Nokia 7.1

Με αγνό Android, με πολλές δυνατότητες, σε σωστή τιμή

Με τον σχεδιασμό, την ποιότητα κατασκευής και την οθόνη του Nokia 7.1 να κινούνται σε υψηλό επίπεδο, περιμέναμε ότι οι... απαραίτητες παραδοχές (ώστε να επιτευχθεί η ελκυστική τιμή πώλησης των €399) θα γίνονταν στις επιδόσεις. Αυτό ήταν το αναμενόμενο βάσει τυπικών προδιαγραφών, καθώς ο κεντρικός επεξεργαστής Snapdragon 636 είναι επίσημα "μέσης κατηγορίας" και όχι στο ίδιο club με τους 835/845 των κορυφαίων κινητών με Android. Όμως πρακτικά... διαψευστήκαμε: σε απλή, καθημερινή χρήση το 7.1 αποδείχθηκε εύχρηστο και σβέλτο, χωρίς περίεργες "παύσεις" κι επιβραδύνσεις. Υποβοηθούμενος από 4 GB μνήμης λειτουργίας και 64 GB αποθηκευτικού χώρου (επεκτάσιμου μέσω κάρτας μνήμης microSD) ο 636 δεν δίστασε να αξιοποιήσει οποιοδήποτε app από τα δημοφιλή ή να απεικονίσει γρήγορα οποιοδήποτε website. Μόνο σε απαιτητικά games αντιμετώπισε προβλήματα, όμως γι' αυτά υπάρχουν άλλα (ακριβότερα) κινητά είναι η αλήθεια.

Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο το Nokia 7.1 είναι επαρκώς γρήγορο για σχεδόν κάθε τί παρά τις τεχνικές του προδιαγραφές "μέσης κατηγορίας" είναι η χρήση του Android One: πρόκειται για την "καθαρή", απαλλαγμένη από οποιουδήποτε είδους "επιβάρυνση" - κοσμητική, πρόσθετων apps κλπ. - έκδοση του λειτουργικού της Google, η οποία για ακριβώς αυτούς τους λόγους αποδίδει στο μέγιστο σε οποιουδήποτε είδους συσκευή κι αν εγκατασταθεί. Το Android One όχι μόνο έχει πάντοτε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των apps της Google, όχι μόνο δέχεται πρώτο όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας της, αλλά οι συσκευές που στηρίζονται σε αυτό είναι εκ των πραγμάτων από τις πρώτες που δέχονται την επόμενη έκδοση Android (η Google μάλιστα εγγυάται δωρεάν τις επόμενες δύο). Το Nokia 7.1, για παράδειγμα, πωλείται με προεγκατεστημένο το Android 8.1, ως το τέλος του χρόνου θα μεταβεί στο 9.0, ενώ οι κάτοχοί του έχουν να προσβλέπουν και στο Android 10 κάποια στιγμή μέσα στο 2019.


Πολύ καλή δουλειά έχει κάνει η HMD και όσον αφορά στο φωτογραφικό app του νέου της κινητού: αυτό όχι μόνο συλλαμβάνει πάρα πολύ καλές φωτογραφίες με την "διπλή" κύρια κάμερα στο πίσω μέρος της συσκευής και πολύ καλές με την selfie cam στην πρόσοψη - οι φακοί είναι προσεγμένοι της Zeiss και οι αισθητήρες όσων Megapixel περιμένουμε από ικανά "φωτογραφικά" smartphones - αλλά κάνει και πράγματα που μόνο πολύ ακριβότερα κινητά, με κατά πολύ ισχυρότερους επεξεργαστές, μπορούν να κάνουν. Το Nokia 7.1 συλλαμβάνει, για παράδειγμα, όχι μόνο φωτογραφίες HDR αλλά και video ανάλυσης 4Κ και τεχνολογίας HDR - το οποίο παρεμπιπτόντως δείχνει όντως καλύτερο από το "απλό" υλικό 4K στην οθόνη της ίδιας της συσκευής - συνοδευόμενο μάλιστα και από... κατευθυντικό ήχο (!), κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει σε προϊόν του είδους. Μπορεί το Nokia 7.1 να μην ενσωματώνει λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης για εντοπισμό προσώπων, αντικειμένων κλπ. αλλά οι φωτογραφίες και το video που συλλαμβάνει είναι ποιοτικά σχεδόν πάντοτε.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, λοιπόν, δεν έχουμε... κανένα παράπονο; Εντοπίσαμε το μυθικό "τέλειο κινητό" προς μόλις €399; Παραδόξως η διαπίστωση δεν απέχει πολύ από την αλήθεια, πάντοτε για τα μέτρα και τα σταθμά της μέσης κατηγορίας: ο μόνος τομέας όπου θα μπορούσαμε να ζητήσουμε περισσότερα είναι εκείνος της αυτονομίας, καθώς με τυπική ή έντονη χρήση το Nokia 7.1 θα δυσκολευτεί να περάσει ολόκληρη εργασιακή μέρα μακριά από φορτιστή. Άλλα στοιχεία των top και πανάκριβων Androidών, όπως π.χ. η ασύρματη φόρτιση (υποστηρίζεται πάντως ταχεία ενσύρματη), η αντοχή στην βύθιση σε νερό ή τα στερεοφωνικά ηχεία κατά βάση δεν είναι εφικτό να προσφερθούν με τόσα λίγα χρήματα. Δεν τα ζητάμε, λοιπόν, κρατώντας το 7.1 σε ρεαλιστικό πλαίσιο αξιολόγησης.


Σε αυτό το πλαίσιο το καινούργιο Nokia είναι ακριβώς αυτό που ελπίζαμε όταν πρωτοδιαβάσαμε γι' αυτό: ένα ποιοτικά σχεδιασμένο, προσεκτικά ισορροπημένο smartphone του οποίου η κατασκευάστρια έχει πλήρη συναίσθηση όσον αφορά στο τί θέλει ένας απαιτητικός χρήστης από ένα σύγχρονο κινητό - μεγάλη κι εντυπωσιακή οθόνη, πολύ καλή κάμερα, επαρκή επεξεργαστική δύναμη, εύχρηστο λογισμικό - και έχει κάνει προσεκτικές παραδοχές έτσι ώστε να τού το προσφέρει σε προσιτό κόστος. Το έχει καταφέρει, δε, μην στερώντας του ούτε την ποιότητα κατασκευής, ούτε το καλαίσθητο design, ούτε μικρά κι ευπρόσδεκτα, όπως την θύρα ακουστικών που άλλα smartphones εγκατέλειψαν. Έτσι το Nokia 7.1 κατορθώνει να ξεχωρίσει στην κατηγορία του βάσει της συνολικής του εικόνας και ανεξαρτήτως του ιστορικού του brand: έχει... και το όνομα, και την χάρη!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ