News Snacks 16-05-11

Στόχος hacker και η Square Enix, πιθανό το... iPhone 4S

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Βαθιά ανάσα, επιτέλους. Tο PlayStation Network βρίσκεται ήδη στη διαδικασία ολικής επαναφοράς - τα εκατομμύρια των χρηστών PS3 έδειξαν (σε γενικές γραμμές) υπομονή και σχετική κατανόηση, είναι λοιπόν στο χέρι της Sony να αποδείξει πως εννοεί τόσο να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους, όσο και να την κρατήσει. Για να μην... εφησυχάζουμε ωστόσο - ίσως και ως απόδειξη του ότι μπορεί μεν να ήταν η Sony που αυτή τη φορά στοχοποιήθηκε, αλλά θα μπορούσαν να είναι κι άλλες εταιρείες στη θέση της - είχαμε νέο κρούσμα επίθεσης από hackers σε μεγάλο όνομα του χώρου. Η Square Enix επιβεβαίωσε πως τρία της Web sites (το EidosMontreal.com και δύο ακόμη προϊοντικά) παραβιάστηκαν και πως κλάπησαν τα στοιχεία 25.000 χρηστών και 350 πλήρη βιογραφικά επαγγελματιών που είχαν κάνει αίτηση για θέσεις εργασίας στην εταιρεία. Τι να πει κανείς... αφού είναι τόσο έξυπνοι και ικανοί οι hackers ώστε να παραβιάζουν έτσι υπηρεσίες και sites, γιατί δεν πιάνουν δουλειά ως σύμβουλοι ασφαλείας πουθενά, να μας αφήσουν κι εμάς ήσυχους;

Μιλώντας για έξυπνους και ικανούς, πάντως, δύσκολα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς ως τέτοιους όσους χάραξαν τα τελευταία χρόνια τη στρατηγική της Nokia. H φινλανδική εταιρεία βρέθηκε από την περίοπτη θέση του πρώτου με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο, σ' αυτή του παίκτη που χρειάστηκε τη βοήθεια άλλου γίγαντα, της Microsoft, για να παραμείνει ανταγωνιστική σ' ένα κόσμο γεμάτο smartphones. Σήμερα, δε, η Nokia αναγκάστηκε και πάλι ν' αποδεχθεί την ήττα αφού, αποτυγχάνοντας να καλλιεργήσει το brand name του Ovi σε βαθμό που αυτό να επιτύχει εμπορικά, το καταργεί και μετονομάζει όλες τις σχετικές υπηρεσίες (Ovi Store, Ovi Maps κλπ.) απλώς σε "Nokia Services". Με αυτόν τον τρόπο θα τα προωθεί από τον Ιούλιο και πέρα και σίγουρα από το Γενάρη και πέρα, οπότε περιμένουμε και τα πρώτα της κινητά με Windows Phone 7. Κι όσο σκεφτόμαστε τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων δολαρίων που επενδύθηκαν (σπαταλήθηκαν;) για την καλλιέργεια του Ovi... Ας ελπίσουμε πως τα παρόντα στελέχη μελλοντικά θα επενδύσουν στην ουσία, όχι στο επιδερμικό marketing που απλώς προσπαθεί να καλύψει αδυναμίες.

Αδυναμίες, πάντως, ορθώς εντόπισε στα tablet με Android και ο διευθύνων σύμβουλος της nVidia, o Jen Hsun Huang. Ερωτηθείς πριν από μερικές μέρες, ο Huang - του οποίου η εταιρεία κατασκευάζει τον καλύτερο αυτή τη στιγμή συνδυασμό επεξεργαστή/κυκλώματος γραφικών για tablet και smartphones με Android, το Tegra 2 - απάντησε το... προφανές. Ότι τα tablet αυτά δεν έχουν (ακόμη) προσφέρει σοβαρό ανταγωνισμό στα iPad/iPad2 γιατί "δεν είναι αποτελεσματικός ο τρόπος που προωθούνται, δεν υπάρχει επαρκής γνώση για τα προϊόντα αυτά από τα εμπορικά κανάλια, ο κόσμος δεν είναι ικανοποιητικά ενήμερος για τα tablet αυτά και, φυσικά, δεν έχουν τιμολογηθεί σωστά". Συμφωνούμε σε όλα, ειδικά στο θέμα της τιμής που είχε καταλήξει αληθινό... ανέκδοτο πριν την κυκλοφορία του Motorola Xoom στις ΗΠΑ. Αν τα tablet με Android δεν κοστίζουν όσο και τα iPad, προσφέροντας και κάποια πράγματα παραπάνω ει δυνατόν, συναγωνισμό σκληρό κι ουσιαστικό δεν πρόκειται να δούμε. Ευτυχώς, αυτό αρχίσει ν' αλλάζει. Αρκετά και έγκαιρα; Θα δείξει!

Κάτι άλλο που θα... δείξει; Το αν και κατά πόσο είναι σοφή η επιλογή πολλών εταιρειών να... εχμ... αξιοποιούν παλιότερες δουλειές τους με μεταφορές games από ένα φορμά σε άλλο. Τη συλλογή των God of War στο PlayStation3 την είχαμε χαρεί δεόντως πέρσι, όταν όμως διαβάσαμε πως η Sony θα κυκλοφορήσει στο PS3 και τα δύο God of War του PSP (!) σε αντίστοιχη συλλογή, αισθανθήκαμε ελαφρώς... προβληματισμένοι. Πραγματικά: τα Chains of Olympus και Ghost of Sparta θα μεταβούν το καλοκαίρι από την πιο μικρή οθόνη, του PSP, στην μεγάλη, υψηλής ευκρίνειας του σαλονιού μας! Η Sony βεβαιώνει πως η ανάλυση θα είναι HD, τα textures αναβαθμισμένα κλπ. μα, όπως και να το κάνουμε, πόσο θα είναι σε θέση να κρύψουν οι προγραμματιστές της ιαπωνικής εταιρείας το γεγονός ότι αυτά είχαν αρχικά σχεδιαστεί για 480x272 pixel και όχι 1280x720; Ελπίζουμε ν' αποδειχθούμε απλώς Κασσάνδρες και να εκπλαγούμε ευχάριστα, μα και πάλι...

Ένα ακόμη πράγμα με το οποίο ελπίζουμε να εκπλαγούμε ευχάριστα, πάντως, είναι το iPhone 5. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο, δείχνουν να μειώνονται μέρα με τη μέρα. Πλήθος αναφορών θέλει το επόμενο κινητό της Apple - για το οποίο είμαστε βέβαιοι πια πως δεν θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο αλλά το Σεπτέμβριο ή και αργότερα - να μην είναι τόσο μεγάλο βήμα μπροστά όσο ήταν το 4 από το 3GS. Να είναι, εν ολίγοις, ένα iPhone 4S, με τον διπύρηνο επεξεργαστή του iPad 2, πιο πολλή μνήμη από του iPhone 4, καλύτερες κάμερες και ελαφρώς ανασχεδιασμένο περίβλημα. Εύκολα θα μπορούσε να πει βεβαίως κάποιος - όχι αδικαιολόγητα - πως ένα τέτοιο iPhone 4S θα ήταν ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει η Apple στην κορυφή της αγοράς ή πολύ κοντά σε αυτό το σημείο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια για τους επόμενους 9 ή και 12 μήνες. Θα συμφωνήσουμε. Πειράζει όμως που περιμένουμε περισσότερα από την εταιρεία που διατείνεται πως με τις επιλογές και τις κινήσεις της οδηγεί τις εξελίξεις; Εννοείται πως όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ