Ρολόγια, εδώ τα καλά ρολόγια!

Τόσο η Microsoft όσο και οι Samsung ετοιμάζουν απάντηση στο... φημολογούμενο iWatch

Ε, είναι να απορεί κανείς εν έτει 2013...; Από τη μία όχι, καθώς το Web από μόνο του επηρεάζει - με δημοσιεύματα που μπορεί ή και όχι να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα - τις εντυπώσεις και τις προσδοκίες του καταναλωτικού κοινού παγκοσμίως. Από την άλλη ναι, γιατί δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε: κάνουν οι μεγάλες κατασκευάστριες δικό τους σχεδιασμό για μελλοντικά προϊόντα... ή απλώς κοιτά η μία τί κάνει ή τί υποτίθεται πως κάνει η άλλη και "σχεδιάζουν" ανάλογα; Ο λόγος για τις Samsung και Microsoft αυτή τη φορά, οι οποίες από διαφορετικές πηγές και μέσα ενημέρωσης μεν - ευηπόληπτα δε - φέρονται να είναι ήδη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης προϊόντων τους ανταγωνιστικών σε ένα που... επίσης φέρεται αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλύψει η Apple: το μυθικό iWatch!

Πράγματι, μόλις τον περασμένο μήνα υψηλά ιστάμενο στέλεχος της κορεάτικης εταιρείας σε συνέντευξή του άφησε να εννοηθεί πως όχι μόνο σχεδιάζει, αλλά πλησιάζει η Samsung στην παρουσίαση ενός "έξυπνου ρολογιού" ("smart watch") με λειτουργίες που όλοι θεωρούν πως θα συμπληρώνει κι επεκτείνει αυτές ενός smartphone. Υπενθυμίζουμε πως η Samsung έχει πειραματιστεί με προϊόντα τέτοια δύο φορές ήδη στο παρελθόν, το 1999 και το 2009 - ήταν όμως στην ουσία... ολόκληρα κινητά τηλέφωνα σε μέγεθος (ογκώδους)ρολογιού και όχι ρολόγια με ιδιότητες συσκευής "smart". Γι' αυτό πιθανώς και δεν γνώρισαν εμπορική επιτυχία ή επέβαλλαν κάποιου είδους τάση στην αγορά.

Πηγές που δεν έχουν κατονομαστεί, ωστόσο, αποδίδουν - σύμφωνα με την Wall Street Journal - και στη Microsoft πρωτοβουλία για την κατασκευή ενός smart watch στο εγγύς μέλλον. Υπενθυμίζουμε, για να αποδώσουμε και εκεί που πρέπει τα εύσημα, ότι η αμερικανική εταιρεία έχει επίσης πειραματιστεί από το 2003 με την ιδέα του "έξυπνου ρολογιού" και των "έξυπνων μικρών φορητών συσκευών" γενικότερα μέσα από την τεχνολογία SPOT που ενσωματώθηκε σε ρολόγια των Fossil, Swatch και Tissot. Ούτε αυτά σημείωσαν εμπορική επιτυχία, ωστόσο, ίσως επειδή η Microsoft επίσης προσπάθησε να τα προωθήσει ως αυτόνομες συσκευές που συνδέονται με το Internet και όχι ως "συνοδευτικές" ενός smartphone, όπως εικάζεται πως το σχεδιάζει η Apple για τα iPhone.

Τα smart watches έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, παραδόξως, και πάλι... χάρις στην Apple, χωρίς η ίδια να το έχει σκοπό: από τη μόδα της μετατροπής της προηγούμενης γενιάς iPod Nano (των τετράγωνων) σε... ρολόγια με ειδικά λουράκια! Έκτοτε βέβαια έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά αληθινά smartwatch, όπως το πολυσυζητημένο Peeble (από τα πρώτα προϊόντα που υλοποιήθηκε με τη μέθοδο χρηματοδότησης "απευθείας από τους καταναλωτές" μέσω KickStarter), όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι προτάσεις "επώνυμες" όπως αυτές που θα προσέφεραν στην περίπτωση αυτή οι Apple, Samsung και Microsoft, θα είχαν όντως τη δυναμική να "ιδρύσουν νέα κατηγορία". Θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι "όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά"; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ