Ψάχνεις φωτογραφική; Δες... Flickr!

Ο οδηγός Camera Finder της υπηρεσίας συγκεντρώνει χρήσιμες πληροφορίες για όλους

To τοπίο της ψηφιακής φωτογραφίας έχει αλλάξει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, και έχει γίνει τόσο περισσότερο περίπλοκη η αγορά μιας ψηφιακής φωτογραφικής απ' ότι ήταν κάποτε, που... πρακτικά οποιαδήποτε πηγή πληροφόρησης που θα βοηθούσε σε κάτι τέτοιο είναι εκτιμητέα. Τα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης κάνουν αυτό που οφείλουν ή/και μπορούν, αλλά ακόμη και "δεύτερου επιπέδου" πηγές συχνά αποδεικνύονται χρησιμότατες - και μία που δεν γνωρίζει ή δεν έχει την είχε σκεφτεί ως τέτοια ο περισσότερος κόσμος δεν είναι άλλη από το... Flickr. Το ενδιαφέρον, δε, σε όλα αυτά; Η ίδια η υπηρεσία φιλοξενίας φωτογραφιών της Yahoo το γνωρίζει, γι' αυτό και έχει δημιουργήσει ειδική σελίδα με πολλές τέτοιες χρήσιμες πληροφορίες, τον Camera Finder!

Στη συγκεκριμένη σελίδα κάθε ενδιαφερόμενος κι ενδιαφερόμενη μπορεί να δει σε μορφή συνεπτυγμένης, διϋλισμένης πληροφορίας και γραφημάτων πολλά από τα πράγματα που το Flickr "διαπιστώνει" εξετάζοντας τα δεδομένα EXIF των φωτογραφιών που φιλοξενεί. Τα δεδομένα αυτά εγγράφονται από τις ίδιες τις ψηφιακές φωτογραφικές - και άλλες συσκευές - στα αρχεία φωτογραφιών που δημοσιεύονται στην υπηρεσία της Yahoo. To Flickr αξιοποιεί αυτά τα δεδομένα ανώνυμα, δε, όμως θέτει στη διάθεση του χρήστη αμέτρητα δείγματα φωτογραφιών που έχουν συλληφθεί με τις δημοφιλέστερες ψηφιακές φωτογραφικές, ώστε ο ίδιος να κρίνει ποιά από αυτές θα ταίριαζε περισσότερο στη χρήση που σκοπεύει να κάνει ο ίδιος σε προϊόν του είδους.

Επειδή, φυσικά, διανύουμε ήδη το 2014 και η σχετική τάση είχε διαφανεί εδώ και καιρό, στους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital δεν θα προκαλέσει υποθέτουμε έκπληξη το γεγονός ότι από τις Top 5 δημοφιλέστερες κάμερες (οποιουδήποτε είδους) του Flickr, οι... 4 (!) είναι τα τελευταία τέσσερα iPhone. Ακόμη και ξεχωριστά να κρίνει κάποιος την κατηγορία των cameraphones, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, με την πέμπτη θέση να καταλαμβάνεται από το Samsung Galaxy S3. Ισχυρότερη πάντως παρουσία στις ψηφιακές φωτογραφικές αυτές καθ' αυτές έχουν οι Sony, Canon, Nikon και Panasonic, ακολουθούμενες από άλλες... "παραδοσιακές δυνάμεις" όπως οι Olympus και FujiFilm.

Υπάρχουν όλων των ειδών οι πληροφορίες για κάθε ψηφιακή φωτογραφική ή smartphone που φιλοξενείται στον Camera Finder του Flickr - από τη βαθμολόγησή τους από τους χρήστες έως τη συχνότητα χρήσης τους ως συσκευές - γι' αυτό και προτείνουμε μια επίσκεψη εκεί είτε σκοπεύει να αποκτήσει κάποιος κάμερα σύντομα, είτε όχι. Και μόνο με τα δείγματα φωτογραφιών που άλλοι χρήστες έχουν συλλάβει κατά καιρούς, άλλωστε, μπορεί κανείς να σπαταλήσει ώρες αμέτρητες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ