Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €829,00
Εταιρία: Samsung
Διανομή: COSMOTE
Οφείλει κανείς να αναγνωρίζει "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" και το δίχως άλλο να αποδώσει στην Samsung τα εύσημα τόσο για την... "επανεκκίνηση" των Galaxy S που έκανε πέρυσι με τα S6/S6 Edge, όσο και για το απλό γεγονός ότι το S6 Edge ήταν ένα από τα ομορφότερα, ποιοτικότερα κινητά της χρονιάς. Παρ' ότι κανένα από τα δύο S6 δεν έφερε τα εμπορικά αποτελέσματα που η Samsung πιθανώς προσδοκούσε, ειδικά το Edge ήταν ολοφάνερα ένα smartphone με προδιαγραφές και βλέψεις περισσότερες από αυτές της "μίας σεζόν" μόνο - και αυτό ακριβώς αντιλαμβάνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά κανείς "παίζοντας" με το S7 Edge: περιθώρια βελτίωσης υπήρχαν συγκεκριμένα και η Samsung τα αξιοποίησε φέτος με τρόπο σχεδόν υποδειγματικό. Σχεδόν. Γιατί το υλικό, καλώς ή κακώς, είναι μόνο το ένα "μισό" της "εξίσωσης" που έχει ως αποτέλεσμα ένα top smartphone.
Από πλευράς σχεδιαστικής και κατασκευαστικής το S7 Edge δεν δείχνει μεν να διαφέρει ιδιαίτερα από τον προκάτοχό του, όμως αυτή η εντύπωση αποδεικνύεται λανθασμένη πολύ γρήγορα. Η Samsung έχει καταφέρει τρία πράγματα ταυτόχρονα: και πιο μεγάλη οθόνη να έχει το καινούργιο Edge (5.5 ίντσες αντί για 5.1), και ευδιάκριτα μεγαλύτερες διαστάσεις να μην έχει, και σταθερότερο "κράτημα" να προσφέρει καθώς το πίσω μέρος του έχει σχήμα ελαφρά καμπυλωτό. Με τις ακμές στα πλάγια να έχουν επίσης "στρογγυλέψει", το S7 Edge "φωλιάζει" στην παλάμη του χεριού ευκολότερα από ποτέ και το (με τα σημερινά δεδομένα) λογικό του μέγεθος αληθινά "ντροπιάζει" τα iPhone 6/6S Plus, τα οποία στηρίζονται σε όμοιας διαγωνίου οθόνη (και χαμηλότερης ανάλυσης) όντας τα ίδια... υπερμεγέθη αναλογικά.
Η οθόνη αυτή του S7 Edge συγκεντρώνει πολλά θετικά και μερικά αρνητικά στοιχεία κατά τη γνώμη μας. Στα θετικά: η εκπληκτική ευκρίνεια (ειλικρινά πιστεύουμε πως δεν θα χρειαστεί κανείς ποτέ περισσότερα από 2560x1440 pixels σε τόσο μικρές διαγωνίους), η υψηλή αντίθεση και η ποιοτική απόδοση των χρωμάτων (αφού πρώτα... εξημερωθούν μέσα από τις σχετικές ρυθμίσεις). Στα αρνητικά: οι αντανακλάσεις που παρατηρούνται εύκολα και συχνά - ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους ενίοτε με συγκεκριμένο... ακατάλληλο φωτισμό - καθώς και οι περίφημες, πολυσυζητημένες άκρες της οθόνης και του γενικότερου σχεδιασμού του νέου Edge. Αυτές έχουν μεν την συμμετοχή που αναγνωρίζεται ως σημαντική στον καλαίσθητο σχεδιασμό του συγκεκριμένου κινητού, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η εικόνα της οθόνης παραμορφώνεται δεξιά και αριστερά για να "ακολουθήσει" τις καμπύλες αυτές δεν αρέσει σε όλους. Το... mini-poll που κάναμε δείχνοντας το Edge σε φίλους και γνωστούς να προβάλλει σελίδες του Web, φωτογραφίες και video, τούς "δίχασε". Με ό,τι αυτό σημαίνει.
Την παραμόρφωση της εικόνας δεξιά και αριστερά σε apps, φωτογραφίες, video κλπ. πιθανώς θα την αποδεχόμασταν αν οι πολυσυζητημένες αυτές καμπύλες είχαν κάποια άλλη, απτή αξία. Αυτές όμως, στα μέσα του 2016 πια, έχουμε την βάσιμη εντύπωση ότι λειτουργικά και χρηστικά δεν κινούνται στο επίπεδο που είχε διαφημίσει και διαφημίζει η Samsung. Τα εικονίδια και οι πληροφορίες που μπορούν να εμφανίζονται εκεί είναι φέτος περισσότερο παραμετροποιήσιμα και ευέλικτα από πέρυσι, αλλά εν τέλει οι σχετικές δυνατότητες δεν έχουν "ανοίξει" επαρκώς ώστε να τις εκμεταλλευτεί οποιοσδήποτε δημιουργός apps για Android. Αποτέλεσμα: σχεδόν όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνει ο χρήστης με ό,τι εμφανίζεται στα πλάγια, τα κάνει και με ένα "tap" παραπάνω με τους τυπικούς τρόπους κι εφαρμογές. Πρόκειται για κάτι που στο μέλλον μπορεί ν' αλλάξει, για την ώρα πάντως δεν αποτελεί πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα του S7 Edge έναντι του "απλού" ή άλλων κινητών.