Το Nokia 9 PureView είναι το πρώτο smartphone με διάταξη κύριας κάμερας που αποτελείται από πέντε φακούς: κανένα κινητό δεν έχει πιο πολλούς, αλλά σε τί "μεταφράζεται" αυτό πρακτικά; Βάσει των όσων διαπιστώσαμε - συλλαμβάνοντας γενναίο αριθμό φωτογραφιών και κλιπ video στην διάρκεια 15 ημερών σχεδόν - δεν... "μεταφράζεται" σε αυτό που ίσως περιμένει κανείς. Εξηγούμε: ενώ άλλοι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει στην κύρια κάμερα διατάξεις τριών ή τεσσάρων φακών/αισθητήρων παραθέτοντας δίπλα στον "κύριο" φακό έναν π.χ. ευρυγώνιο, έναν για φωτογράφηση macro, έναν tele κλπ. ώστε να προσφέρουν περισσότερη ευελιξία στην λήψη, η Nokia έχει ακολουθήσει άλλη προσέγγιση. Και οι πέντε αισθητήρες έχουν την ίδια ανάλυση (12 Megapixel), το άνοιγμα διαφράγματος και στους πέντε φακούς είναι το ίδιο (f/1.8), ενώ από τις 5 κάμερες συνολικά μόνο οι 2 συλλαμβάνουν χρώμα - οι υπόλοιπες 3 μόνο ασπρόμαυρη "βοηθητική" και "εμπλουτιστική" πληροφορία.
Η συλλογιστική είναι να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερη τέτοια οπτική πληροφορία σε κάθε λήψη: όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δυναμικό εύρος στα χρώματα, όσο το δυνατόν πιο πολλή λεπτομέρεια στα "δύσκολα σημεία" (π.χ. σκιές ή έντονα φώτα), όσο το δυνατόν περισσότερο "βάθος". Αυτά το Nokia 9 PureView όντως κατορθώνει να τα προσφέρει, αλλά θα πρέπει να βοηθούν και οι συνθήκες: όταν ο φωτισμός είναι καλός, η συσκευή είναι ικανή να συλλάβει έξοχες φωτογραφίες που χαρακτηρίζονται απ' όλες τις παραπάνω αρετές. Όταν ο φωτισμός δεν είναι ευνοϊκός, το PureView κινείται στο ίδιο επίπεδο με αυτό των πιο πολλών άλλων φωτογραφικών smartphones που στηρίζονται σε Android, όπως και των πιο πρόσφατων iPhone: το αποτέλεσμα άλλοτε ικανοποιεί, άλλοτε όχι και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να προβλέψει κανείς τί ακριβώς θα λάβει. Στο σκοτάδι ή σχεδόν σκοτάδι, δε, η πληροφορία που συλλαμβάνεται είναι μηδαμινή.
Ακόμη και με αυτά ως δεδομένα πιθανώς δεν θα είχαμε μεγάλο περιθώριο για παράπονο - σε τελική ανάλυση μόνο 3 συγκεκριμένα κινητά σήμερα... δεν περιγράφονται με τον προαναφερθέντα τρόπο - όμως υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος. Το λογισμικό ελέγχου. Εκεί θα μπορούσε να είχε γίνει σαφώς καλύτερη δουλειά καθώς στην μορφή που έχει αυτήν την στιγμή (έχουμε εγκαταστήσει όλες τις ενημερώσεις που είχαν διατεθεί μέχρι την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) το λογισμικό αυτό δημιουργεί δύο προβλήματα. Ένα: καθυστερεί μετά την λήψη να αποθηκεύσει το αποτέλεσμα ακριβώς επειδή αυτός ο συνδυασμός δεδομένων από 5 αισθητήρες και η σύνθεση της κάθε φωτογραφίας δεν δείχνει να έχει υποστεί βελτιστοποίηση. Δύο: ο αλγόριθμος συμπίεσης JPG που χρησιμοποιείται εξ ορισμού για την αποθήκευση κάθε φωτογραφίας λειτουργεί τόσο επιθετικά, ώστε να χάνεται πολλή από την λεπτομέρεια που η κάμερα "βλέπει".
Αυτό γίνεται αντιληπτό αμέσως μόλις ενεργοποιήσει κανείς και την αποθήκευση σε μορφή ασυμπίεστη (RAW/DNG). Εκεί γίνεται σαφές και κάτι άλλο: οι χρήστες που θα αποσπάσουν το 100% της ποιότητας φωτογράφησης από το Nokia 9 είναι εκείνοι που έχουν κάποια εμπειρία, έστω και βασικού επιπέδου, με την επεξεργασία εικόνας. Εισάγοντας μία φωτογραφία που συνέλαβε το PureView στο Adobe Lightroom Mobile - κατά την διάρκεια μάλιστα της αρχικής διαμόρφωσης του κινητού η Nokia προτείνει να το εγκαταστήσει εξ ορισμού - και μετά από λίγα μόλις βήματα χρωματικής διόρθωσης... voila: φωτογραφίες που έδειχναν "απλώς ΟΚ" αμέσως μετά την λήψη, γίνονται απείρως καλύτερες σε κάθε τους στοιχείο μετά από κάποια επεξεργασία. Αληθινά αγνώριστες.
Συνυπολογίζοντας στα παραπάνω και την αξιόλογη μεν, όχι ξεχωριστή δε ποιότητα του video που συλλαμβάνει κανείς με το Nokia 9 PureView - τα χρώματα είναι φυσικά μα για κάποιο λόγο το επίπεδο λεπτομέρειας κινείται σε μέτρια επίπεδα - καταλήγει στην εξής εικόνα: αυτή ενός φωτογραφικού κινητού που έχει ολοφάνερα πολλές δυνατότητες σε επίπεδο hardware, τις οποίες όμως (α) το software δεν αναδεικνύει και (β) θα πρέπει να έχει κανείς επαφή με την επεξεργασία εικόνας για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Η Nokia έχει υποσχεθεί σημαντικές αναβαθμίσεις λογισμικού για την κάμερα του νέου PureView, ώστε ν' αντιμετωπιστούν τα δύο σημαντικότερα θέματα αυτή τη στιγμή (η υπερσυμπίεση JPG και η ταχύτητα αποθήκευσης μετά την λήψη). Τις περιμένουμε φυσικά με ενδιαφέρον, μα... θα έπρεπε;
Όταν όλα έχουν ειπωθεί, με τον ανταγωνισμό στην φωτογραφία με κινητό ανάμεσα στους κατασκευαστές να έχει αγγίξει σχεδόν... παράλογα επίπεδα πια, το Nokia 9 PureView δείχνει να ζητά από τον χρήστη πολλά για να προσφέρει το δικό του βέλτιστο. Κάποιοι καταναλωτές δεν θα έχουν πρόβλημα με αυτό - και η συσκευή της HMD θα τούς ανταμείψει με απίθανης ενίοτε ποιότητας φωτογραφίες, παραμένοντας ένα από τα πλέον ισορροπημένα smartphones του 2019 όσον αφορά στην καθημερινή χρήση για όλα τα υπόλοιπα. Κάποιοι άλλοι καταναλωτές, ωστόσο, έχουν λιγότερη γνώση ή λιγότερη υπομονή ή... και τα δύο - και για αυτούς υπάρχουν smartphones που μάλλον θ' αποδειχθούν περισσότερο συνεργάσιμα. Ο νοών, νοείτω.
Βαθμολογία: 7 αστεράκια