News Snacks 26-07-11

Μόλις 1 εκ. τα Android tablet, μάχη σώμα με σώμα των PS3 κι Xbox 360

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Μπορεί φέτος και μέχρι στιγμής η Capcom να... "μονοπώλησε" την κατηγορία των fighting games με τα Marvel vs Capcom 3 και Super Street Fighter IV AE, όμως εγκαίρως για την εορταστική περίοδο οι κάτοχοι PS3 θα έχουν και άλλη πρόταση στη διάθεσή τους: πρόκειται για το Tekken Hybrid, το οποίο θα συγκεντρώσει σε ένα Blu-ray μια υψηλής ευκρίνειας ανανεωμένη έκδοση του Tekken Tag Tournament, μία προέκδοση του Tekken Tag Tournament 2 (περιορισμένη σε 4 μόνο χαρακτήρες), αλλά και την ταινία 3D animation με τον τίτλο Tekken Blood Vengeance. H σημαντικότερη είδηση που προκύπτει από αυτό, φυσικά, είναι η πρακτική επιβεβαίωση για το 2012 της κυκλοφορίας του TTT2 - οπότε η επόμενη χρονιά αρχίζει να διαμορφώνεται σε πραγματικό... φεστιβάλ για τους φίλους των fighting games, με τον προαναφερθέντα τίτλο, το Soul Calibur V και το Street Fighter X Tekken όλα προγραμματισμένα για διάθεση τότε. Προπόνηση, γρήγορα!

Το 2012, πάντως, υποψιαζόμαστε πως θα αποδειχθεί χρονιά πολύ σημαντική για το Android και την παρουσία του στην κατηγορία των tablet - έχουμε ήδη προσπεράσει το μισό του 2011 και η διαφορά που χωρίζει τη βάση χρηστών των iPad της Apple και των 4-5 ως τώρα συγκρίσιμων tablet με Android 3.01 ή 3.1 είναι πάρα, μα πάρα πολύ μεγάλη. Πόσο μεγάλη; Ας το θέσουμε έτσι: συγκεντρώνοντας κανείς τα στατιστικά χρήσης από το Android Market και ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε αυτά τις συσκευές με οθόνες 7 ιντσών και άνω, έχει ένα συνολικό ποσοστό της τάξης του 0.9% (!) επί όλων των συσκευών με Android που έχουν ενεργοποιηθεί παγκοσμίως. Αυτές, σύμφωνα με τη Google, είναι περίπου 135 εκατομμύρια συνολικά, οπότε τα tablet αυτών των προδιαγραφών είναι κάτι παραπάνω από 1.2 εκατομμύρια. Μόλις... 27 εκατομμύρια λιγότερα από τα iPad/iPad 2 που είχαν πωληθεί από την Apple ως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή. Είναι πολλή η δουλειά που έχει μπροστά του το στρατόπεδο της Google και των συνεργαζόμενων κατασκευαστών, αν θέλουν να απειλήσουν μέσα στο επόμενο 12μηνο την επικυριαρχία της Apple. Πολλή, όμως!

Πολλή δουλειά έχουν μπροστά τους, δε, οι Sony και Microsoft - τόσο για να προσπαθήσουν να υπερισχύσουν η μία της άλλης αναφορικά με τις πελατειακές βάσεις των PlayStation3 και Xbox 360, όσο και αναφορικά με την πολύ μεγάλη πελατειακή βάση του Wii της Nintendo. Οικονομικοί αναλυτές συμβουλευτικών εταιρειών, στις εκθέσεις τους για το πρώτο εξάμηνο του 2011, διαπιστώνουν πως ναι μεν το Xbox 360 διατήρησε την οριακή διαφορά (κάτι λιγότερο από το 5%) υπεροχής του απέναντι στο PS3, όμως το δεύτερο έχει σημειώσει ως τα τέλη Ιουνίου ολοένα και περισσότερο επιταχυμένες πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, της τάξης του 10% (το Xbox υπερέχει πια μόνο στις ΗΠΑ). Και τα δύο προϊόντα έχουν ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια συστήματα που βρίσκονται σε σπίτια καταναλωτών, όμως το Wii έχει 40 εκατομμύρια συστήματα περισσότερα και από τα δύο. Οι πωλήσεις του, βέβαια, έχουν ήδη μειωθεί πάρα πολύ και θα μειωθούν περισσότερο, ειδικά μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Wii U. Για την ανάδειξη του όποιου "νικητή" αυτής της γενιάς συστημάτων, λοιπόν, μάλλον θα πρέπει να οριστεί η... γραμμή τερματισμού για να εξάγουμε συμπεράσματα. Πού βρίσκεται αυτή; Κάθε ερωτηθείς και άποψη!

Κανένας ερωτηθείς, πάντως, δεν θα αμφισβητούσε - πιστεύουμε! - πως έχουμε ήδη περισσότερα λειτουργικά συστήματα για φορητές συσκευές απ' όσα ρεαλιστικά μπορεί να υποστηρίξει η αγορά. Τα Android της Google, iOS της Apple και Windows Phone 7 της Microsoft προσφέρουν, έχουμε την αίσθηση, επιλογές για κάθε προτίμηση ή ανάγκη. Ε, το ίδρυμα Mozilla φαίνεται να διαφωνεί, καθώς σήμερα ανακοίνωσε την πρόθεσή του ν' αναπτύξει πλαίσιο στο οποίο εφαρμογές Web θα εκτελούνται έξω από τον γνωστό της browser, τον Firefox - θέτοντας τις βάσεις ουσιαστικά για νέο λειτουργικό σύστημα. Ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας αυτής, ο κύριος Andreas Gal, θεωρεί πως "με αυτόν τον τρόπο το ίδρυμα Mozilla θα προσφέρει μία λύση ανοιχτού λογισμικού που έχει τη δυναμική ν' αντικαταστήσει σε όλα τις κλειστές λύσεις των άλλων εταιρειών". Αγαθές οι προθέσεις, δε λέμε... αλλά είμαστε σίγουροι πως η αγορά χρειάζεται ακόμη πιο πολλή σύγχυση, τακτικά updates συσκευών, καθώς και εκδόσεις των ίδιων προγραμμάτων κι υπηρεσιών εκ νέου; Εδώ με Android και iOS μόνο - μέχρι στιγμής - και δεν γίνεται δουλειά σωστή...

Για όχι σωστή δουλειά, πάντως, δεν μπορεί να κατηγορήσει κανένας τον Don Stewart, αντιπρόεδρο και συνιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας κατασκευής ειδικών πανιών για προβολείς παραδοσιακούς και ψηφιακούς. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει κάνει πράγματα πολύ σημαντικά για την προώθηση της οικιακής κινηματογραφικής εικόνας για περισσότερα από 20 χρόνια, τόσο με τη συμμετοχή του στην έρευνα για τις επιφάνειες προβολής, όσο και με την κατάρτιση που έχει προσφέρει σε αμέτρητα στελέχη της αγοράς και τις πρωτοβουλίες του στην εφαρμογή καινοτομικών μεθόδων κατασκευής προϊόντων για το κοινό του home cinema. Σε αυτόν τον κύριο οφείλουμε, εν πολλοίς, το γεγονός ότι είναι σήμερα διαθέσιμες στον τελικό χρήστη, σε (σχεδόν) γήινα κόστη, επιφάνειες προβολής όπως αυτών των StudioTek, GrayHawk και FireHawk - συγκρίσιμες με αυτές που εγκαθιστούσε η etaire;ia Stewart στα γραφεία κινηματογραφικών εταιρειών ή στα... σπίτια μεγαλοσκηνοθετών στη δεκαετία του '80. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, για τον οποίο ο οργανισμός της CEDIA θα τού απονείμει ειδικό βραβείο αναγνώρισης της συνολικής συνεισφοράς του, σε τελετή που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης το Σεπτέμβριο. Όλα κι όλα. Για τον Don, respect!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ