News Snacks 18-07-11

Σημαντική δικαστική νίκη της Apple, νέα έκδοση Android για tablet

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Ενδιαφέρον ήταν το Σαββατοκύριακο που πέρασε για το κοινό που έχει ή σκοπεύει να αποκτήσει συσκευή ή συσκευές με τα λειτουργικά των δύο μεγάλων αντιπάλων σε smartphones και tablet, τις Apple και Google. Η εταιρεία του Steve Jobs κατόρθωσε να καταφέρει για πρώτη φορά αληθινά σημαντικό χτύπημα στη δεύτερη μέσω της διαμάχης της με την... HTC: η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η HTC με τα κινητά της καταπατά τα πνευματικά δικαιώματα που η Apple υποστηρίζει πως έχει κατοχυρώσει, σε 2 από τις 49 καταγγελθείσες περιπτώσεις. Και στις δύο, ωστόσο, το... "φάουλ" δεν είναι αμιγώς της HTC, καθώς ο επίμαχος κώδικας δεν ανήκει σ' αυτήν, αλλά στο ίδιο το Android. Η HTC άσκησε έφεση, αλλά αν η Apple κατορθώσει να κερδίσει την τελική δικαστική απόφαση - κάτι που δυστυχώς προσπαθεί λυσσαλέα για χρόνια - η κορεάτικη εταιρεία όχι μόνο θα αναγκαστεί να αποσύρει όλα της τα κινητά με Android από τις ΗΠΑ, αλλά θα δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο για κάθε κατασκευαστή που στηρίζει προϊόντα σε Android. Για τις ίδιες πατέντες, αξίζει να σημειωθεί, η Apple είχε δικομαχήσει και με τις Nokia και Motorola, χωρίς επιτυχία. Τί άλλαξε τώρα; Άγνωστο.

Καθόλου άγνωστος, πάντως, είναι ο λόγος για τον οποίο η Apple κυκλοφόρησε πριν 2 εικοσιτετράωρα την αναβάθμιση λογισμικού 4.3.3 του λειτουργικού της συστήματος, του iOS. Δεν προσέθεσε κάτι καινούργιο και δεν βελτίωσε τίποτε στο χειρισμό ή τις επιδόσεις των iPhone, iPad και iPod Touch. Απλώς ανακαλύφθηκε ένα κενό ασφαλείας - σχετικό με ειδικά διαμορφωμένα PDF που θα μπορούσε να λάβει κάποιος από συγκεκριμένες σελίδες του Web - το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί επιβλαβές. Ο... αληθινός σκοπός, φυσικά, ήταν να καλυφθεί αυτό το κενό ασφαλείας ώστε να μην λειτουργούν πια τα προγράμματα "σπασίματος" (jailbreak) που επιτρέπουν στους χρήστες να παρεμβαίνουν στις συσκευές αυτές με τρόπους που η αμερικανική εταιρεία δεν εγκρίνει και ελέγχει. Όπως πάντα, δικαίωμά σου μαμά Apple να ανανεώνεις το iOS για να προστατέψεις τα πνευματικά δικαιώματα του λειτουργικού σου, αλλά... δεν κάνεις και καμία βελτίωση στον τρόπο που λειτουργεί ο επεξεργαστής Α5, γιατί με τις τελευταίες ζέστες δεν μπορούμε πια να το κρατήσουμε για 5 λεπτά το iPhone 4; Λέμε τώρα!

Παράπονα πάντως έχουμε και από τη Google και τις συνεργάτιδές της εταιρείες, κι ας ωθούν ολοένα και γρηγορότερα μπροστά το Android. Ίσως αυτό, δε, να αποδεικνύεται εν τέλει σε πραγματικό πρόβλημα. Η Google χθες διέθεσε στους προγραμματιστές το λογισμικό ανάπτυξης έκδοσης 3.2 του δημοφιλούς λειτουργικού για να κάνουν ακόμη καλύτερες εφαρμογές στοχευμένες σε tablet - έτσι ώστε να ανταγωνιστούν περισσότερο αποτελεσματικά το κυρίαρχο iPad. Το πρόβλημα; Το συντριπτικό ποσοστό των tablet "εκεί έξω" δεν έχει δεχθεί καν ακόμη την αναβάθμιση από Android 3.0.1 σε Android 3.1 (όπως π.χ. το Acer Iconia Tab A500 που μας άρεσε πολύ) και, μέχρι να το δεχθεί, η Google ίσως να είναι έτοιμη για το "ενοποιημένο" Android για tablet και smartphones, το 4.0 ή Ice Cream Sandwich όπως είναι γνωστό στην κοινότητα των προγραμματιστών. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτή τη "διαφορά φάσης", η οποία δυσαρεστεί το κοινό και δημιουργεί το είδος των προβλημάτων που δεν αφήνουν το Android να εξισωθεί με το iOS. Ίδωμεν.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να... ίδωμεν, είναι το τί ακριβώς σκεφτόταν το όποιο στέλεχος της Microsoft κατοχύρωσε αυτά τα δύο υπερπολυσυζητημένα ονόματα για Web sites πριν από λίγα 24ωρα. Αναφερόμαστε στα www.microsoft-sony.com και www.sony-microsoft.com, τα οποία έχουν μέχρι στιγμής σταθεί αιτία για όλων των ειδών τις ανόητες εικασίες όσον αφορά στην κυκλοφορία ενός... κοινού συστήματος ηλεκτρονικής διασκέδασης (Xbox720PS4 ένα πράγμα!). Στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας δήλωσε μέσω... Twitter πως η Sony είναι σημαντική συνεργάτιδα της Microsoft - μέσω των Windows 7 σε όλα τα Vaio προφανώς - και πως η κίνηση ήταν απλώς προληπτική, όχι κάτι που "κρύβει" πίσω του κάτι άλλο. Τί να πούμε; Ακόμη μια απόδειξη πως, ό,τι και να πετάξεις στο Web, αυτό θα σηκωθεί, θα το πιάσει στον αέρα και θα σπαταλήσει αμέτρητες σελίδες του γι' αυτό, έστω κι αν αυτό που του πέταξες ήταν κόκκαλο... εικονικό και τίποτε περισσότερο. Ε, ναι.

Η Microsoft, πάντως, αργά αλλά σταθερά κερδίζει έδαφος στην προσπάθειά της να αυξήσει το μερίδιο αγοράς των Windows Phone 7 έναντι του Android και του iOS στα κινητά τηλέφωνα. Και κινήσεις όπως η διάθεση του plug-in για απευθείας επικοινωνία αυτών των κινητών με τους οικιακούς Windows Home Server 2011, σε κάποιο βαθμό βοηθούν. Πράγματι: ο χρήστης εγκαθιστά ένα plug-in στο μηχάνημα του σπιτιού που στηρίζεται στο νέο λειτουργικό της Microsoft για διαχείριση και ταξινόμηση multimedia περιεχομένου σε οικιακό δίκτυο, εγκαθιστά και μία εφαρμογή στο κινητό του με Windows Phone 7 και... voila. Μπορεί τόσο να "στείλει" υλικό που έχει συλλέξει με το κινητό, στο μηχάνημα του σπιτιού (ώστε π.χ. όλη η οικογένεια να μπορεί να δει τις φωτογραφίες από ένα ταξίδι) όσο και να "λάβει" (ώστε π.χ. να ακούσει οπουδήποτε τη μουσική που θέλει εκείνη τη στιγμή και έχει αποθηκευμένη στο server του στο σπίτι). Τόσο το plug-in όσο και η εφαρμογή είναι δωρεάν. Αυτά έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον, τελικά: τα όσα έχουν αξία πρακτική και τήν προσφέρουν στο χρήστη, συνδυάζοντας τεχνολογίες αιχμής προς όφελός του. Από αυτά, θέλουμε περισσότερα. Απ' όλους τους κατασκευαστές!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ