Προ των πυλών το Google Drive

Πιο κοντά από ποτέ το αντίπαλο δέος των iCloud και SkyDrive

Το γεγονός ότι το μέλλον στην αποθήκευση δεδομένων - όσο αυξάνονται οι επίγειες και ασύρματες συνδέσεις με το Internet - βρίσκεται στο λεγόμενο "συννεφο" (cloud) δεν χωρά και... πολλές συζητήσεις. Παρά τα θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας που τίθενται, είναι απίστευτα βολικό να έχουμε "κάπου στο Δίκτυο" τα δεδομένα μας, διαθέσιμα σε οποιουδήποτε είδους συσκευή, οποιαδήποτε στιγμή. Η Microsoft έχει εδώ και χρόνια διαθέσιμη τη δική της υπηρεσία (ονομάζεται πλέον Skydrive και θα είναι ενσωματωμένη στα Windows 8), η Apple προσφέρει με επιτυχία τη δική της εκδοχή, το iCloud, από πέρυσι, και... η Google; Ο αμερικανικός κολοσσός της αναζήτησης και των άλλων Δικτυακών υπηρεσιών δεν είχε επίσημη δική του πρόταση - όμως αυτή δείχνει να είναι έτοιμη προς αποκάλυψη πλέον. Ναι, αναφερόμαστε στο... μυθικό Google Drive.

Ανώνυμη πηγή προσέφερε πριν από λίγες ημέρες έναν απευθείας σύνδεσμο στο App Store του Mac OS-X, ο οποίος οδηγούσε σε... "κανονικό και με το νόμο" app με το όνομα Google Drive. Αυτό έπρεπε βεβαίως να συνδεθεί με κάποιο λογαριασμό της Google - και για προφανείς λόγους μετά από τη σύνδεση δεν λειτούργησε κανονικά, αφού η σχετική υπηρεσία δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί - όμως είναι μία ακόμη από τις πολλές αποδείξεις και διαρροές που το τελευταίο διάστημα οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: η υπηρεσία Google Drive είναι πρακτικά έτοιμη και η Google πιθανώς περιμένει την κατάλληλη "PR" ευκαιρία για να την παρουσιάσει. Ελπίζουμε όχι σε μορφή beta, για ακόμη μια φορά!

Από τις ίδιες διαρροές έχει γίνει εδώ και κάποιο καιρό αποδεκτό ότι το Google Drive θα προσφέρει αρχικά δωρεάν αποθηκευτικό χώρο μεγέθους 5 GB (μικρότερο από του Skydrive αλλά μεγαλύτερο από αυτόν που προσφέρει το δημοφιλέστατο DropBox) και ότι ως μεγαλύτερό του πλεονέκτημα θα προβληθεί η άμεση σύνδεση και χρήση του με τα επαγγελματικού προσανατολισμού Google Docs. Για να είμαστε ειλικρινείς, θα προτιμούσαμε να δούμε αποθηκευτικό χώρο μεγέθους 25 GB διαθέσιμο στους οικιακούς χρήστες για π.χ. συγχρονισμό με Android smartphones και tablets, αλλά... ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ