Samsung: ήχος σε πολλά δωμάτια, εύκολα

Με τη σειρά Wireless Audio Multiroom, μέσω smartphones, tablets και... όχι μόνο

Παρά το γεγονός ότι οι φανατικοί λάτρεις της υψηλής πιστότητας στη μουσική προτιμούν την ακρόαση στο σαλόνι με κατάλληλo εξοπλισμό, για τους πιο πολλούς από μας αρκεί κάτι πολύ μικρότερο σε όγκο/βάρος και - φυσικά - περισσότερο προσιτό. Είναι ουκ ολίγες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται πλέον σε αυτήν την κατηγορία των αυτόνομων ηχείων που αντλούν περιεχόμενο από προσωπικές συσκευές (όπως τα smartphones και τα tablets), όμως η Samsung αυτόν τον καιρό διαθέτει στην αγορά μία πρόταση του είδους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: τα ηχεία Wireless Audio Multiroom, τα οποία λειτουργούν με δύο διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το χώρο και τις απαιτήσεις του καταναλωτή.

Ο ένας τρόπος είναι ο... συνήθης: μία μονάδα από αυτά τα αυτόνομα ηχεία (WAM 551/WAM 751) τοποθετείται σε ένα δωμάτιο και τροφοδοτείται με μουσική μόνη της, ασύρματα προφανώς, από συμβατά smartphones και tablets (αλλά και από PC μέσω του πρωτοκόλλου DLNA). Η επικοινωνία με τις συσκευές αυτές γίνεται μέσω Bluetooth (υποστηρίζεται και η διεπαφή μέσω του πρωτοκόλλου NFC για πανεύκολο "ζευγάρωμα" με όσες το υποστηρίζουν) και οι υποστηριζόμενοι τύποι αρχείων είναι... σχεδόν όλοι πρακτικά - ακόμη και οι, κορυφαίοι ποιοτικά, μη συμπιεσμένοι. Τα ηχεία αυτά καθ' αυτά είναι ευμεγέθη - για τον όγκο των WAM 551/WAM 751 πάντα - και περιλαμβάνουν woofer για τις δύσκολες "χαμηλές" συχνότητες που συνήθως δεν αποδίδονται σωστά από προϊόντα του είδους, λόγω κατασκευαστικών περιορισμών.

Ο ενδιαφέρων δεύτερος τρόπος προσφέρεται όταν αυτά τα αυτόνομα ηχεία συνδεθούν - εννοείται και πάλι ασύρματα - με έναν σταθμό βάσης που τα ελέγχει και το σχετικό δωρεάν app της Samsung (για όλων των ειδών τις συσκευές). Τότε μπορεί να δημιουργηθεί όντως ένα σύστημα πολλαπλών δωματίων (multiroom), το οποίο μπορεί να αναπαράγει την ίδια μουσική σε όλο το σπίτι ή διαφορετική σε κάθε δωμάτιο, πάντοτε οριζόμενη από τον χρήστη και το smartphone ή tablet του. Αν συνυπολογίσει κανείς την πρόσβαση που τα WAM 551/WAM 751 έχουν σε υπηρεσίες Δικτυακού ραδιοφώνου, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιληφθεί κανείς για ποιούς λόγους η Samsung τα προωθεί ως "καθολική" λύση για ακρόαση μουσικής σε όλο το σπίτι.

Χωρίς να έχουμε ακούσει τα ηχεία αυτά να αποδίδουν μουσική, βέβαια, δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για το αν και κατά πόσο τα €299, €399 και €49 που η κορεάτικη εταιρεία ζητά για τα WAM 551, WAM 751 και WAM 250 (ο σταθμός βάσης) είναι λογικό και συμφέρον αντίτιμο - πόσο μάλλον όταν τα δημοφιλέστερα προϊόντα της κατηγορίας αυτής, τα περίφημα Sonos, δεν κοστίζουν πολύ περισσότερο. Για οποιονδήποτε σκέφτεται να "επενδύσει μουσικά", ωστόσο, ένα ή περισσότερα δωμάτια του σπιτιού του με ένα κομψό, ποιοτικά κατασκευασμένο αυτόνομο μίνι-σετ ηχείων σε λευκό ή μαύρο χρώμα, η Samsung έχει πρόταση έτοιμη - και ολοκληρωμένη. Το ύψος του κόστους, παραμένει θέμα... προσωπικό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ