News Snacks 25-05-11

Χρυσά και... αρώματα η Nokia, αβέβαιο το iOS 5 για παλαιότερα iPhone

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Το νέο iPhone δεν θα το δούμε, μεν, στην εκδήλωση που θα κάνει η Apple στις αρχές Ιουνίου, υπάρχει όμως σημαντική πιθανότητα να πάρουμε μία γεύση από το iOS 5 (εκτός κι αν η Apple τα παρουσιάσει μαζί το Σεπτέμβρη). Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες - δυστυχώς βάσιμες - φήμες που έχουν αρχίσει να κάνουν το "γύρο του Web" θέλουν το νέο λειτουργικό της Apple να περιορίζεται στο νέο iPhone και το 4. Με άλλα λόγια, να μην διατίθεται για το 3GS. Η αλήθεια είναι πως το φοβόμαστε και το πιθανότερο είναι να ισχύει. Απομένει να δούμε και αν το iOS 5 θα λειτουργεί σωστά στο iPhone 4, όμως, ή αν η Apple θα μας συγχύσει πάλι όλους προτιμώντας να "γονατίσει" την πολύ καλή της συσκευή αντί να παραδεχθεί ότι το νέο iOS χρειάζεται κάτι ταχύτερο, ώστε να το αποδεχθούμε κι εμείς. Όσοι είχαν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν το iOS 4 στα iPhone 3G, καταλαβαίνουν ακριβώς τί εννοούμε...

Δεν μπορεί πάντως κανείς να μην αποδώσει στην Apple τα εύσημα για τα όσα έχει καταφέρει με τα iPhone τα τελευταία χρόνια. Ένα πολύ ενδιαφέρον infographic για το πού βρίσκεται σήμερα το App Store της αμερικανικής εταιρείας θέτει στη σωστή τους διάσταση το μέγεθος και τη σημασία της εμπορικής επιτυχίας που σημείωσε και σημειώνει - όχι μόνο, θα πρέπει να ειπωθεί, για την Apple, αλλά για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας συνολικά. Smartphones υπήρχαν και πριν από το iPhone. Και apps, επίσης. Ήταν αυτή η συσκευή, όμως, που ώθησε τον κόσμο να χρησιμοποιεί εκτενώς εφαρμογές στο κινητό του, να πληρώνει γι' αυτές, να τις αναζητά, να τις αξιολογεί, να τις μοιράζεται. Δεν είναι τυχαίο που το App Store άγγιξε πλέον τις 500.000 διαφορετικές εφαρμογές, αριθμός που οι Microsoft και Nokia δεν είδαν ποτέ ούτε με... το κυάλι, κι ας ήταν οι πρώτες που κατάλαβαν τη σημασία των εφαρμογών στα κινητά. Άντε και στο πρώτο εκατομμύριο apps!

Μιλώντας για τη Nokia, η φινλανδική εταιρεία συνεχίζει να επιδεικνύει στοιχεία... τρικυμίας εν κρανίω όσον αφορά στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων της. Εδώ κοντεύει να μείνει εκτός παιχνιδιού στην καθοριστική αναμέτρηση των smartphones - μέχρι και πλήρης εξαγορά της από τη Microsoft συζητείται - και τα στελέχη της του marketing συνεχίζουν το ίδιο... βιολί των "exclusive" μοντέλων κινητών. Τα οποία ενίοτε δεν είναι καν όμορφα και καλόγουστα, απλώς ακριβά. Όπως το Nokia Oro, το οποίο από πλευράς δυνατοτήτων είναι ένα απλό C7 του 2010, με τη διαφορά ότι το περίβλημά του είναι καλυμμένο με χρυσό 18 καρατίων, τα πλήκτρα αφής του είναι κατασκευασμένα από κρύσταλλο ζαφειρίου και το πίσω μέρος του είναι επενδεδυμένο με δέρμα υψηλής ποιότητας. Επίχρυσο των ίδιων καρατίων είναι και το συνοδευτικό ασύρματο handsfree. Τιμή πώλησης; Άνω των €800, για ένα κινητό τεχνολογίας €300. Κι αναρωτιόμαστε τώρα: πόσα τέτοια θα πουλήσεις, μαμά Nokia; Χίλια παγκοσμίως; Και άξιζε όλος ο χρόνος και το χρήμα που επένδυσες για άλλο ένα "exclusive" κινητό, ενώ έχεις τόσα και σοβαρότερα θέματα να λύσεις; Θου Κύριε...

'Οχι... "Θού Κύριε", πάντως, αλλά "Θαύμα, Κύριε!" σχεδόν αναφωνήσαμε όταν διαβάσαμε το απίστευτο των ημερών. Το Duke Nukem Forever, o τίτλος που είχε αναχθεί στο... γιοφύρι της Άρτας των video games (ήταν "υπό ανάπτυξη" για 15 χρόνια σχεδόν) βρίσκεται όντως, πραγματικά, αληθινά, αποδεδειγμένα, ανεπιστρεπτί στην τελική ευθεία! Υπήρχαν περίοδοι που το συγκεκριμένο video game είχε αναλάβει το ρόλο... ανεκδότου για την αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης - αναρωτιόμασταν αν η 3D Realms είχε εκλάβει εκείνο το "Forever" κυριολεκτικά - όμως ο τίτλος έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής των δίσκων για PS3, Xbox 360 και PC που θα τον φιλοξενήσουν. Η κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουνίου και, ομολογούμε, είναι ένα video game με το οποίο θα ασχοληθούμε για λόγους αμιγώς... συναισθηματικούς. Ας μην ξεχναμε, μια ολόκληρη ζωή περάσαμε περιμένοντάς το!

Κάτι άλλο για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε καιρό, πάντως, είναι και οι πρακτικές, μακροπρόθεσμες συνέπειες που είχαν για τη Sony οι επιθέσεις που δέχθηκε από hackers και η διακοπή λειτουργίας του PlayStation Network τον Απρίλιο και το Μάιο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια κανείς αυτή τη στιγμή. Μία πρώτη έρευνα, πάντως, που έκανε την περασμένη εβδομάδα το γνωστό εξειδικευμένο Web site Gamespot ανάμεσα σε 2.500 περίπου κατόχους PlayStation3 σχετικά με το πώς σκοπεύουν να κινηθούν τώρα που τα χειρότερα πέρασαν και το PSN είναι και πάλι λειτουργικό, είναι ενθαρρυντική για τη Sony. Οι πιο πολλοί χρήστες δεν δείχνουν να πτοήθηκαν: το 67% σχεδόν από αυτούς υποστηρίζει πως είναι "πολύ πιθανό" να επιστρέψει στη χρήση του PSN κανονικά και το 14% το θεωρεί "πιθανό". Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά για το ενδεχόμενο... αλλαγής στρατοπέδου: το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί "καθόλου πιθανό" να εγκαταλείψει το PSN και να μεταβεί στο Xbox Live, ενώ το 11% το θεωρεί "όχι πιθανό". Κοινώς η εμπιστοσύνη των κατόχων PS3 στη Sony παραμένει, καθώς μόνο ένα 9% δήλωσε πως έχει ήδη μεταβεί στο Xbox Live - αν και από τις ερωτήσεις της έρευνας δεν γίνεται ξεκάθαρο αν αυτοί που μετέβησαν στην υπηρεσία της Microsoft το έκαναν προσωρινά και με πρόθεση να γυρίσουν (και) στο PSN ή αν αντικατέστησαν τη μία online υπηρεσία με την άλλη. Όπως πάντα, υποθέτουμε, θα... δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ