Οθόνη Retina στο iPad: αιτία... προβλημάτων

Για τους κατόχους του νέου, όσο και των υπαρχόντων iPad. Δηλαδή;

Είναι γνωστό ότι στον κόσμο της τεχνολογίας - όπου όλα κινούνται πολύ γρήγορα και οι μεγάλες αλλαγές έχουν... επιπλοκές - σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολο ένα πολύ καλό νέο να μην συνοδεύεται και από ένα (τουλάχιστον) κακό. Και ενώ πάρα πολλοί από μας θέλαμε διακαώς να ανακοινώσει και να κυκλοφορήσει η Apple ένα iPad με οθόνη υψηλής ανάλυσης, οι πρώτες ενδείξεις υπογραμμίζουν ένα αρνητικό στην επιλογή αυτή της αμερικανικής εταιρείας. Κάτι που σε ένα βαθμό περιμέναμε, αλλά δεν είχαμε συνυπολογίσει πόσα εκατομμύρια χρηστών υπάρχει σοβαρή περίπτωση να επηρεάσει τελικά.

Αναφερόμαστε στα μεγέθη αρχείου που θα έχουν στο εξής οι εφαρμογές για iPad. Με την οθόνη ανάλυσης 2048x1536 του νέου μοντέλου, όλα τα γραφικά των apps θα πρέπει να επανασχεδιαστούν ώστε να φαίνονται σωστά σε αυτήν - όμως αυτό έχει ως συνέπεια την... εκθετική σχεδόν αύξηση στα Μegabytes που καταλαμβάνουν αυτά τα apps στον αποθηκευτικό χώρο κάθε iPad. Ολίγοι κι εκλεκτοί που είχαν ήδη τη δυνατότητα να προμηθευτούν ένα από τα νέα iPad, αναφέρουν διπλασιασμό "και πάνω" των MB που απαιτούν τα apps όταν έχουν εγκατασταθεί. Τα apps της ίδιας της Apple, π.χ., έκαναν άλμα θεαματικό: το Pages στα 384 ΜΒ από τα 153, το Numbers στα 401 ΜΒ από τα 207, το Keynote στα 327 ΜΒ από τα 110, ενώ το iMovie... ξέφυγε στα 404 MB από τα 82! Ακόμη και το "ταπεινό" Tweetbot, δημοφιλής εφαρμογή για το Twitter και σχετικά χαμηλών απαιτήσεων, μετέβη από τα 22 ΜΒ της πρότερης έκδοσης σε 41 στην αναβαθμισμένη.

Τα παραπάνω καθιστούν κατανοητό το... προφανές: δεν είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα να προτιμήσει κανείς το νέο iPad στην έκδοση των 16 GB, καθώς αυτή είναι πολύ πιθανό ν' αποδειχθεί γρήγορα ανεπαρκής για τα apps που θα θέλει ενδεχομένως να έχει εγκατετεστημένα στη συσκευή του. Παρ' εκτός κι αν κάποιος χρησιμοποιεί το iPad γενικότερα μόνο για συγκεκριμένες εφαρμογές και δεν αποθηκεύει πολλά δεδομένα σε αυτό, η έκδοση των 32 ή και των 64 GB είναι σαφώς προτιμότερη. Πολύ σημαντικό, δε, είναι να διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες αν από την... νέα τάξη πραγμάτων στα apps για iPad επηρεάζονται και οι ήδη κάτοχοι των δύο παλαιότερων μοντέλων - αν δηλαδή θα είναι αναγκασμένοι να φιλοξενούν στις συσκευές τους τις νέες εκδόσεις των apps που χρησιμοποιούσαν, με αυξημένο μέγεθος σε ΜΒ και γραφικά υψηλής ανάλυσης που όμως δεν θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν. Στο τελευταίο αυτό, θα επανέλθουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ