δεν δείχνει όσον αφορά τον εξοπλισμό. Η a3000 φέρει, άλλωστε, σε μορφή ενσωματωμένων επιλογών, περισσότερα από 15 διαφορετικά φίλτρα επεξεργασίας, τα οποία μπορούν να "μεταμορφώσουν" - ανάλογα με την περίπτωση - τις απλές φωτογραφίες σε καλλιτεχνικά στιγμιότυπα που διατηρούν την αρχική τους ανάλυση και φωτισμό. Η νέα ψηφιακή φωτογραφική της Sony θα είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας από τα τέλη Σεπτεμβρίου - έγκαιρα για τις πρώτες... αποδράσεις του φθινοπώρου, δηλαδή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ