News Snacks 23-06-11

Γενέθλια για τον Sonic, νέες... εμπορικές περιπέτειες για τον Harry Potter

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Οι δύσκολοι καιροί είναι από χρήσιμοι έως... πολύτιμοι σ' εκείνους τους ιδιώτες ή εταιρείες που διαθέτουν αποθεματικά και ρευστότητα - γι' αυτό και οι εξαγορές ή συγχωνεύσεις που έχουμε δει το τελευταίο 12μηνο σίγουρα θα έχουν και συνέχεια. Όπως μία, ομολογουμένως εντυπωσιακή, που φημολογείται πως έχει ήδη "κλείσει": η εξαγορά της PopCap, της ίσως περισσότερο αξιόλογης και σίγουρα περισσότερο επιτυχημένης εταιρείας παραγωγής casual games αυτή τη στιγμή. Η PopCap ήταν σε συζητήσεις για να εξαγοραστεί τόσο με την Electronic Arts (οι gamers την γνωρίζουν για δεκάδες τίτλους τόσα χρόνια) όσο και με τη Zynga (των Farmville και Mafia Wars για το Facebook). Λέγεται όμως ότι το 1.1 δις δολάρια (!) που προτίθεται να δώσει η ΕΑ για την PopCap η Zynga δεν μπορούσε, φυσιολογικά, να το πλησιάσει, εξ ου και η συζήτηση στο Web περί "κλεισμένης" συμφωνίας. Επισήμως δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση, η εξαγορά ωστόσο θα είχε όντως μεγάλο στρατηγικό νόημα για την ΕΑ, η οποία στο casual gaming δεν έχει τόσο ισχυρή παρουσία. Ίδωμεν.

Κάτι νέο που θα πρέπει να... ίδωμεν για να εκφέρουμε γνώμη είναι το Pottermore. Τί ακριβώς είναι αυτό; Μακάρι... να ξέραμε, για να εξηγήσουμε κιόλας, όμως κατά τα φαινόμενα είναι ένα αμάλγαμα Web site, Δικτυακού καταστήματος, πηγής πληροφόρησης και Web game που σχεδιάζει να δημιουργήσει η J.K. Rowling, συγγραφέας της σειράς βιβλίων Harry Potter σε συνεργασία με τη Sony. Τώρα που κινηματογραφικά το υλικό αυτό ολοκληρώθηκε, η Rowling φαίνεται πως σκοπεύει να συνεχίσει να το εκμεταλλεύεται εμπορικά για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα, συνεισφέροντας πάντως στο υπάρχον υλικό με νέο και εμπλουτίζοντας τον κόσμο των βιβλίων με λεπτομέρειες και στοιχεία που δεν υπήρχαν στα βιβλία. Για τη δημοτικότητα του Potter και της σειράς των βιβλίων όπου πρωταγωνιστεί δεν αμφιβάλλουμε, ελπίζουμε ωστόσο το υβριδικό αυτό εγχείρημα της Rowling και της Sony να έχει κάτι αληθινά ουσιαστικό να προσφέρει και να μην αποδειχθεί απλώς στυγνό... εχμ... πώς λέγεται αυτό που κάνουμε στις αγελάδες για το γάλα τους; Α, ναι.

Όχι βέβαια ότι οι εκδοτικές και κινηματογραφικές είναι οι μόνες ένοχες για τη στυγνή εκμετάλλευση μιας επιτυχίας τους - οι εταιρείες του gaming είναι το ίδιο, αν κρίνουμε από τα σημερινά εικοσάχρονα γενέθλια του Sonic the Hedgehog. Ο πασίγνωστος μπλε σκαντζόχειρος της Sega πρωταγωνίστησε σε εξαιρετικά games για το Mega Drive κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90. Μερικά από αυτά ήταν τόσο επιτυχημένα, που ο Sonic θεωρήθηκε (και πρακτικά ήταν) η "αντίπαλη μασκώτ" στον Mario της Nintendo για περισσότερα από 10 χρόνια. Η Sega ωστόσο κυκλοφόρησε και έναν καλό τίτλο Sonic για το Dreamcast και μετά... μετριότητες των μετριοτήτων για τα συστήματα ψυχαγωγίας των άλλων εταιρειών (λες και η έξοδός της από την αγορά του hardware για κάποιο λόγο "έπνιξε" και τη δημιουργικότητά της όσον αφορά στο Sonic). Δεν θυμόμαστε καν από πότε έχουμε να δούμε τίτλο με πρωταγωνιστή το Sonic, αληθινά αξιόλογο. Έστω κι έτσι, πάντως... χρόνια πολλά, αγαπημένε σκαντζόχειρε. Πάλι με χρόνους, με καιρούς!

Όχι χρόνους, πάντως, αλλά μόλις μήνες θα χρειαστεί να περιμένουμε πλέον για το iPhone 5 - τουλάχιστον θα διαπιστώσουμε πόσες από τις φήμες όλο αυτό το διάστημα ευσταθούσαν και ποιές όχι! Η πιο πρόσφατη θέλει το νέο κινητό της Apple να υποστηρίζει την κάμερα στο πίσω μέρος του όχι με ένα, αλλά με δύο LED flash, υποθετικά μιλώντας ώστε να συλλαμβάνει καθαρές φωτογραφίες ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού ή γενικότερα κακού φωτισμού. Τι να πούμε, λογικό και πιθανό από τη μία... too much από την άλλη μάς ακούγεται, τη στιγμή που η Apple μέχρι σήμερα δείχνει να μην έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις φωτογραφικές ικανότητες των συσκευών της (για σένα μιλάμε iPad 2). Για το ότι θα έχει αισθητήρα περισσότερων Megapixel από τα 5 του iPhone 4 δεν αμφιβάλλει κανείς, αλλά για διπλά flash - κάτι που σίγουρα θα επηρέαζε και το σχεδιασμό του πίσω μέρους της συσκευής - δεν θα ρισκάραμε πρόβλεψη. Το Σεπτέμβρη, θα μάθουμε!

Αυτό που δεν θα μάθουν μερικοί-μερικοί, απ' ότι φαίνεται, είναι είτε η σοβαρότητα, είτε ο ρεαλισμός. Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nokia, τον Stephen Elop, ο οποίος σήμερα κάλεσε σε μία αίθουσα πλήθος ανθρώπων και με... πάσα σοβαρότητα, αφού τους είπε πως θα δουν "κάτι εμπιστευτικό", ζήτησε να "απενεργοποιήσουν τις ψηφιακές φωτογραφικές τους", έβγαλε από την τσέπη του το πρώτο κινητό της φινλανδικής εταιρείας με Windows Phone 7 και το επέδειξε live! Ναι, έτσι απλά, έτσι "στην ψύχρα", περιμένοντας πραγματικά... τί; Ότι κανένας στην αίθουσα δεν θα τραβούσε φωτογραφίες και video από αυτό;!; Εννοείται πως, λεπτά μόλις μετά από την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, πολλαπλά Web sites είχαν ήδη δημοσιεύσει όχι μόνο φωτογραφίες, αλλά και το ίδιο το video όπου ο Elop επιδεικνύει το κινητό (bonus βαθμοί για όσους περιέλαβαν... και την παράκληση στο video). Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Τόσο αφελής είναι ο διευθύνων της Nokia ώστε να πιστέψει ότι ανάμεσα σε π.χ. 100 παρευρισκόμενους, οι 10 δεν θα... σέβονταν την παράκλησή του; Ή ήταν το όλο σκηνικό το είδος της... viral προώθησης που κάποτε θεωρούσαμε cool, μα χαρακτηρίζουμε ως passe εδώ και 3 χρόνια σχεδόν; Αγαπημένο μας σημείο στο video, πάντως, η... τύπου προειδοποίηση "ΟΚ, no pictures please" μόλις το κινητό εμφανίζεται στην οθόνη του προβολέα. Classy.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ