Samsung: 4 GB μνήμης σε φορητές συσκευές

Με νέα δικά της chip, μέσα στο 2014

Ο ρυθμός με τον οποίο πραγματικά "καλπάζουν" το τελευταίο 18μηνο οι τεχνικές προδιαγραφές των φορητών συσκευών - smartphones, tablets και Ultrabooks - είναι αναμφίβολα εντυπωσιακός και, απ' ότι φαίνεται, ακόμη ένας τομέας όπου τα "παραδοσιακά" PC συνέχιζαν να υπερέχουν θα... "αλωθεί" μέσα στο 2014. Ο λόγος για τη μνήμη λειτουργίας των Η/Υ, που μπορεί να φτάσει έως και τα 128 GB RAM σε συστήματα που "χτίζονται" από χρήστες, ενώ η περισσότερη μνήμη λειτουργίας σε φορητή συσκευή σήμερα απαντάται στο Galaxy Note 3 της Samsung και ανέρχεται στα 3 GB. Όχι τυχαία, είναι η ίδια κορεάτικη εταιρεία αυτή που "σπάει το φράγμα", ανακοινώνοντας για το δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς chip μνήμης ειδικά διαμορφωμένα για φορητές συσκευές, αλλά ικανά να προσφέρουν έως και 4 GB RAM.

Η νέα αυτή ειδική μνήμη, τύπου LPDDR4, σε υλικό επίπεδο είναι σημαντικά συμπυκνωμένη σε σχέση με την παρούσα LPDDR3: τα 4 αυτά GB RAM καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο που χρειάζονται σήμερα τα 2 GB RAM μέσα σε φορητές συσκευές. Συν τοις άλλοις η απόδοσή της είναι σχεδόν κατά 50% υψηλότερη της σημερινής, ενώ κατορθώνει να καταναλώνει και 40% λιγότερη ενέργεια στη λειτουργία της (με ευεργετική επίδραση στην αυτονομία των συσκευών προφανώς). Και τα δύο οφείλονται στην διαδικασία κατασκευής της LPDDR4, η οποία γίνεται στα 20 νανόμετρα, η πλέον εξελιγμένη για καταναλωτικές συσκευές. Το γεγονός ότι η LPDDR4 έχει σημαντικά μεγαλύτερο εύρος διαμεταφοράς δεδομένων σε σχέση με την LPDDR3 την καθιστά άκρως σημαντική και σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν των οθονών σε φορητές συσκευές: ένας αριθμός κατασκευαστών έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι το 2014 θα προχωρήσει στη χρήση οθονών φορητών συσκευών πέρα από την ανάλυση των 1920x1080 pixel, στα 2560x1440 ή 2560x1600 - και το αυξημένο εύρος διαμεταφοράς θα βοηθήσει ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαχείριση όλων αυτών των pixel.

Η Samsung είναι ένας από τους 2-3 μεγαλύτερους κατασκευαστές υποσυστημάτων για φορητές συσκευές στον κόσμο, οπότε τις νέες μνήμες LPDDR4 δεν θα τις χρησιμοποιήσουν μόνο δικά της προϊόντα. Όλοι περιμένουν, ωστόσο, ότι μία από τις πρώτες συσκευές που θα αξιοποιήσουν το "όπλο" αυτό θα είναι το Galaxy S5, η νέα "ναυαρχίδα" της κορεάτικης εταιρείας που φημολογείται πως θα έχει οθόνη υψηλότερης ανάλυσης όπως αυτές που αναφέραμε και θα προσπαθήσει να "αιφνιδιάσει" το iPhone 6 κυκλοφορώντας πριν το καλοκαίρι. Το σίγουρο είναι πως με 4 GB μνήμης και πολυπύρηνους επεξεργαστές που θα αγγίξουν τα 3 GHz, μέσα στο 2014 οι φορητές συσκευές κυριολεκτικά πλέον - και όχι μεταφορικά - "θα αφήσουν πίσω τους" σε ισχύ ένα σημαντικό ποσοστό των υπολογιστών γραφείου σε όλο τον κόσμο. Το "γιατί"... είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ