MWC 2015: Τα δίκτυα 5G μπορούν να περιμένουν

Καλές οι συζητήσεις για μελλοντικές δυνατότητες, αλλά... μήπως να κοιτάξουμε το επίπεδο ποιότητας των 4G/3G πρώτα;

Υπάρχει κάτι που αγαπάμε, μισούμε και... αγαπάμε να μισούμε με την τεχνολογία: δεν μένει σε κανέναν τομέα στάσιμη για πολύ. Αγαπάμε γιατί δεν βαριόμαστε ποτέ. Μισούμε γιατί πολλές φορές η... υποχρεωτική κίνηση γίνεται προς λάθος κατευθύνσεις. Αγαπάμε να μισούμε γιατί είναι τόσο οικείο πια γνώρισμα της αγοράς αυτής το... αεικίνητο του πράγματος, που αν κάποια στιγμή εξέλειπε, θα είχαμε την αίσθηση της απώλειας ανυπόφορη σχεδόν. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις στις οποίες η παθολογική δίψα της τεχνολογίας για εξέλιξη καταντά απλώς εκνευριστική. Και τέτοια περίπτωση ακριβώς είναι, στα μάτια μας τουλάχιστον, η εμφανής διάθεση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στο Mobile World Congress 2015 να μιλήσει, εν έτει 2015, δίκτυα πέμπτης γενιάς. Ναι, πέμπτης. 5G, αγγλιστί!

Συγκεκριμένα: στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής στη Βαρκελώνη, ένας αριθμός από εταιρείες αναφέρθηκε σε σχέδια δραστηριοποίησής του σε δίκτυα τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Άλλες, όπως οι Ericsson και Nokia, φιλοδοξούν να προσφέρουν τον εξοπλισμό υποδομής που θα επιτρέψει σε αυτά τα δίκτυα να "χτιστούν" ή προκύψουν από τα υπάρχοντα. Άλλες, όπως οι Intel και Vodafone, είχαν πειραματικές ιδέες και προτάσεις για τις συσκευές, τις πρακτικές εφαρμογές και τις σχετικές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να φιλοξενούνται σε περιβάλλον διασύνδεσης 5G. Ακόμη και οργανισμοί κρατικοί ή διακρατικοί, όπως η China Mobile και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν παρουσία και συμμετοχή στο Mobile World Congress με αφορμή τη μετεξέλιξη των υπαρχόντων δικτύων, σε δίκτυα 5G.

Οι εφαρμογές που επιδείχθηκαν, πάντοτε σε πειραματικό επίπεδο και σε απόλυτα... ελεγχόμενο περιβάλλον, περιελάμβαναν σενάρια χρήσης που ποικίλλουν από την παρακολούθηση ή οδήγηση αυτοκινήτου εξ αποστάσεως μέχρι την τηλεϊατρική και ο,τιδήποτε ενδιάμεσα. Η ταχύτατη πρόσβαση στο Internet, η απροβλημάτιστη μετάδοση εικόνας υπερυψηλής ευκρίνειας και ήχου υψηλής πιστότητας, η ομαλότατη απόδοση του online gaming είναι... εκ των ουκ άνευ, βέβαια, με ταχύτητες 5G. Όλα ενδιαφέροντα, όλα σημαντικά για το μέλλον. Το μεσοπρόθεσμο όμως. Για να μην πούμε το μακροπρόθεσμο, κρίνοντας από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα 4G δίκτυα σήμερα και τον χρόνο που χρειάστηκαν για να φτάσουν σε αυτήν - γιατί, εν τέλει, εκεί βρίσκεταιη ένστασή μας σχετικά με τις εμπλεκόμενες και... ενθουσιασμένες με το 5G εταιρείες του χώρου.

Με τρεις λέξεις: είναι πολύ νωρίς. Και με λίγες παραπάνω λέξεις: πολύ νωρίς όταν τα δίκτυα 4G βρίσκονται σε επίπεδο τόσο μακριά από το ικανοποιητικό. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουμε ταξιδέψει, όσο και στις ΗΠΑ, η κάλυψη 4G όλων πρακτικά των παρόχων είναι τόσο ανομοιόμορφη και ποιοτικά ποικίλλει τόσο πολύ, ώστε να καταντά πρακτικά αναξιόπιστη. Εδώ και περίπου 18-20 μήνες όλα τα top κινητά και tablet υποστηρίζουν ταχύτητες πρόσβασης 4G, όμως μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα (και εκεί όχι παντού) μπορεί κανείς να προϋποθέσει πως θα έχει διαθέσιμη γρήγορη πρόσβαση στο Internet. Λίγο πιο... έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα "ζει και βασιλεύει" το 3G και μάλιστα επίσης απρόβλεπτων ταχυτήτων. Ακόμη πιο μακριά, δε...; "GPRS, αγάπη μου!" Και, όπως μάς "δίδαξαν" οι συνδέσεις στο Internet μέσω σταθερής τηλεφωνίας, η πρόσβαση σε αυτό έχει πια αποκτήσει το χαρακτήρα του... νερού και του ρεύματος: εκνευρίζεσαι αν τα πληρώνεις, αλλά δεν αισθάνεσαι πως θα τα έχεις οποτεδήποτε τα χρειαστείς.

Ναι, οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στοπν τηλεπικοινωνιακό χώρο θα ισχυριστούν πως τα δίκτυα 5G κατά βάση σχεδιάζονται όχι τόσο για κινητά, laptop και tablet, αλλά για το πολυσυζητημένο The Internet of Things, τα "φορετά" gadgets και την πρόσβαση στο Internet από αυτοκίνητα. Για εκατοντάδες εκατομμύρια, με άλλα λόγια, αν όχι δισεκατομμύρια λιλιπούτειες ή/και κινούμενες συσκευές, που θα ζητούν ταυτόχρονα Δικτυακή πρόσβαση καθημερινά. Δεν διαφωνούμε. Όμως η υποδομή στην οποία θα στηριχθούν τα δίκτυα αυτά δεν είναι άλλη από τη σημερινή 4G (οπότε έχει νόημα αυτή να είναι πρώτα όσο περισσότερο εξαπλωμένη και αξιόπιστη γίνεται), αφενός. Αφετέρου, δεν μπορούμε ως αγορά να κοιτούμε μονίμως "στο μέλλον", όταν το παρόν απέχει τόσο πολύ από το ιδανικό. Το 5G μπορεί να περιμένει, λοιπόν. Όταν το 4G έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή του, και έχει πλησιάσει στο σημείο που δεν μάς καλύπτει πια, το ξανασυζητάμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ