Samsung Galaxy S5: απογοήτευση

Τυπική και τίποτε περισσότερο η αναβάθμιση, τα μάτια τώρα στραμμένα στην HTC

Σε μία αγορά που "τρέφεται" από τον ενθουσιασμό της, όπως αυτή των προϊόντων τεχνολογίας, οι προσδοκίες που "καλλιεργούνται" για ορισμένα από αυτά είναι καθοριστικές: διαμορφώνουν, εν τέλει, την εικόνα που θα αντικαθρεπτιστεί πρώτη κατά την αποκάλυψη των πιο σημαντικών από αυτά. Και το Galaxy S5 - το νέο smartphone της Samsung με το οποίο η εταιρεία θα διανύσει το 2014 ως κορυφαίο της - απλώς δεν γίνεται να μην χαρακτηριστεί ως απογοητευτικό, από τη στιγμή που η κορεάτικη εταιρεία δεν κατάφερε για πολλοστή φορά ούτε να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, ούτε να σημειώσει ευδιάκριτη, άμεσα αντιληπτή πρόοδο στο νέο της μοντέλο σε σχέση με το περσινό.

Το Galaxy S5 δεν κάνει καμία προσπάθεια να "απαντήσει" στην έντονη κριτική που ασκήθηκε στο S4 πέρυσι για τον κοινότυπο σχεδιασμό του και την όχι ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής του: το design του συνολικά δεν απομακρύνεται αισθητικά από αυτό του S4, ενώ το κυρίαρχο υλικό κατασκευής του συνεχίζει να είναι το πλαστικό, το οποίο τα iPhone και το HTC One έχουν καταστήσει σχεδόν... ντροπιαστικό πια για τη ζώνη τιμής των smartphones όπου και τα κορυφαία Galaxy S ανήκουν (€700+). H οθόνη του S5 είναι μόλις... 0.1 της ίντσας μεγαλύτερη (απορούμε γιατί η Samsung "μπήκε στον κόπο"), της ίδιας τεχνολογίας και ανάλυσης με αυτήν του S4 και σίγουρα όχι η φημολογούμενη ανάλυσης 2560x1440 pixel, η οποία τουλάχιστον θα το διαχώριζε από τον ανταγωνισμό. Ενώ, δε, συνήθως τα νεότερα smartphones σε μία σειρά τέτοιων προϊόντων επιδιώκουν να είναι λεπτότερα κι ελαφρύτερα, το S5 είναι και παχύτερο και βαρύτερο του S4.

Το S5 δεν θα μπορούσε βέβαια να δικαιολογήσει την ύπαρξή του αν δεν έφερνε στο προσκήνιο κάποια, έστω λίγα, νέα στοιχεία. Είναι το πρώτο Galaxy S που ενσωματώνει αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο βασικό μηχανικό πλήκτρο του (ακούμε τα fanboys της Apple στο πίσω μέρος της αίθουσας να χασκογελούν...), οι πρώτες εντυπώσεις όμως δεν είναι θετικές όσον αφορά στην αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του. Φέρει στο πίσω μέρος του αισθητήρα ο οποίος - σε συνεργασία με τη σχετική εφαρμογή της Samsung - μετρά τους ρυθμούς της καρδιάς και παραθέτει διάφορα στατιστικά στοιχεία, όμως δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει μεγάλο ποσοστό του αρχικού κοινού ενός νέου πανάκριβoυ smartphone. Περισσότερο ενδιαφέρον για το κοινό αυτό παρουσιάζει η βελτιωμένη κύρια κάμερα, με αισθητήρα ανάλυσης 16 Megapixel και δυνατότητα σύλληψης video υπερυψηλής ευκρίνειας (ανάλυση 4Κ). Για τα αποτελέσματά της, ωστόσο, σε συνδυασμό με το ανανεωμένο software της Samsung, προφανώς επιφυλασσόμαστε.

Ο επεξεργαστής του S5 είναι ο τετραπύρηνος Snapdragon 801 των 2.5 GHz που περιμέναμε (θα τον χρησιμοποιήσουν όμως όλα ανεξαιρέτως τα top μοντέλα Android φέτος) και το ποσό της μνήμης λειτουργίας του ανέρχεται στα 2 GB (ισχύει το ίδιο). Η μπαταρία είναι κατά τι μεγαλύτερης χωρητικότητας (2800 mAh αντί για 2600 mAh στο S4) και παραμένει αποσπώμενη, αναβαθμισμένη είναι η θύρα micro USB σε προδιαγραφών 3.0, παρούσα είναι και η θύρα καρτών μνήμης microSD για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου πέρα από τα ονομαστικά 32 GB της συσκευής.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, για να παραθέτουμε αυτά τα στοιχεία ως άξια αναφοράς, λείπουν τα... πραγματικά άξια αναφοράς: από κάθε, μα κάθε άποψη, το Galaxy S5 είναι ένα προϊόν εξελικτικό, τίποτε παραπάνω. Και σε καμία περίπτωση αρκετά εξελικτικό ώστε να συγκινεί. Είναι ένα... "θέμα συζήτησης" το γιατί ακριβώς η Samsung επέλεξε να κάνει ένα τόσο μικρό και άτολμο βήμα μπροστά με το Galaxy S5, τη στιγμή που η "ναυαρχίδα" της κάθε χρόνο βρίσκεται - αν μη τί άλλο - στις προδιαγραφές υψηλότερα απ' ότι η αντίστοιχη άλλων κατασκευαστών. Θεωρεί πως με το επιθετικό marketing θα επιτύχει περισσότερα απ' όσα θα πετύχαινε με την επένδυση σε καλύτερο σχεδιασμό και οθόνη; Θεωρεί πως ο ανταγωνισμός που θα έχει φέτος δεν θα είναι αρκετά ισχυρός, ώστε να αναγκαστεί να προσφέρει κάτι ευδιάκριτα καλύτερο; Θεωρεί πως το brand των Galaxy S "κάνει πωλήσεις από μόνο του" πια σε τέτοιο βαθμό, ώστε... δεν χρειάζεται να προσπαθήσει για κάτι παραπάνω; Ειλικρινή απάντηση σε αυτά, δεν έχουμε.

"Με αυτά και με κείνα", πάντως, η αγορά των smartphones που βασίζονται σε Android στρέφει το βλέμμα της τώρα στην HTC, η οποία στις 25/3 θα αποκαλύψει το νέο One. Με το Sony Xperia Z2 να δείχνει πολύ καλό, αλλά επίσης παρόμοιο με το περσινό Z1, η μόνη... ελπίδα που έχουμε για ένα κορυφαίο Androidές που μπορεί να ξεχωρίσει με ενδιαφέροντα σχεδιασμό και στυλ δικό του, βρίσκεται στην παρουσίαση του Μάρτη. Και η ελπίδα αυτή, ωστόσο, βάσει πολλαπλών διαρροών, δείχνει δυστυχώς μικρή: η HTC το πιο πιθανό είναι να μην αλλάξει το design και το γενικότερο στυλ ενός κινητού που ήταν ούτως ή άλλως το πλέον ευπαρουσίαστο της περασμένης χρονιάς. Θα εμφανιστεί "από το πουθενά" κάποιος άλλος κατασκευαστής που θα φέρει πίσω τον ενθουσιασμό του διαφορετικού στα Androidή φέτος; Ας το ελπίσουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ