Qualcomm: επίσημος ο Snapdragon 845

O επεξεργαστής των πιο πολλών top smartphones του 2018 στο μικροσκόπιο - τί υπόσχεται;

Την ίδια ημέρα που η Microsoft ανακοίνωσε την ειδική έκδοση των Windows 10 S που θα στηρίζει laptop και tablet βασισμένα όχι σε επεξεργαστές της Intel, αλλά της Qualcomm, η ίδια η Qualcomm αποκάλυψε τον επόμενο δικό της κορυφαίο επεξεργαστή για το 2018. Αυτός δεν είναι άλλος από τον διάδοχο του τωρινού Snapdragon 835 και ονομάζεται απλώς Snapdragon 845. Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, μόνο "απλό" δεν θα είναι το βήμα μπροστά που θα κάνουν όσες συσκευές ανεξάρτητων κατασκευαστών smartphones με Android - ανάμεσά τους οι Sony, HTC και LG - τον χρησιμοποιήσουν την επόμενη χρονιά.

Με μία πρώτη ματιά, ο Snapdragon 845 ακολουθεί απλώς την προσέγγιση του... "σε όλα, πιο πολύ": όλοι οι τομείς στους οποίους διακρίνονται οι επεξεργαστές της Qualcomm για φορητές συσκευές φιλοξενούν αναβαθμίσεις και βελτιώσεις. Ο κεντρικός επεξεργαστής Kyro 385 και το υποσύστημα γραφικών Adreno 630 που εσωκλείει ο 845 θα προσφέρουν από κοινού 20%-25% περισσότερη ισχύ, υποβοηθούμενα και από δύο νέα, διαφορετικά είδη λανθάνουσας μνήμης (cache) στα 2 και 3 MB. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η αύξηση στις επιδόσεις όχι μόνο δεν θα έχει συνέπειες στην αυτονομία των συσκευών που θα ενσωματώσουν τον Snapdragon 845, αλλά αυτός χάρις στον ειδικό σχεδιασμό του θα εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια από ποτέ, σύμφωνα με την Qualcomm.

Δύο άλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος έτσι ώστε μία συσκευή με τον Qualcomm 845 να διευκολύνει τον κάτοχό της σε καθημερινό πλαίσιο, είναι αυτοί της σύλληψης φωτογραφίας και video. Το υποσύστημα Spectra 280 ISP που ενσωματώνει ο νέος επεξεργαστής αφενός αναλύει σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες και το αντικείμενο της φωτογράφησης και προσαρμόζει τις ρυθμίσεις της κάμερας για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα "στον αυτόματο", αφετέρου καθιστά εφικτή την σύλληψη κινούμενης εικόνας με απόδοση χρώματος HDR, ώστε το video να φαίνεται σαφώς περισσότερο εντυπωσιακό στην οθόνη τηλεοράσεων που μπορούν να αποδώσουν εικόνα βάσει του προτύπου HDR10.

Ο Snapdragon 845, άλλωστε, τιμά την ευδιάκριτη τάση των κατασκευαστών να αξιοποιούν ρουτίνες τεχνητής νοημοσύνης - όχι μόνο μέσω Internet, αλλά με την σχετική επεξεργασία να γίνεται από την ίδια τη συσκευή - προκειμένου να επιταχύνει λειτουργίες που χρησιμοποιούνται συχνά και με επαναλαμβανόμενο τρόπο ή να προβλέψει τί θέλει και χρειάζεται να κάνει ο χρήστης της συσκευής βάσει παραμέτρων όπως η τοποθεσία και η ώρα της ημέρας. Τα προσωπικά δεδομένα που αναγκαστικά συγκεντρώνονται με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης (και όχι μόνο) το νέο chip της Qualcomm τα κρατά κωδικοποοιημένα και ασφαλή σε δικό του ειδικό αποθηκευτικό χώρο.

Ο νέος Snapdragon έχει να επιδείξει πολλές βελτιώσεις και σε άλλους τομείς, όπως την πρόσβαση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G/5G, την πρόσβαση κι ασύρματη διασύνδεση σε τοπικά δίκτυα μέσω Wi-Fi ή την απευθείας επικοινωνία με άλλες συσκευές. Περισσότερο ενδιαφέρον απ' όλα, ωστόσο, θα είναι να διαπιστωθεί το πώς κάθε κατασκευαστής θα συνδυάσει το δικό του λογισμικό με τις δυνατότητες του καινούργιου chip ώστε να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό του, αλλά και από τις Samsung/Apple (που θα παρουσιάσουν εξελιγμένα chip με αντίστοιχες φιλοδοξίες την άνοιξη και το φθινόπωρο αντίστοιχα). Οι πρώτες συσκευές με τον Snapdragon 845 αναμένεται να επιδειχθούν στην έκθεση Mobile World Congress στα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε... λίγη ακόμη υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ