News Snacks 23-03-11

Επιθετική η Samsung με τα νέα Galaxy Tab - και... νέα οθόνη για το iPhone 5;

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ένα πράγμα, έστω κι αν ελπίζουμε η μελλοντική σημασία του σχετικού Δελτίου Τύπου να είναι μεγαλύτερη και οι προεκτάσεις της θετικές: η Wind ανακοίνωσε πως σύντομα θα διαθέτει το iPhone 4, το μέχρι στιγμής καλύτερο κινητό της Apple και το συνολικά κορυφαίο (για την ώρα) της αγοράς, μέσα και από το δικό της δίκτυο. Βεβαίως οι Vodafone και CosmOTE το προσφέρουν από το φθινόπωρο. Ελπίζουμε ωστόσο η διάθεση του συγκεκριμένου iPhone και από τη Wind να σημαίνει πως όταν το iPhone 5 βρει το δρόμο του και στην ελληνική αγορά - κάποια στιγμή το καλοκαίρι - να το προσφέρουν από την πρώτη μέρα και οι τρεις πάροχοι. Αυτό όχι μόνο θα δώσει την ευκαιρία σε πιο πολύ κόσμο να το αποκτήσει μέσω επιδοτήσεων, αλλά θα δώσει στους τρεις πάροχους την ευκαιρία κίνητρο να συναγωνιστούν ο ένας τον άλλο με ειδικά προγράμματα ογκοχρέωσης δεδομένων, προς όφελος και πάλι του τελικού καταναλωτή. Για να δούμε, για να δούμε!

Μιλώντας πάντως για το iPhone 5, επιμένουν, επιμένουν και... επιμένουν οι φήμες που θέλουν την οθόνη του να είναι 4 ιντσών και το περίβλημά του διαφορετικό από αυτό του iPhone 4. Όπως σωστά έχουν υπογραμμίσει και συνάδελφοι του εξωτερικού, για να γίνει αυτό χωρίς προβλήματα και η οθόνη να παραμείνει της ίδιας ανάλυσης, θα πρέπει αφενός να μειωθεί η πυκνότητα των pixel που προβάλλουν την εικόνα της (οπότε καθίσταται... σχετικός ο όρος Retina), αφετέρου να παραμείνει ίδια η αναλογία πλευρών της οθόνης, οπότε κάτι στο design της συσκευής θα πρέπει ν' αλλάξει. Η περυσινή οθόνη ήταν τόσο μπροστά από τον ανταγωνισμό που και καθόλου να μην αλλάξει φέτος, διόλου δεν μας πειράζει - και με το iPhone 5 να στηρίζεται σίγουρα σε επεξεργαστή δύο πυρήνων, κατά πάσα πιθανότητα του iPad 2, η Apple μπορεί να... παίξει το παιχνίδι της εξέλιξης κι όχι επανάστασης με ασφάλεια και για το 2011. Ελπίζουμε πως δεν θα το κάνει...; Ω, ναι!

Αυτό που ελπίζαμε να κάνει κάποιος κατασκευαστής σύντομα ήταν να προσφέρει σοβαρό ανταγωνισμό στο iPad 2 - και κατά τα φαινόμενα αυτή θα είναι πρώτη η Samsung. Οι Κορεάτες ανακοίνωσαν τιμές για τα Galaxy Tab 8.9 και 10.1 και τα νέα είναι πολύ καλά. Το μεγαλύτερο μοντέλο εξισώνεται τιμολογιακά με το iPad 2 στις εκδόσεις Wi-Fi ($499 και $599 για τα μοντέλα των 16 και 32 GB αντίστοιχα), ενώ το μικρότερο είναι ακόμη πιο φθηνό ($469 και $569 για τις ίδιες χωρητικότητες). Και τα δύο νέα Galaxy Tab είναι λεπτότερα κι ελαφρύτερα από το iPad 2, έχουν υψηλότερης ανάλυσης οθόνη και στηρίζονται φυσικά στο λειτουργικό Android 3.0 ή Honeycomb της Google. Ελπίζουμε οι τιμές στη χώρα μας να είναι λίγο ή πολύ αντίστοιχες, ώστε να δημιουργηθεί σοβαρός ανταγωνισμός για τα iPad 2 και στη δική μας αγορά. Εν αναμονή ευχάριστων νέων, λοιπόν!

Ευχάριστα νέα έχει και μία όχι ευρύτατα γνωστή, αλλά σημαντική στο χώρο των home cinema αμερικανική εταιρεία, για όλους εκείνους τους κατόχους καλών αλλά παλιότερων τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν περιεχόμενο 3D. Πρόκειται για την Just Add Power, η οποία είχε πριν από 2 χρόνια αναπτύξει μία λύση για να περνά εικόνα και ήχος που προέρχεται από συνδέσεις HDMI, μέσα από δίκτυο Ethernet και μετάδοσή τους σε άλλα σημεία του σπιτιού. Η ίδια εταιρεία θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο τον... 3D Manager, μία συσκευή που λαμβάνει σήμα από πηγές 3D (π.χ. Blu-ray player ή δορυφορικούς δέκτες) και στέλνει την εικόνα σε συμβατική, μη 3D τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, αναλαμβάνοντας και το συγχρονισμό των σχετικών γυαλιών που φορούν οι θεατές, με την τηλεόραση αυτή! Η Just Add Power είναι εγκαταστάτης, δηλαδή εταιρεία που αναλαμβάνει να "στήσει" ολοκληρωμένα home cinema, και σκοπεύει σε πρώτη φάση - τον Ιούνιο - να χρησιμοποιεί τον 3D Manager και να τον μεταπωλεί μόνο στο δικό της εμπορικό κανάλι. Μελλοντικά, ωστόσο, ένα πλήρες σετ αυτής της λύσης - με επεξεργαστή εικόνας, αναμεταδότες, γυαλιά κλπ. - ενδέχεται να κοστίζει κάτω από $5000. Kuro με 3D...; Ε, για όσους δεν μπορούν να περιμένουν τα νέα μοντέλα plasma του 2011...!

Ένας άλλος (και ο φίλος του) που ολοφάνερα... μπορεί να περιμένει υπομονετικά, είναι ο κύριος που στέκεται ήδη από προχθές το βράδυ έξω από ένα υποκατάστημα Best Buy στο Manhattan. Για να αγοράσει τί; Το Nintendo 3DS, φυσικά! Για την... παράνοια του ξενυχτιού έξω από τα εμπορικά και τις ουρές που σχηματίζονται στην Ιαπωνία όποτε κυκλοφορεί νέο σύστημα video gaming τα έχουμε ξαναπεί, αλλά o συγκεκριμένος κύριος (και ο φίλος του) αληθινά παίρνει το βραβείο - μην μας πιέσετε να διευκρινίσουμε ποιο - αφού θα συμπληρώσει μία ολόκληρη εβδομάδα έξω από εκείνο το Best Buy. Το 3DS κυκλοφορεί στην Αμερική το Σάββατο. Τα πιθανότερα, δε, κίνητρα, ασχέτως των δηλώσεων περί... υποστήριξης στη Nintendo που κάνει; Να πάρει αυτός (και ο φίλος του) κάποιο αναμνηστικό δώρο ως ο πρώτος καταναλωτής των ΗΠΑ που αγόρασε Nintendo 3DS ή, ακόμη χειρότερα, να αγοράσει 5-6 3DS και να τα βγάλει σε πλειστηριασμό στο E-Bay, μισή ώρα μετά την αγορά τους. Έεεετσι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ