Νέο Wi-Fi, και σε smartphones

Tαχύτερη ασύρματη μεταφορά δεδομένων σε φορητές συσκευές, από το 2013

Στις αρχές του 2012 είχαμε αναφερθεί για πρώτη φορά στη νέα έκδοση του πρωτοκόλλου ασύρματης διασύνδεσης συσκευών (Wi-Fi), το περίφημο 802.11ac. Αυτό διαδέχεται το παρόν 802.11n και στα θεωρητικά του πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται η κατά πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, η οποία φέρνει την ασύρματη διασύνδεση στο ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας με την ενσύρματη (και μάλιστα τη... "χιλιάρα" ή Gigabit). Έκτοτε έχει "κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι", καθώς οι πρώτες συσκευές διαχείρισης αυτής της έκδοσης Wi-Fi, οι router δηλαδή, βρίσκονται ήδη στην αγορά από τις Cisco, Netgear και Belkin (περισσότερες αναμένονται άμεσα). Και χθες η Broadcom προσέθεσε το "τελευταίο κομμάτι του παζλ", ανακοινώνοντας το νέο της chip για φορητές συσκευές συμβατό με το πρωτόκολλο 802.11AN. To κωδικό του όνομα (χωρίς αυτό να λέει και πολλά), είναι το BCM 4335.

Το chip αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για ενσωμάτωση σε συσκευές όπως τα smartphones, τα tablets και τα πολύ λεπτά κι ελαφρά laptops (τα γνωστά μας Ultrabooks). H ταχύτητα διαμεταφοράς δεδομένων που θα προσφέρει μέσα από τη χρήση του είναι, σε ρεαλιστικό επίπεδο, τρεις φορές υψηλότερη από τη σημερινή τυπική: κοντά στα 500 Mbps, τη στιγμή που οι σημερινές συσκευές με Wi-Fi 802.11n μετά βίας αγγίζουν τα 150-180. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, ανάμεσα σε έναν router αυτής της τεχνολογίας και πολλαπλές φορητές συσκευές, είναι επιτέλους εφικτά πράγματα που σήμερα δεν γίνονται, όπως π.χ. η διοχέτευση ποιοτικού, λεπτομερούς video σε πολλά smartphones ή tablets ταυτόχρονα. Οι υψηλές ταχύτητες φυσικά βοηθούν σε όλα τα υπόλοιπα (όπως το Web surfing ή τα games), ενώ το νέο πρότυπο παραμένει "προς τα πίσω" συμβατό με τους προκατόχους του (τα Wi-Fia, b και g).

To νέο chip ενσωματώνει, παράλληλα, πλήρη υποστήριξη για απευθείας ασύρματη επικοινωνία συσκευών μέσω του πρωτοκόλλου Bluetooth 4.0, καθώς και ραδιοφωνικό δέκτη FM. H Broadcom είναι η εταιρεία της οποίας τα chip επικοινωνίας βρίσκονται στα περισσότερα smartphones, tablets και άλλες φορητές συσκευές της αγοράς σήμερα - είναι λοιπόν πρακτικά βέβαιη η καθιέρωση του BCM 4335 στο εγγύς μέλλον. Πόσο... εγγύς; Η εταιρεία υπογραμμίζει πως έχει ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την πειραματική κατασκευή του chip, όμως τις πρώτες συσκευές που θα το ενσωματώνουν δεν θα τις δούμε πριν την αμερικανική έκθεση της CES τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι τα smartphones και τα tablets του τρέχοντος έτους, από το iPhone 5 και το φημολογούμενο iPad Mini μέχρι το Surface της Microsoft και κάθε smartphone με Android 4.1 και Windows Phone 8, δεν θα το ενσωματώνουν. Από το 2013 και μετά, όμως... ταχύτητες-αστραπή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ