Νέα iPhone: στην Ελλάδα πανάκριβα, ξανά

To απαράδεκτο φαινόμενο όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο - φέτος, δε, ρεσιτάλ!

Η Apple ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα τα νέα της iPhone, τα XS/XS Max και XR δηλαδή, οπότε - όπως συνηθίζεται - και οι τρεις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας της χώρας μας ανακοίνωσαν πως θα τα διαθέσουν, με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν την επόμενη Παρασκευή (21/9) για τα δύο πρώτα μοντέλα και στις 19/10 για το τρίτο (κυκλοφορεί στο τέλος Οκτωβρίου). Πολλές ώρες πριν από τα σχετικά e-mail προς τον ειδικό Τύπο, ωστόσο, διέρρευσαν οι τιμές πώλησης και των τριών νέων iPhone - και ναι, ενώ ομολογουμένως έχει αναχθεί σε παράδοση η... γκρίνια για τις χαρακτηριστικά υψηλότερες τιμές των κινητών της Apple σε σχέση με την αντίστοιχη άλλων χωρών, αυτή τη φορά αισθανόμαστε πως έχει ξεπεραστεί κάποιο όριο και πως ο Έλληνας καταναλωτής περιφρονείται απροκάλυπτα πια.

Έχουμε και λέμε, παίρνοντας... βαθιά ανάσα λοιπόν: το iPhone XS θα κοστίζει με αποθηκευτικό χώρο 64, 256 και 512 GB περί τα €1229, €1429 και €1679 αντιστοίχως. Το iPhone XS Max, με πολύ μεγαλύτερη οθόνη και αποθηκευτικό χώρο 64, 256 και 512 GB, θα κοστίζει €1339, €1539 και €1789 αντίστοιχα. Το iPhone XR δε - ναι, εκείνο που υποτίθεται ότι προωθείται ως το πλέον προσιτό - θα... ξεκινά από τα €929 για την χωρητικότητα των 64 GB, θα αυξάνει το κόστος του στα €999 για την χωρητικότητα των 128 GB (την καλύτερη για γενική χρήση) και θα αγγίζει τα €1119 στην χωρητικότητα των 256 GB. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε για τα κόστη αυτά "σε απόλυτα νούμερα": όταν η τιμή ενός smartphone αντιστοιχεί σ' αυτήν ενός ικανού laptop κι ενός iPad Pro μαζί, το λιγότερο που προκύπτει είναι ένα θέμα προς συζήτηση - άλλης πια διάστασης από την αντίστοιχη περσινή.

Υπάρχουν φυσικά ορισμένοι συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν όλα αυτά, συνεχίζουμε ωστόσο να πιστεύουμε πως δεν είναι όλοι... αναπόφευκτοι. Υπάρχει ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ που ανέρχεται στην χώρα μας στο 24% (στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο 20% "και κάτω"), υπάρχει εκείνο το 2% επιπλέον επιβάρυνσης που έχει επιβληθεί στην αγορά μας "ως αποζημίωση για την απώλεια εσόδων από πνευματικά δικαιώματα" (το οποίο συνιστά αφορμή για πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση τόσο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του όσο και το δίκαιο της ουσίας του), υπάρχει και η... μετατροπή από δολάριο σε ευρώ που γίνεται πάντοτε με τρόπο που ευνοεί τις αμερικανικές εταιρείες (1:1 ακόμη και όταν η ισοτιμία των νομισμάτων απέχει πολύ από αυτό - 1:0.8 όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές). Έτσι φτάνουμε σε εκείνα τα... €929 για το "εισαγωγικό" και "φθηνότερο" iPhone ΧR, όταν στις ΗΠΑ πωλείται προς $749 (συν ΦΠΑ που διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία αλλά είναι θεαματικά χαμηλότερος των ευρωπαϊκών).

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Apple, φυσικά, αν είχε οποιαδήποτε διάθεση να συμπεριφερθεί ακριβοδίκαια απέναντι στο κοινό της στις διάφορες χώρες, είναι να διαφοροποιεί την τιμή του iPhone σε αυτές έτσι ώστε να "απορροφά" έστω κάποιο ποσοστό των μεγάλων διαφορών και οι "μετατροπές κόστους" να μην καταλήγουν να είναι εξώφθαλμα χαώδεις. Όμως ο αμερικανικός κολοσσός δεν είναι αυτής της συλλογιστικής. Είναι της συλλογιστικής "τόσο το χρεώνουμε, όποιος μπορεί να το αποκτήσει καλώς, όποιος όχι... όχι", η οποία δεν είναι από μόνη της κατακριτέα, οδηγεί όμως σε αυτά τα φαινόμενα αδικίας ανάμεσα στο πόσο πληρώνει ο Έλληνας που θέλει και μπορεί να αποκτήσει ένα iPhone, σε σχέση με αντίστοιχους καταναλωτές σε άλλες χώρες (όχι μόνο στις ΗΠΑ).

Το μόνο καλό στην όλη είδηση είναι το γεγονός ότι με την είσοδο των πανάκριβων αυτών νέων iPhone στην αγορά, γίνονται φθηνότερα τα προηγούμενα μοντέλα της Apple. Tο iPhone X θα πωλείται προς €1099 ευρώ (64 GB) και €1299 ευρώ (256 GB) για όσο διαρκούν τα όποια αποθέματα που υπάρχουν στην αγορά, καθώς μετά καταργείται. Το iPhone 8 Plus θα κοστίζει €869 ευρώ (64 GB) και €1049 (256 GB), ενώ το αντίστοιχο iPhone 8 "μόλις" €749 ευρώ και €929. To iPhone 7 Plus θα κοστίζει €699 ευρώ (32 GB) και €829 ευρώ (128 GB), ενώ το iPhone 7 αντιστοίχως €569 και €689 για τις ίδιες χωρητικότητες. To iPhone 6S Plus, τέλος, θα κοστολογείται προς €549 (32 GB) και €689 (128 GB), με το iPhone 6S να διατίθεται στα €429 και €569 (αν και δεν ξέρουμε αν η αγορά των τελευταίων εν έτει 2018 είναι καλή ιδέα φυσικά παρά την θελκτική τους τιμή). Το ειρωνικότερο όλων: βάσει δυνατοτήτων, και τα μειωμένου κόστους προαναφερθέντα iPhone με τα παρόντα δεδομένα της αγοράς, πανάκριβα είναι...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ