Οθόνη ανάλυσης 2.5Κ στο LG G3

Είναι... πολλά τα pixel, επιβεβαιωμένα όλα εκτός της ημερομηνίας κυκλοφορίας

Είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να μη σκεφτείς πως "από αλλού το περιμέναμε και από αλλού θα έλθει"... τελικά. Ενώ οι φήμες σχετικά με την πρώτη οθόνη ανάλυσης 2560x1440 pixel σε φορητή συσκευή είχαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς "στοχεύσει" κατ' επανάληψη τη Samsung και το Galaxy S5, είναι τελικά ο... έταιρος Κορεάτης αυτός που φαίνεται πως θα προσφέρει πρώτος - εξαιρουμένου εξαιρετικού απροόοπτου - συσκευή ευρείας κυκλοφορίας με αυτό το τεχνικό χαρακτηριστικό. Ο λόγος για την LG και το επόμενο smartphone "ναυαρχίδα" της για το 2014, τον διάδοχο του πάρα πολύ καλού περσινού G2. Το G3, με άλλα λόγια.

Η είδηση "κάνει το γύρο του Web" αυτή τη στιγμή όχι ως επίσημη ανακοίνωση της LG, αλλά ως επίσημη επιβεβαίωση στο γνωστό τεχνολογικό blog Engadget για την ορθότητα της διαρροής των τεχνικών χαρακτηριστικών του G3. Αυτά εμφανίστηκαν (και στη συνέχεια αφαιρέθηκαν) σε σελίδα του Web site του αμερικανικού παρόχου Sprint και περιλαμβάνουν τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 800 χρονισμένο στα 2.3 GHz, 3 GB μνήμης λειτουργίας, 32 GB αποθηκευτικού χώρου, κύρια κάμερα με αισθητήρα των 13 Μegapixel και την έκδοση 4.4.2 του λειτουργικού Android. Αυτά πάνω-κάτω χαρακτηριστικά σχεδόν όλων των "ναυαρχίδων" από τις HTC, Sony και Samsung φέτος. Η αναφορά στην οθόνη του G3, ωστόσο, δεν είναι: σε διαγώνιο 5.5 ίντσών, η ανάλυση QuadHD (2560x1440 pixel δηλαδή) είναι η υψηλότερη που έχει εμφανιστεί σήμερα, έχοντας ως αποτέλεσμα πυκνότητα εικονοστοιχείων που ξεπερνά τα 530 (!) ppi. Σχεδόν διπλάσια, με άλλα λόγια, του iPhone 5S και της οθόνης "Retina" που προσφέρει.

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ακόμη πειστεί για το νόημα που έχει η ύπαρξη τόσο υψηλής ανάλυσης οθονών σε τόσο μικρή διαγώνιο: τα pixel είναι, στην ουσία, τόσα πολλά που ένας μεγάλος αριθμός τους απλώς δεν γίνεται αντιληπτός από το ανθρώπινο μάτι. Η τόσο υψηλή ανάλυση, άλλωστε, επιβαρύνει σημαντικά το όποιο υποσύστημα διαχείρισης γραφικών της εκάστοτε συσκευής αναλαμβάνει να κινήσει στην οθόνη αυτή games, video ή απλώς τα στοιχεία του... ίδιου του λειτουργικού συστήματος. Δεν παύει να είναι, ωστόσο, μία εξέλιξη στην απεικόνιση περιεχομένου σε φορητές συσκευές, η οποία αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει τα μελλοντικά smartphones. Ήδη εν έτει 2014 η ανάλυση HD (1920x1080 pixels) θεωρείται... κοινός τόπος στα smartphones με οθόνη άνω των 4.7 ιντσών, χαρακτηριστικό που πριν από 2 χρόνια θεωρούνταν επίσης υπερβολικό.

Αν και το LG G3 δεν είναι το μόνο smartphone που έχει ανακοινωθεί πως θα προσφέρει αυτήν την ανάλυση των 2.5Κ pixel στην οθόνη του - έχουν προηγηθεί τα Oppo Find 7 και Vivo Xplay 3S - είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι το πρώτο που θα διατεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα άλλα δύο προορίζονται κυρίως για την κινεζική ή αμερικανική αγορά. Για κανένα από τα τρία smartphones, άλλωστε, δεν έχουμε συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας πέρα από το "κάποια στιγμή φέτος". Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ