Samsung: θέλουμε τις λεπτομέρειες

Της εξωδικαστικής συμφωνίας ανάμεσα στις Apple και HTC, φυσικά - υπάρχει λόγος!

Ειδήσεις όπως αυτήν θα δούμε αρκετές - έχουμε τη... σαφή υποψία - μέσα στο 2013, αξίζει λοιπόν να ακολουθούμε την πορεία του συγκεκριμένου θέματος από κοντά. Η Apple ως γνωστόν έχει "κυρήξει πόλεμο" εναντίον του λειτουργικού της Google, του Android (κάνοντας μάλιστα και αληθινά αξέχαστες δηλώσεις σχετικές), με τον Tim Cook να συνεχίζει τη... Τζιχάντ που ο Steve Jobs είχε ξεκινήσει πριν το θάνατό του. Κορυφαία φάση αυτού του πολέμου μέχρι στιγμής δεν είναι άλλη από τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Apple και τη Samsung (τον ομολογουμένως περισσότερο επιτυχημένο κατασκευαστή smartphones και tablets με Android), η οποία ανέδειξε την αμερικανική εταιρεία ως νικήτρια, έστω κι αν αυτό πρακτικά δεν σημαίνει και πολλά... ακόμη.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Apple είχε νομικές διαφορές και με την HTC - η οποία έχει μεν παρουσιάσει εξαιρετικά smartphones στηριγμένα σε Android αλλά δεν έχει σημειώσει την εμπορική επιτυχία της Samsung και σίγουρα δεν έχει την οικονομική επιφάνεια της δεύτερης, ώστε να ακολουθήσει μια μακρόχρονη και κοστοβόρα δικαστική οδό με αντίπαλο την αμερικανική εταιρεία. Γι' αυτό και όλοι σχεδόν οι παρατηρητές της αγοράς χαρακτήρισαν ως θετική και έξυπνη την κίνηση της HTC να έλθει σε εξωδικαστική συμφωνία με την Apple πρόσφατα, ώστε οι δύο εταιρείες να "ανταλλάξουν δικαιώματα ευρεσιτεχνιών" για τις συσκευές τους για την επόμενη δεκαετία (!) και να μην εμπλακούν σε περαιτέρω διαμάχες νομικές. Το οικονομικό κόστος αυτής της συμφωνίας για την HTC δεν μαθεύτηκε ποτέ, σε γενικές γραμμές ωστόσο εικάζεται πως δεν είναι δυσβάσταχτο.

Και κάπου εδώ... έρχεται και πάλι η Samsung στο προσκήνιο: η κορεάτικη εταιρεία - που έχει με τη σειρά της μηνύσει την Apple, δεν πτοείται από την πρόσφατη ήττα και εννοεί να συνεχίσει το δικαστικό της αγώνα - παρακολούθησε ολοφάνερα μ' ενδιαφέρον τα όσα μαθεύτηκαν ή δεν μαθεύτηκαν για την συμφωνία της αμερικανικής εταιρείας με την HTC και, μετά την επίσημη ανακοίνωση, επενέβη. Μετά από επίσημό αίτημά της στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η Samsung υποχρέωσε την Apple να τής παραχωρηθούν όλες οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία της δεύτερης με την HTC - όχι μόνο η συνοπτική, επιγραμματική που κατατέθηκε στο δικαστήριο ώστε να ολοκληρωθεί νομικά η μεταξύ τους νομική διαφορά, αλλά η πλήρης, που αναφέρει και πόσα χρήματα ανά πώληση κινητού τηλεφώνου της HTC έχει να λαμβάνει η Apple βάσει της συμφωνίας αυτής.

Έχοντας πρόσβαση σε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας των Apple-HTC, η Samsung ελπίζει σε δύο πράγματα. Πρώτον, στο να αποδείξει πως η Apple τελικά είναι διατεθειμένη να έλθει σε συμβιβαστική λύση με άλλους κατασκευαστές για τις επίμαχες ευρεσιτεχνίες της - γιατί στη δίκη με τη Samsung οι Αμερικανοί αρνήθηκαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και ζήτησαν αποζημίωση και απαγόρευση πώλησης των συσκευών των Κορεατών. Δεύερον, στο να διαπιστώσει ποιό είναι αυτό το μερίδιο ανά πωληθείσα συσκευή με το οποίο η Apple κατέληξε ικανοποιημένη στην περίπτωση της HTC - ώστε να χρησιμοποιήσει αυτό το ποσοστό ως maximum και ενδεχομένως να αποφύγει την καταβολή του 1.1 δις δολαρίων που της ζητείται. Το ότι η Samsung προσβλέπει σε αυτά τα δύο, δεν σημαίνει φυσικά ότι η Apple θα τα... σεβαστεί απαραίτητα: θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποιές είναι οι διαθέσεις και των δύο εταιρειών συνυπολογίζοντας και αυτήν την παράμετρο, όταν θα ξαναβρεθούν στο δικαστήριο στις αρχές του έτους. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ