Samsung Galaxy SIII: η αποκάλυψη

Εντυπωσιακό το νέο smartphone της κορεάτικης εταιρείας, είναι όμως... αρκετά;

Μπορεί τα iPhone 4/4S να αποδείχθηκαν, τους τελευταίους 24 μήνες, αρκετά για να "συγκρατήσουν" σε διαχειρίσιμα επίπεδα τη... θύελλα των smartphones με Android, όμως το 2012 αντιμετωπίζουν σκληρότερο ανταγωνισμό. Τουλάχιστον σε επίπεδο hardware. Το One X της HTC είναι, ως συσκευή αυτή καθ' αυτή, το εντυπωσιακότερο smartphone αυτή τη στιγμή... και η Samsung σκοπεύει ν' ανταπαντήσει με τη δική της πρόταση, το τρίτο κατά σειρά Galaxy S, σύντομα. Η κορεάτικη εταιρεία αποκάλυψε το Galaxy S III πριν από λίγες ώρες στο Λονδίνο και, παρά το γεγονός ότι αυτό πιθανώς ήταν... αδύνατο ν' ανταποκριθεί στις παράλογα υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί γι' αυτό εδώ και μήνες, δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι κατασκευαστές που συνεργάζονται με τη Google θα πρέπει να σκέφτονται όταν σχεδιάζουν έναν επίδοξο iPhone killer.

Όπως είχε από διάφορες πηγές διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, το Samsung Galaxy SIII προσφέρει "πιο πολύ"... απ' όλα. Η οθόνη του είναι διαγωνίου 4.8 ιντσών και τεχνολογίας Super AMOLED, ο επεξεργαστής του είναι ο ολοκαίνουργιος και πανίσχυρος τετραπύρηνος Exynos 4 των 1.4 GHz, η μνήμη λειτουργίας του αγγίζει το 1 GB και ο αποθηκευτικός του χώρος ανέρχεται στα 16 ή 32 GB (με δυνατότητα επέκτασης όμως μέσω καρτών μνήμης microSD). Όλα έχουν... "στριμωχτεί" σε ένα περίβλημα λεπτό και ελαφρύ, το οποίο αξιοποιεί καμπύλες και ομαλές γραμμές περισσότερο απ' ότι οι προκάτοχοί του, παραμένει ωστόσο κατασκευασμένο από ποιοτικό πλαστικό και όχι κάποιο άλλο, περισσότερο... ενδιαφέρον υλικό. Η κύρια κάμερά του αξιοποιεί αισθητήρα των 8 Megapixel (αλλά όχι τόσο υψηλής ποιότητας οπτικά όσο αυτά του One X) ενώ παρόντες είναι όλοι οι συνήθεις αισθητήρες και τρόποι ασύρματης διασύνδεσης με το Internet και άλλες συσκευές.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Galaxy SIII είναι εντυπωσιακά, αλλά όχι... συγκλονιστικά ίσως. Οι τεχνικοί της Samsung, ωστόσο, ορθά έχουν επικεντρωθεί στο πώς θα καταστήσουν τη χρήση του νέου Galaxy S περισσότερο ενδιαφέρουσα κι ελκυστική μέσω ειδικά σχεδισμένου software - και αυτή είναι, κατά βάση, η σημαντικότερη είδηση που προκύπτει από την παρουσίαση του Λονδίνου. Το νέο Galaxy συνοδεύεται, για παράδειγμα, από εξελιγμένο μηχανισμό αναγνώρισης φωνητικών εντολών, στο στυλ της Siri των iPhone 4S. Άλλο software αξιοποιεί την κάμερα στην πρόσοψη της συσκευής ώστε και τη φωτεινότητα της οθόνης να προσαρμόζει, και να μην απενεργοποιεί τη λειτουργία της μέχρι το πρόσωπο του χρήστη να μην ανιχνεύεται πια μπροστά της. Άλλοι μηχανισμοί συμπληρωματικού λογισμικού φροντίζουν για την ασύρματη απευθείας ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα στο SIII και συμβατές συσκευές, στη διοχέτευση multimedia υλικού σε π.χ. τηλεοράσεις ή ηχοσυστήματα και άλλες δευτερεύουσες μεν, αλλά έξυπνες βοηθητικές λειτουργίες που συνολικά καθιστούν το νέο Galaxy S διαφορετικό και φιλικότερο στη χρήση από άλλα smartphones με Android 4.0.

Συνολικά, το Galaxy SIII δείχνει - για την ώρα και μέχρι να το χειριστούμε ώστε να εκφέρουμε γνώμη για το ειδικό λογισμικό του - να είναι σαφέστατα... επικίνδυνος αντίπαλος για τα παρόντα iPhone, αλλά και μια πρόταση που έχει μεγάλες πιθανότητες να διαχωρίσει τον εαυτό της από τα αναρίθμητα άλλα smartphones με Android. Δεν δείχνει να είναι, ίσως, τόσο "μπροστά" τεχνολογικά ώστε η υπεροχή του αυτή να του εξασφαλίζει πλεονεκτική θέση απέναντι στο iPhone 5, το οποίο θα διατεθεί το φθινόπωρο σημαντικά ανανεωμένο. Με... μηδενική επίσημη ενημέρωση γι' αυτό το τελευταίο, φυσικά, είναι παράτολμο να καταλήξει οποιοσδήποτε σε ασφαλή συμπεράσματα. Για την ώρα, μάς αρκεί το γεγονός ότι τον Ιούνιο θα υπάρχουν στην αγορά δύο απολύτως κορυφαία smartphones με Android 4.0 - το Samsung Galaxy SIII και το HTC One X - ευδιάκριτα διαφορετικά μεταξύ τους και καλύτερα από το iPhone 4S ως σσυσκευές. Και για την τελική έκδοση της μάχης... έχουμε καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ