Νέο Android - νέο iOS: 0-1

Πολύ ευρύτερη η εξάπλωση της νεότερης έκδοσης του λειτουργικού της Apple - διαπιστώσεις

Μπορεί να πει κανείς ο,τιδήποτε θέλει για την Apple, τις πρακτικές και τις επιλογές της, δεν μπορεί ωστόσο να αμφισβητήσει σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι στο θέμα της υποστήριξης των φορητών της συσκευών με νέες εκδόσεις του iOS, υπερέχει καταλυτικά της Google και του Android. Δύο έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν με διαφορά λίγων ημερών η μία από την άλλη σκιαγραφούν γλαφυρά όχι μόνο το χάσμα που χωρίζει τις δύο εταιρείες στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και το πόση δουλειά πρέπει να κάνει ακόμη η Google σε συνεργασία με τους κατασκευαστές smartphone που την υποστηρίζουν, ώστε να εξισορροπηθούν τα πράγματα κάποια στιγμή στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Η πρώτη έρευνα σχετίζεται με την διείσδυση που έχει επιτύχει η νεότερη έκδοση του Android, η 4.4 ή KitKat, είκοσι μόλις ημέρες μετά από τη διάθεσή της στο κοινό. Η συγκεκριμένη έκδοση, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Google, έχει εγκατασταθεί ήδη από το 1.1% των συσκευών με Android "εκεί έξω". Έχει, με άλλα λόγια, σημειώσει ταχύτερη εξάπλωση σε σχέση με άλλες εκδόσεις του Android χάρις στην ύπαρξη αρκετών συσκευών "Nexus" στην αγορά που ήταν σε θέση να το αξιοποιήσουν χωρίς να περιμένουν τους κατασκευαστές να αναλύσουν και τροποποιήσουν τον καινούργιο πυρήνα του 4.4. Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως η έκδοση 4 ή Jellybean στις διάφορες εκδόσεις της - 4.1.x, 4.2.x, 4.3 - έχει πλέον αγγίξει το 50% σε ποσοστό εγκαταστάσεων σε όλες τις συσκευές Android της αγοράς συνολικά. Το γνωστό και πολυσυζητημένο πρόβλημα του "κατακερματισμού" της πελατειακής βάσης του Android ανάμεσα στις διάφορες εκδόσεις του μπορεί να μην έχει λυθεί, τα πράγματα ωστόσο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο - αν η έρευνα της αμερικανικής διαφημιστικής εταιρείας Chitika ανταποκρίνεται στα παγκόσμια δεδομένα και όχι μόνο αυτά των ΗΠΑ - το 1.1% των συσκευών Android με την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της Google απλώς... ωχριά μπροστά στο αντίστοιχο των συσκευών με iOS 7. Βάσει της έρευνας αυτής, το 74% (!!!) των iPhone, iPad και iPod Touch "εκεί έξω" στηρίζεται στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτoυργικού της Apple, ποσοστό εκπληκτικό ακόμη και λαμβανομένου στα υπόψιν του γεγονότος πως έχουν περάσει 2.5 μήνες από τη διάθεσή του στο κοινό. Η Chitika υποστηρίζει, μάλιστα, πως μέχρι την εμφάνιση του επόμενου iOS κάποια στιγμή το 2014, το iOS 7 θα αγγίξει ποσοστό εξάπλωσης στην πελατειακή βάση των συσκευών της Apple της τάξης του 90%. Και μπορεί να μην είναι διαθέσιμες όλες οι λειτουργίες του iOS 7 με τρόπο πανομοιότυπο σε όλες τις συσκευές που το φιλοξενούν, όμως η οικειότητα χρήσης που δημιουργεί σε ένα τόσο μεγάλο κοινό, κατά τόσο μεγάλο ποσοστό, το iOS είναι σίγουρο ότι "εισπράττεται" από την Apple αργότερα. Θα καταφέρει η έκδοση KikKat του Android να αγγίξει τέτοια ποσοστά εξάπλωσης; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ