Σε οθόνη 5.4, ανάλυση... 2.5Κ

Νέο ρεκόρ πυκνότητας pixel στην απεικόνιση, αγγίζουμε την υπερβολή πλέον

Το γεγονός ότι οι τάσεις στην αγορά της τεχνολογίας... κύκλους κάνουν δεν είναι καν συζητήσιμο, όμως ομολογούμε πως ακόμη κι έτσι η τελευταία εξέλιξη στις οθόνες μας εξέπληξε: θυμίζει μεν εκείνον τον ανόητο "αγώνα δρόμου των Megapixel" στις ψηφιακές φωτογραφικές πριν από κάποια χρόνια, αλλά... με ακόμη μεγαλύτερη δόση υπερβολής! Ο λόγος περί αναλύσεων, του αριθμού των pixel δηλαδή που χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση κάθε είδους περιεχομένου στην οθόνη. H Apple είχε ορίσει ως "Retina" τις οθόνες που υπερβαίνουν τα 300 ppi (pixel ανά ίντσα), υπερβαίνοντας το "οπτικό όριο" του ανθρώπινου ματιού - και μέχρι σήμερα θεωρεί, σε διάφορες αναλύσεις, τον αριθμό αυτό αρκετό για τα iPhone, iPad και MacBook Pro της. Ε, αυτά τα 300 ppi πυκνότητας pixel οι κατασκευαστές smartphones βασισμένων στο Android φέτος τα ξεπέρασαν κατά πολύ, προσφέροντας την ανάλυση των 1920x1080 pixel σε οθόνες διαγωνίου 4.7, 5, 5.5 και 6.2 ιντσών. Και το 2014, απ' ότι φαίνεται, θα δούμε ακόμη πυκνότερες σε pixel οθόνες!

Η Japan Display, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής οθονών στον κόσμο για κάθε είδους συσκευή, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες πως ολοκλήρωσε την ανάπτυξη δύο νέων οθονών τεχνολογίας TFT LCD υπερυψηλής ανάλυσης. Οι δύο οθόνες προσφέρουν ανάλυση, ούτε λίγο ούτε πολύ, ίση με αυτή που ονομάζουμε... 2.5Κ (!) στον κόσμο των PC: 2560x1440 pixel, απλά "σε ύψος" αντί "σε πλάτος". Ο αριθμός των pixel σε σχέση με τα 1920x1080 είναι ήδη σημαντικά μεγαλύτερος, ακόμη περισσότερη εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι αυτά τα 2.5Κ προσφέρονται σε διαγωνίους των 5.4 και 6.2 (!!!) ιντσών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η οπτική πληροφορία που σήμερα απεικονίζεται σε μία οθόνη π.χ. 27 ιντσών ενός iMac, θα "χωρά" σε 4 ή 5 φορές μικρότερης διαγωνίου οθόνες, προορισμένες για smartphones!

Κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς, διαπιστώνει κανείς πως τόσα pixel στην οθόνη των 5.4 ιντσών διαμορφώνουν την πυκνότητά της σε 533 ppi, ενώ στην 6.2 στα ελαφρώς λιγότερα (αλλά και πάλι... παράλογα υψηλά) 473 ppi. Γιατί παράλογα; Γιατί εδώ δεν μιλάμε πια για υψηλότερη ανάλυση από αυτήν που μπορεί να διακρίνει και να αξιοποιήσει το ανθρώπινο μάτι, αλλά για ανάλυση που δεν μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα όπως π.χ. ομαλότερο κείμενο ή πειστικότερα γραφικά, γιατί πολύ απλά σε αυτές τις διαγωνίους ούτε πλησιάζοντας ως τη... μύτη του κανείς την οθόνη δεν μπορεί να εντοπίσει διαφορά. Ήδη στις οθόνες με ανάλυση 1920x1080 pixel σήμερα μόνο περισσότερο "συμπαγή" εικόνα ουσιαστικά διακρίνει κανείς, όχι εικόνα της οποίας η αυξημένη λεπτομέρεια είναι αξιοποιήσιμη σε κανονική απόσταση χρήσης του κινητού από τα μάτια του χρήστη.

Παρ' όλα αυτά, αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε, θα λέγαμε πως δεν θα είναι ούτε ένας, ούτε δύο οι κατασκευαστές smartphones που μέσα στο 2014 θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν αυτές τις οθόνες ανάλυσης 2.5Κ στα κορυφαία smartphones τους. Τί να πούμε; Άντε και σε οθόνες 4Κ των 5 ιντσών το 2015!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ