Samsung: επίσημο το Galaxy Round

Το πρώτο smartphone με κυρτή οθόνη - έχει όμως πρακτικό νόημα;

Την... ακατανίκητη επιθυμία της "πρωτιάς" φαίνεται να έχει αυτόν τον καιρό η Samsung - μόνο τα στελέχη της γνωρίζουν το γιατί - καθώς λίγες μέρες μετά από την κυκλοφορία του δικού της smartwatch, ολοφάνερα με την πρόθεση να "προλάβει" την Apple, η κορεάτικη εταιρεία ανακοινώνει ακόμη ένα "πρώτο στο είδος του" προϊόν. Πρόκειται για το Galaxy Round: μία "εκδοχή" ουσιαστικά του Galaxy Note 3, η οποία αξιοποιεί οθόνη 5.7 ιντσών, τεχνολογίας AMOLED, ανάλυσης 1080p αλλά... κυρτή! Για να γίνει κατανοητό το ενδιαφέρον του πράγματος, είναι η ίδια η οθόνη που σχηματίζει ελαφρή καμπύλη "προς τα μέσα", όχι το γυαλί που την προστατεύει (τέτοια smartphones είχαν κυκλοφορήσει και στο παρελθόν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία). Φυσικά το περίβλημα ακολουθεί την καμπύλη της οθόνης, οπότε η όλη συσκευή είναι κυρτή: αυτό, όπως είχαμε διαπιστώσει και στην περίπτωση του HTC One, αμέσως-αμέσως καθιστά το Galaxy Round ευκολότερο και περισσότερο ευχάριστο "στο κράτημα"... έστω αν κι είναι μόνο η αρχή, βεβαίως.

Τα υποσυστήματα του Round, όντας τα ίδια με του Note 3, είναι πανίσχυρα: επεξεργαστής στα 2.3 GHz, 3 GB μνήμης λειτουργίας, μεγάλη μπαταρία, πολυάριθμοι αισθητήρες, αλλά και υποστήριξη για το επόμενο στάδιο εξέλιξης των δικτύων τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς, το LTE-A. Επειδή όμως το χαρακτηριστικό στοιχείο της κυρτής οθόνης και του κυρτού σχήματος γενικότερα έχει και το περισσότερο ενδιαφέρον, η Samsung έχει προσπαθήσει να το αξιοποιήσει με πρόσθετους τρόπους μέσω software. Όντας το Round ακουμπισμένο κανονικά σε επίπεδη επιφάνεια, για παράδειγμα, αν ο χρήστης το "κουνήσει" ελαφρά με το δάχτυλό του από τη μία ή την άλλη πλευρά το κινητό "ξυπνά" σαν να το είχε ενεργοποιήσει κανείς με τον γνωστό τρόπο και εμφανίζει στοιχεία όπως η ώρα, τα μηνύματα και οι αναπάντητες κλήσεις. Άλλες λειτουργίες εκμεταλλεύονται το σχήμα του Round με παρόμοιο τρόπο π.χ. στην ακρόαση μουσικής (προηγούμενο/επόμενο τραγούδι) ή στη θέαση φωτογραφιών και video.

Αν αυτά ακούγονται σαν ανούσια τρυκ (αυτά που οι Βρετανοί αποκαλούν gimmicks) και όχι σαν κάτι σημαντικό ή κάτι που προσθέτει ουσιαστική αξία στη χρήση του Round, αυτό πιθανώς συμβαίνει γιατί... έτσι είναι κατά τη γνώμη μας. Αν και τα εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν σαφέστατα στη Samsung για την "πρωτιά", μέχρι στιγμής - και μέχρι νεωτέρας - δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν αληθινά ενδιαφέροντα τρόπο με τον οποίο η κυρτή οθόνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να προσφέρει "το κάτι παραπάνω" στην καθημερινή ζωή του κατόχου ενός Round. Όχι κάτι παραπάνω από μία τυπική επίπεδη, δηλαδή. Λαμβάνοντας στα υπ' όψιν και το αυξημένο κόστος της συσκευής - θα κυκλοφορήσει αρχικά στην Κορέα σε τιμή που αγγίζει τα €1000 - η Samsung θα πρέπει να καταστήσει θελκτικότερη την πρότασή της αν επιθυμεί αυτή να αποκτήσει θέση στην αγορά και όχι μόνο στα... ιστορικά βιβλία. Όπως διαπίστωσε και με το smartwatch της, άλλωστε, το Galaxy Gear - το οποίο εισέπραξε κακές κριτικές από όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο - η "πρωτιά" δεν σημαίνει... από μόνη της απαραίτητα κάτι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ