Nokia: πρώτο tablet, νέα κινητά

Τελευταία προϊόντα των Φινλανδών πριν την εξαγορά, ενδιαφέροντα

Είναι ίσως σε έναν βαθμό... θλιβερό να διαβάζει κανείς για ανακοινώσεις εταιρειών που σε μερικούς μήνες πρακτικά δεν θα υπάρχουν, όμως η Nokia αξίζει ειδικής μεταχείρισης - αν μη τί άλλο για τη συνεισφορά της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη δεκαετία του '90 και του '00. Μπορεί η φινλανδική εταιρεία να έχει πρακτικά πωληθεί ήδη στη Microsoft (και επί της ουσίας να παύει να υφίσταται από το σημείο της απορρόφησής της και μετά), όμως η έρευνα και ανάπτυξη των προηγούμενων 12-18 μηνών συνεχίζει να αποδίδει καρπούς με τη μορφή νέων smartphones της οικογένειας Lumia. Και, για πρώτη φορά, ενός κανονικού, κανονικότατου... Lumia tablet!

H ανακοίνωση "πνίγηκε" μεν στη θύελλα των άρθρων που ακολούθησαν την παρουσίαση της Apple για τα νέα iPad Mini, το iPad Air, τους ανανεωμένους MacBook Pro, τον νέο Mac Pro και το OS-X 10.9, αλλά παραμένει ενδιαφέρουσα. Η Nokia έχει άλλωστε αποδείξει το τελευταίο δωδεκάμηνο πως παρά τα μύρια όσα της προβλήματα, είναι πιθανότατα ο κατασκευαστής που υλοποιεί καλύτερα από κάθε άλλον τα Windows Phone 8 σε smartphones - το μόνο σίγουρο είναι πως έχει τις πιο πολλές πωλήσεις σε αυτήν την κατηγορία των κινητών. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε δύο νέα μοντέλα, το Lumia 1320 και το Lumia 1520. Το δεύτερο είναι προφανώς το περισσότερο εξελιγμένο εκ των δύο, με οθόνη 6 ιντσών ανάλυσης 1080p (για πρώτη φορά σε κινητό Windows Phone), τον ταχύτερο τετραπύρηνο επεξεργαστή αυτή τη στιγμή, 2 GB μνήμης λειτουργίας και κύρια κάμερα των 20 Megapixel, τεχνολογίας PureView. Είναι το ισχυρότερο smartphone με το λειτουργικό της Microsoft αυτή τη στιγμή, αλλά και το ακριβότερο ($749).

Το Lumia 1320, από την άλλη, είναι σημαντικά φθηνότερο ($399) αλλά η 6 ιντσών οθόνη του είναι ανάλυσης 720p και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του αναγκαστικά κατώτερα από του 1520. Περισσότερη εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το Lumia 2520, το οποίο... κατέδειξε τις φήμες μηνών ως αληθινές: είναι το πρώτο tablet της Nokia, στηριγμένο σε Windows RT, ισχυρότατο επεξεργαστή, άφθονη μνήμη και ικανότατη κάμερα. Ο σχεδιασμός του δεν ξεφεύγει από τον καθιερωμένο της ομώνυμης σειράς smartphones - αυτό ωστόσο καθιστά το 2520 ευπαρουσίαστο για tablet - και η συλλογιστική της χρήσης του είναι παρόμοια με αυτήν του Surface 2 της Microsoft, υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά: η τιμή πώλησης που, στα $499, προσφέρει ικανό ανταγωνισμό στα iPad... από πλευράς κόστους τουλάχιστον. Και οι τρεις συσκευές θα πωλούνται με την πολύ πρόσφατη αναβάθμιση GDR3 των Windows Phone 8 και αναμένονται στην ευρωπαϊκή αγορά εγκαίρως για την εορταστική περίοδο. Για τη χώρα μας, δυστυχώς... άγνωστη και αμφίβολη ημερομηνία. Αν και όταν υπάρξει επίσημη ενημέρωση, την μεταφέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ