Nokia: νέα κινητά με Windows Phone 8

Εξελικτικά μα εντυπωσιακά - πότε και για πόσα χρήματα, όμως;

Γεγονός πρώτο: η Μicrosoft είναι μια εταιρεία που χρειάζεται πάρα, μα πάρα πολύ να υπάρχει στην αγορά σύντομα ένας αριθμός από ποιοτικά smartphones με το καινούργιο της λειτουργικό σύστημα, τα Windows Phone 8. Γεγονός δεύτερο: η Nokia είναι μια εταιρεία που χρειάζεται πάρα, μα πάρα πολύ ένα καλό "πάτημα" στην αγορά των smartphones, προκειμένου να επανακτήσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών και ν' αντιμετωπίσει με επιτυχία τις Apple, Samsung, Motorola και HTC. Ένα και ένα, κάνουν δύο: οι Αμερικανοί και οι Φινλανδοί χρειάζονται έναν ελκυστικό συνδυασμό hardware και software... και αυτό ακριβώς επέδειξε η Nokia χθες στη σχετική της εκδήλωση.

Όπως περιμέναμε, η άλλοτε κυρίαρχος της αγοράς θα κινηθεί σε δύο επίπεδα με τα Windows Phone 8: με ένα κορυφαίο αλλά ακριβότερο κινητό και με ένα απλώς πολύ καλό αλλά σαφώς προσιτό. Το πρώτο είναι το Lumia 920, το οποίο δικαιούται να μην χαρακτηρίζεται ως "διάδοχος" του Lumia 900: είναι σημαντικά καλύτερο, με διπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στο 1.5 GHz, 1 GB μνήμης, καθώς και οθόνη 4.5 ιντσών ανάλυσης 1024x768 pixel και έξοχης ποιότητας απεικόνισης. Το 920 προσφέρει 32 GB αποθηκευτικού χώρου αλλά και θύρα επέκτασης microSD, κάμερα των 8 Megapixel - που δανείζεται ωστόσο στοιχεία από την τεχνολογία PureView του 808 και προσφέρει σταθεροποιητή σύλληψης ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες - και για πρώτη φορά σε συσκευή του είδους, ασύρματη φόρτιση με ειδικό περιφερειακό.

Το Lumia 820, από την άλλη, όντως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "διάδοχος" του παρόντος 800, αν και... θεαματικός. Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά για τη λειτουργία του - επεξεργαστής και μνήμη - είναι κοινά με το κορυφαίο 920. Συμβιβασμός έχει γίνει στην οθόνη - είναι 4.3 ιντσών, χαμηλότερης ανάλυσης και άλλης τεχνολογίας - και στον ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο (μόλις 8 GB), όμως η πρώτη παραμένει πολύ καλή και ο δεύτερος επεκτείνεται και επίσης μέσω καρτών μνήμης microSD. Και τα δύο νέα smartphones της Nokia ακολουθούν τις πρωτότυπες, χαρακτηριστικές σχεδιαστικές γραμμές των παρόντων Lumia, οπότε... ουδεμία περίπτωση να εμπλακούν σε νομικές συγκρούσεις με την Apple, όπως πρόσφατα η Samsung.

Οι εντυπώσεις των δημοσιογράφων και όσες μπορέσαμε να αποκομίσουμε από τα σχετικά video είναι θετικότατες για τα νέα Lumia: είναι πάρα, πάρα πολύ γρήγορα και τα Windows Phone 8 δείχνουν να "τους ταιριάζουν γάντι". Το μόνο... πρόβλημα; Ακολουθώντας την τυπική της συνήθεια - που όμως κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει - η Nokia δεν γνωστοποίησε ούτε τιμές πώλησης ούτε ημερομηνία διάθεσης για τα δύο της καινούργια μοντέλα. Υποσχέθηκε πως θα είναι διαθέσιμα ως το τέλος του χρόνου, αλλά... ως εκεί. Με το νέο iPhone προ των πυλών, νέα κινητά Android από τη Motorola και νέα smartphones με το ίδιο λειτουργικό να αναμένονται από την HTC και τη Samsung, η αλήθεια είναι πως περιμέναμε κάτι περισσότερο. Οι Φινλανδοί υποσχέθηκαν περισσότερες ειδήσεις τις επόμενες εβδομάδες, όμως ο χρόνος που απομένει μέχρι την επίσημη κυκλοφορία των Winbdows Phone 8 (τέλος Οκτωβρίου) δεν είναι και τόσος πολύς. Για πολλοστή φορά, λοιπόν... εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ