Νέο iPad: αναβάθμιση, μα άκρως σημαντική

Και τί σημαίνει η κυκλοφορία του για την αγορά των tablet το 2012;

Προκειμένου να μην... παρεξηγηθούμε, βέβαια: η καλύτερη κάμερα των 5 Megapixel στο πίσω μέρος, η υποστήριξη Bluetooth 4.0 και δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς, η φωνητική εισαγωγή κειμένου, όλα ευπρόσδεκτα. Όμως είναι η οθόνη και η μνήμη αυτά που θα ωθήσουν τις εφαρμογές του νέου iPad στο επόμενο επίπεδο - εκεί όπου κανένα Android tablet με το πανίσχυρο chipset της nVidia, το Tegra 3, δεν θεωρούμε πιθανό να βρεθεί φέτος. Εν πολλοίς, η Apple κέρδισε όλο το 2012 χθες αν εστιάσει κανείς τον συνδυασμό hardware και software που προσφέρει. Τόσο απλά.

Το πώς κατάφερε η Apple να "στριμώξει" τόση καλύτερη τεχνολογία σε περίβλημα ελάχιστα παχύτερο και βαρύτερο από αυτό του iPad 2, είναι εντυπωσιακό. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι το κατάφερε χωρίς να θυσιάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ατού των iPad, την αυτονομία των 9-10 ωρών. Το εντυπωσιακότερο όλων, δε; Κατάφερε όλα τα παραπάνω κρατώντας το κόστος απόκτησης του νέου iPad στο επίπεδο του προκατόχου του. Αυτό ήταν ίσως το τελειωτικό "χτύπημα" - για φέτος τουλάχιστον - στα ανταγωνιστικά tablet με Android: κατασκευαστές όπως οι Samsung, LG, Asus και Acer θα πρέπει να... διαλέξουν ανάμεσα στο λιγότερο κακό σενάριο. Να κυκλοφορήσουν ισχυρά tablet με τιμή παρόμοια του νέου iPad και να ρισκάρουν περιορισμένη εμπορική επιτυχία ή να τα κυκλοφορήσουν σημαντικά φθηνότερα και να μην κερδίσουν σχεδόν καθόλου από αυτά; Άσχημο δίλημμα.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η πίεση που ασκεί η Apple στους άλλους κατασκευαστές - όντας ικανή να αποσπά τόσο χαμηλές τιμές για τα υποσυστήματα των iPad ώστε να καθιστά γι' αυτούς εξαιρετικά δύσκολο να προσφέρουν ένα tablet το ίδιο ισχυρό με τα ίδια χρήματα - θα συνεχιστεί για όλο το 2012. Η εικόνα δεν μας αρέσει, γιατί ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή και, όταν δεν υφίσταται, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πληρώνουμε πιο πολλά απ' όσα θα έπρεπε για ένα προϊόν. Η Apple σαφώς αξίζει τα εύσημα γιατί έχει προσφέρει το καλύτερο τέτοιο προϊόν - και αυτό τυγχάνει να είναι αληθινά καλό - όμως δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην αγορά. Εξαιρετικά τα iPad, αγαπάμε το δικό μας, αλλά... δεν μπορούν δύο συσκευές να πλησιάζουν στο επίπεδο του συνώνυμου για μια ολόκληρη κατηγορία. Είναι, ολοφάνερα, λάθος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ