Ο Elop της Nokia επικεφαλής των Xbox και Windows Phone

Και η ερώτηση στα χείλη όλων: γιατί, μαμά Microsoft; Γιατί;

Υπάρχουν μερικές εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας και στο παρασκήνιο των μεγάλων πολυεθνικών της αγοράς αυτής, τις οποίες περιμένουμε και γι' αυτό το λόγο δεν μάς εκπλήσσουν. Υπάρχουν άλλες τις οποίες φοβόμαστε... και κάποιες λίγες - πολύ λίγες - που δεν θέλουμε καν να σκεφτόμαστε. Δυστυχώς μία από τις τελευταίες έλαβε χώρα τις προηγούμενες ώρες, όταν η Microsoft ανακοίνωσε το διορισμό του Stephen Elop, του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Nokia, στη θέση του διευθυντή του τμήματος στο οποίο ανήκουν ως δραστηριότητες τα Xbox, τα Surface, οι ομάδες δημιουργίας games των Microsoft Studios και τα Windows Phone.

O Elop είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα στελέχη της αγοράς τα τελευταία χρόνια - για κάποιους ένα από τα πλέον αντιπαθητικά - επειδή το όνομά του έχει άρρηκτα συνδεθεί με την πτώση της Nokia και όλα όσα οδήγησαν στην εξαγορά της από τη Microsoft. Έχει εκφραστεί σε μέσα ενημέρωσης κατά καιρούς η πεποίθηση ότι ο Elop ανέλαβε τη Nokia καθοδηγούμενος από το Redmond (ήταν υπάλληλος της Microsoft για πολλά χρόνια) ώστε να την κακοδιαχειριστεί και να την υποβαθμίσει όσο χρειαζόταν ώστε αυτή να εξαγοραστεί φτηνά - πεποίθηση που είναι δύσκολο να ανατρέψει κανείς με βάσιμους ισχυρισμούς. Ακόμη και το συγκεκριμένο... σενάριο συνομωσίας να μην ισχύει, άλλωστε, ο Elop παραμένει κατά γενική ομολογία ένας αποτυχημένος διευθύνοντας για την ιστορική φινλανδική εταιρεία, καθώς ούτε να διορθώσει τα κακώς κείμενα στη Nokia κατάφερε, ούτε να επιταχύνει τις αλλαγές που χρειάζονταν ώστε αυτή να καταστεί ανταγωνιστική.

Ο διορισμός του συγκεκριμένου ανθρώπου σε αυτή τη θέση δημιουργεί λοιπόν εύλογες ανησυχίες, σε πρώτο επίπεδο επειδή δεν δείχνει να είναι συνετή επιλογή ασχέτως όλων των υπολοίπων. Ο Elop δεν είναι σε καμία περίπτωση το είδος της... ηγετικής φυσιογνωμίας που με το όραμα και την αποφασιστικότητά του θα ωθήσει τα προϊόντα που επιβλέπει, στο επόμενο επίπεδο. Οι ανησυχίες, ωστόσο, εντοπίζονται και σε δεύτερο επίπεδο, αυτό των προθέσεων και της γενικότερης αντιμετώπισης του Elop απέναντι σε συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες. To Bloomberg είχε δημοσιεύσει το χειμώνα άρθρο στο οποίο, βάσει των πηγών του, ανέφερε την πρόθεση του Elop να αναστείλει ολόκληρες δραστηριότητες της Microsoft, προκειμένου να εστιάσει σε εκείνες που αποφέρουν υψηλά κέρδη. Ως παραδείγματα δραστηριοτήτων που ο Elοp, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, θα εγκατέλειπε ή θα πωλούσε γι' αυτό το σκοπό, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα αυτές του Xbox 360/Xbox One και του μηχανισμού αναζήτησης Bing.

O Elop αναλαμβάνει το τμήμα των Xbox, Surface, Microsoft Studios και Windows Phone - αυτό που συνολικά αποκαλείται Devices and Studios - σε μία αληθινά κρίσιμη καμπή της πορείας του. Το Xbox One έχει ξεκινήσει θετικά στις χώρες όπου έχει μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει, συνολικά ωστόσο οι πωλήσεις του δεν κινούνται στο ίδιο επίπεδο με αυτές του μεγάλου του αντιπάλου, του PlayStation 4. Τα πρώτα Surface - τα δύο tablet της Microsoft με λειτουργικό Windows 8 και Windows RT - δεν γνώρισαν την εμπορική επιτυχία που ο αμερικανικός κολοσσός θα ήθελε, ενώ από τα βελτιωμένα δεύτερα Surface μόνο αυτό με τα Windows 8 και όχι τα Windows RT συνεχίζει να έχει αξιοπρεπή πορεία. Το γεγονός έχει πιθανώς ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες που οδηγούν στην συνένωση των RT με τα Windows Phone 8, ώστε τα δεύτερα να αξιοποιούνται και σε tablet - εγχείρημα σε καμία περίπτωση απλό. Τα Microsoft Studios, δε, απαρτίζονται από μερικές αληθινά ταλαντούχες ομάδες δημιουργίας, οι οποίες όμως τα τελευταία χρόνια δεν αποδίδουν τ' αναμενόμενα και έχουν πάρα πολλά να αποδείξουν - ανάμεσα σε αυτά και τις δυνατότητες του Kinect, που μέχρι σήμερα αμφισβητούνται. Tα Windows Phone 8, δε, έχουν σημειώσει πρόοδο το τελευταίο 18μηνο, αλλά παραμένει μεγάλη η διαφορά που τα χωρίζει από το δεύτερο κατά σειρά λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές, το iOS της Apple.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε, τα παραπάνω για να εξελιχθούν ευνοϊκά και προσοδοφόρα για τη Microsoft θα χρειάζονταν έναν ηγέτη που πιστεύει στις προοπτικές των προϊόντων αυτών. Είναι "αποστολές" αυξημένης δυσκολίας ούτως ή άλλως. Χρειάζονται, δε, το είδος της διαχείρισης που αποβλέπει σε αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, όχι βραχυπρόθεσμα και καιροσκοπικά. Ο διορισμός του Elop, λοιπόν, σε θέση καθοριστικής σημασίας για το Xbox, τα Surface και τα Windows Pnone προβληματίζει σε πολλαπλά επίπεδα για όλους αυτούς τους λόγους. Ειλικρινά ελπίζουμε να διαψευστούμε πανηγυρικά και ο Elop να αποδειχθεί σωστή επιλογή εκ μέρους της Microsoft - παρ' όλες τις ενδείξεις για το αντίθετο. Όπως πάντα, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ