Samsung: ένας γαλαξίας... KitKat

H κορεάτικη εταιρεία αναβαθμίζει πλειάδα από συσκευές Galaxy σε Android 4.4

Έχουμε αναφερθεί ξανά και ξανά (και ξανά) στη σημασία που έχει για το καταναλωτικό κοινό η αίσθηση πως το smartphone ή το tablet που μόλις αγόρασαν δεν θα είναι ξεπερασμένο σε π.χ. 12 μήνες, μόνο και μόνο επειδή έγινε διαθέσιμη η επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν. Καλώς ή κακώς η Apple έχει καθιερώσει ένα... "δίχτυ ασφαλείας" στα iPhone και τα iPad, με τα παλαιότερα μοντέλα έως και "δύο γενιών πίσω" να λαμβάνουν (έστω και με κάποια "μείον" χαρακτηριστικά) κάθε χρόνο την νέα έκδοση του iOS. Στον κόσμο του Android κάτι τέτοιο πρακτικά έχει αποδειχθεί πολύ περισσότερο... αβέβαιο απ' όσο οι καταναλωτές θα ήθελαν, με τους πιο πολλούς κατασκευαστές είτε να αργούν πάρα πολύ είτε να μην διαθέτουν ποτέ σε πολλά μοντέλα smartphones την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της Google από αυτήν που ήταν προεγκατεστημένη σε αυτά.

Ευχάριστη λοιπόν η επιβεβαίωση της Samsung για τους κατόχους των συσκευών της πως την πιο πρόσφατη έκδοση του Android, την 4.4 ή καλύτερα γνωστή ως KitKat, θα λάβει ένας σημαντικός αριθμός από μοντέλα Galaxy - και μάλιστα όχι απαραίτητα τα κορυφαία. Η αναβάθμιση ξεκίνησε ήδη με το Galaxy S4, την (για την ώρα) "ναυαρχίδα" των Κορεατών, και θα συνεχιστεί πολύ σύντομα με τις "παραλλαγές" του και με τον "μικρότερο αδελφό" του, δηλαδή τα Galaxy S4 Active, Galaxy S4 Ζoom, και Galaxy S4 Μini. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα Galaxy S III και Galaxy S III Mini, τα Galaxy Note II και Note III, τα Galaxy Mega και Galaxy Light, τα Galaxy Note 8.0 και Galaxy Note 10.1 (και η 2014 Edition του δεύτερου), καθώς και το Galaxy Tab 3. Όπως μπορεί να διακρίνει οποιοσδήποτε, μόνο το... Galaxy S2 ουσιαστικά δεν έχει συμπεριληφθεί!

Η Samsung δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τις ημερομηνίες αναβάθμισης της κάθε μίας από τις προαναφερθείσες συσκευές, όμως θεωρητικά η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο το αργότερο: αν οι φήμες αληθεύουν, το Android 5.0 θα πρέπει να είναι έτοιμο για παρουσίαση μέσα στο φθινόπωρο, οπότε δεν συμφέρει κανέναν να εμφανιστεί νέα έκδοση του λειτουργικού ενώ τόσες συσκευές αναβαθμίζονται ακόμη στην προηγούμενη. Σε κάθε περίπτωση, τα εύσημα στη Samsung που δεν αφήνει "εκτός KitKat" ακόμη και συσκευές που όντως πλησιάζουν ήδη τα δύο χρόνια παρουσίας στην αγορά. Δεν έχουν όλοι οι κατασκευαστές τους δικούς της πόρους, μεν, αλλά πολύ θα θέλαμε να τους δούμε να καταβάλλουν, τουλάχιστον, την ίδια προσπάθεια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ