Samsung Galaxy S IV: Ό,τι ήδη γνωρίζαμε

Εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά, εξελικτικό βήμα μπροστά

Στην πιθανώς λιγότερο ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου της χρονιάς μέχρι στιγμής - όλα όσα αφορούσαν στη νέα συσκευή είχαν διαρρεύσει ημέρες πριν - η Samsung "αποκάλυψε" το διάδοχο του Galaxy S III, ενός από τα δημοφιλέστερα smartphones του 2012. Το Galaxy S IV χαρακτηρίζεται από τα ίδια στοιχεία που κατέστησαν τον προκάτοχό του επιτυχή - ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά, αποκλειστικές λειτουργίες στο software - απομένει ν' αποδειχθεί ωστόσο αν θα είναι το ίδιο επιτυχές βάσει αυτών ή κυρίως βάσει του επιθετικού marketing που η Samsung έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην πρότασή της.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: όλα όσα είχαν διαρρεύσει από πολλαπλές πηγές το τελευταίο διάστημα για το S IV, επιβεβαιώθηκαν με ακρίβεια. Η νέα "ναυαρχίδα" της κορεάτικης εταιρείας στηρίζεται σε δύο διαφορετικούς κεντρικούς επεξεργαστές (ανάλογα με το μοντέλο που θα κυκλοφορήσει σε κάθε αγορά), είναι όμως και οι δύο κορυφαίου επιπέδου. Συνεργάζονται στενά τόσο με 2 GB μνήμης λειτουργίας όσο και με επίσης ισχυρότατο υποσύστημα γραφικών, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται σε 32 ή 64 GB (και είναι επεκτάσιμος μέσω καρτών μνήμης microSD). H οθόνη είναι διαγωνίου 5 ιντσών, τεχνολογίας AMOLED και ανάλυσης 1080p, όπως επίσης περιμέναμε. Παρόντες φυσικά είναι όλοι οι τρόποι ασύρματης διασύνδεσης, όλων των ειδών οι αισθητήρες (και κάποιοι παραπάνω), ακόμη και θύρα υπερύθρων. Η μπαταρία του S IV είναι, επίσης, ευμεγέθης, ενώ η κύρια κάμερα συλλαμβάνει πλέον φωτογραφίες ανάλυσης 13 Megapixel.

Το περυσινό μοντέλο είχε να επιδείξει κάποιες λειτουργίες που άλλα smartphones βασισμένα σε Android δεν είχαν - και η Samsung προσφέρει στο φετινό μοντέλο ακόμη περισσότερες. Τα λεγόμενα Air Gestures και το Air View είναι δύο λειτουργίες που επιτρέπουν στον χρήστη - ακριβώς επειδή το S IV φέρει στην πρόσοψή του ειδικό αισθητήρα - να αξιοποιήσει σε συγκεκριμένα apps κινήσεις χειρισμού... χωρίς να αγγίξει την οθόνη αφής (!). Οι λειτουργίες Smart Stay και Smart Pause "καταλαβαίνουν" πότε ο χρήστης κοιτά την οθόνη και πότε όχι, οπότε την ενεργοποιούν ή "σταματούν" την αναπαραγωγή video ανάλογα, ενώ η Smart Scroll αξιοποιεί και τον αισθητήρα κλίσης του κινητού για την "κύλιση" στοιχείων που προβάλλει η οθόνη (π.χ. μία λίστα με e-mail). Ενδιαφέρουσα για κάποιο ποσοστό του κοινού είναι και η λειτουργία S Health, η οποία δίνει την ευκαιρία παρακολούθησης των ζωτικών ενδεικτικών στοιχείων του χρήστη κατά την άθληση ή και γενικότερα.

Το Galaxy S IV στηρίζεται στην πιο πρόσφατη έκδοση του Android (την 4.2.2) και έχει προγραμματιστεί για κυκλοφορία μέσα στην άνοιξη, σε τιμή που δεν ανακοινώθηκε (η Samsung περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει την συσκευή ως "premium επιπέδου"... με ό,τι αυτό σημαίνει). Ίσως τόσο λόγω των αναμενόμενων τεχνικών χαρακτηριστικών, όσο και του πανομοιότυπου σχεδιασμού με το Galaxy S III, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν το S IV ως απλώς εξελικτική επανέκδοση και όχι ακριβώς ριζοσπαστική συσκευή: ένα... Galaxy S IIIS αν χρησιμοποιούσε κανείς την ονοματολογία της Apple. Αν και θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου έλθουμε σε επαφή με το εμπορικό μοντέλο για να εκφέρουμε γνώμη σχετικά π.χ. με την ποιότητα κατασκευής του - το σημαντικότερο μειονέκτημα του παρόντος S III - με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του, το νέο smartphone της Samsung θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί με άνεση το iPhone 5, το HTC One και το Sony Xperia Z τους επόμενους μήνες. Θα κάνει το πολυσυζητημένο επιθετικό marketing της κορεάτικης εταιρείας τη διαφορά; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ