Nokia-Microsoft: το στοίχημα που χάθηκε

Μια σημαντική συμμαχία δεν λειτούργησε, μεγαλύτεροι χαμένοι... όλοι εμείς

Αν και από την πρόσφατη έκθεση Mobile World Congress της Βαρκελώνης δεν προέκυψε τελικά κάποια συνταρακτική αποκάλυψη ή/και πολλές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, ομολογούμε πως το περιμέναμε: με πολλές πρωταγωνιστικές εταιρείες, όπως τις Apple, Google, Microsoft, Samsung και HTC να προτιμούν την προσέγγιση των δικών τους events, ήταν δύσκολο να προκύψει κάτι θεαματικό ούτως ή άλλως. Ομολογούμε, ωστόσο, πως περιμέναμε με αυξημένο ενδιαφέρον την παρουσία μιας συγκεκριμένης εταιρείας, της Nokia. Αν μη τί άλλο για να διαπιστώσουμε αν έχει... νόημα να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μαζί της.

Όπως προκύπτει, το καταναλωτικό κοινό (για λίγο ακόμη τουλάχιστον) και τα μέσα ενημέρωσης κατ' επέκταση, έχει νόημα να ασχολούνται. Τόσο επειδή υπάρχουν "κάπου στον ορίζοντα" ενδιαφέροντα προϊόντα που έχει υποννοηθεί πως θα δούμε φέτος - όπως ένα κινητό της Nokia με Windows Phone 8 αλλά το περίφημο φωτογραφικό σύστημα PureView, καθώς και ένα tablet με το ίδιο λειτουργικό - όσο κι επειδή ανακοινώθηκαν μερικά μοντέλα κινητών Lumia περισσότερο προσιτά. Υπάρχει, όμως, μία εταιρεία η οποία δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι πλέον πως έχει νόημα να ασχολείται με τη Nokia.

Και αυτή είναι, δυστυχώς, η Microsoft.

Για να καταλάβει κανείς το γιατί, δεν έχει παρά να ανατρέξει στην περίφημη συμφωνία ανάμεσα στις Microsoft και Nokia στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011: η πρώτη μόλις ξεκινούσε την προσπάθεια να αποσπάσει μερίδιο αγοράς στα smartphones με τα Windows Phone 7, η δεύτερη είχε ήδη αρχίσει να παραπαίει γιατί φαινόταν ξεκάθαρα πως τα πράγματα κινούνται ανεπιστρεπτί προς τα smartphones και μακριά από τα "απλά"... dumbphones (απ' όπου οι Φινλανδοί αντλούσαν και αντλούν τα πιο πολλά κέρδη τους). Η στρατηγική τους συνεργασία φαινόταν αληθινή περίπτωση "win-win". Με αρκετή προσπάθεια και από τις δύο, οι πιθανότητες να φέρει αποτέλεσμα ήταν αρκετές.

Fast forward στο σήμερα, πάνω από 2 χρόνια μετά... και η εικόνα του αποτελέσματος που έφερε αυτή η συνεργασία είναι κακή. Από όποια πλευρά κι αν την κρίνει κανείς. Η Microsoft χρειαζόταν έναν κατασκευαστή με τον οποίο θα έφερνε στην αγορά αυτό που ονομάζουμε "hero devices", δηλαδή συσκευές προσεγμένες και ποιοτικές, οι οποίες θα αναδείκνυαν τα Windows Phone ως μοντέρνο λειτουργικό και σοβαρή εναλλακτική. Η Nokia χρειαζόταν ένα λειτουργικό που θα την φέρει στον... 21ο αιώνα επιτυχώς, μιας και το Symbian είχε ολοφάνερα ήδη "πεθάνει". Και οι δύο εταιρείες είχαν ανάγκη την αρμονική συνεργασία και το θετικό αποτέλεσμα. Και το σημείο στο οποίο στέκονται αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι ικανοποιητικό για καμία από τις δύο - με τη διαφορά ότι η Nokia βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση, πιθανώς δύο βήματα πριν το "σημείο χωρίς επιστροφή", ενώ η Microsoft όχι.

Η Νokia, με λόγια απλά, απέτυχε να φέρει στην αγορά τα "hero devices" που η ίδια και η Microsoft χρειάζονταν, σε ένα χρονικό πλαίσιο που να έχει νόημα. Οι Φινλανδοί παρουσίασαν τα πρώτα τους πραγματικά ενδιαφέροντα Lumia έχοντας "χάσει το πλοίο" της εμπορικής εκκίνησης των Windows Phone 7.5 εντελώς. Μετά ήλθε η ανακοίνωση των Windows Phone 8, οπότε οι προτάσεις της Nokia "βρέθηκαν στο ανάμεσα" των εκδόσεων 7.5 και 8. Παρά τη σημασία του ονόματός τους και την ικανότητά τους να δημιουργούν ποιοτικές συσκευές, οι Φινλανδοί το χειμώνα απέτυχαν για δεύτερη φορά να είναι παρόντες στην αγορά με "hero devices" (και να είναι τιμολογιακά ανταγωνιστικοί), στο ξεκίνημα των Windows Phone 8. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Microsoft στράφηκε στην HTC για τις δύο πρώτες καλύτερες συσκευές με Windows Phone 8 (τα Windows Phone 8X και 8S), τηρώντας πλέον απόσταση από τη Nokia και τις κινήσεις της.

Η όλη κατάσταση είναι λυπηρή. Μπορούμε να αναλύουμε επί ώρες τί πήγε στραβά και τί θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά - όμως όταν όλα έχουν ειπωθεί, η Nokia αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων λόγω κακής διεύθυνσης (το management είναι μόνιμη πληγή για την εταιρεία την τελευταία 7ετία το λιγότερο) και κακού σχεδιασμού. Το ειρωνικό είναι πως αυτό που χρειαζόταν η Microsoft, η Nokia ως το καλοκαίρι το προσφέρει: ποιοτικά κινητά με Windows Phone 8. Για τους Αμερικανούς, όμως, δεν έχει πλέον το νόημα που θα είχε αν είχαν διατεθεί όταν έπρεπε, στις φάσεις δηλαδή που τα χρειάζονταν περισσότερο την τελευταία διετία. Μετά και τις ανακοινώσεις του Mobile World Congress η Nokia θα προσφέρει μεν πλήρη την σειρά των Lumia, όμως θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο από αυτό για να έλθουν στο προσκήνιο τα Windows Phone 8 και να αποσπάσουν το ενδιαφέρον του κοινού από τα iPhone και τα Androidή κάθε είδους. H ανάγκη πιθανώς θα διατηρήσει το... γάμο της Microsoft με τη Nokia σε ισχύ, για την ώρα, όμως αυτός είναι ήδη άβολος. Ελλείψει φανερής εναλλακτικής, η ανάγκη και των δύο ίσως είναι αρκετή για κάποιο διάστημα. Αν όμως η άνοιξη ή το καλοκαίρι όντως μάς επιφυλάσσουν, τελικά, ένα smartphone "Surface"... ποιός είδε σύμβουλο γάμου και δεν τον βαρέθηκε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ