MWC 2012: Samsung, Sony, LG

Δύο Κορεάτες κι ένας Ιάπωνας, εμφανίσεις αναμενόμενες

Ο έταιρος μεγάλος Κορεάτης "παίκτης", η LG, είχε εντονότερη παρουσία από τη Samsung στα smartphones - παρουσία που χρειάζεται ν' αντικαθρεπτίσει και σε μερίδια αγοράς, καθώς έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να αποσπάσει αξιόλογα τέτοια (παρά τις ενίοτε πολύ καλές της προτάσεις όπως το Optimus 2X). Στη Βαρκελώνη η LG επέδειξε τον διάδοχο του τελευταίου, το άκρως εντυπωσιακό Optimus 4X, ένα από τα πρώτα κινητά με Android βασισμένα στο πανίσχυρο chip Tegra 3 της nVidia. Επέδειξε επίσης τον διάδοχο του Optimus 3D, το Optimus 3D Max, με ελαφρώς διαφοροποιημένο παρουσιαστικό και βελτιώσεις "στα σημεία". Και τα δύο δυστυχώς θα ξεκινήσουν με Android 2.3, κάτι που (με δεδομένο το όχι ιδανικό ιστορικό της LG στις αναβαθμίσεις λειτουργικού των κινητών της) ειλικρινά δεν θέλαμε να δούμε.

Στο φετινό MWC η LG ωστόσο επέδειξε και μια αλλαγή στη στρατηγική της: προτίθεται να μην προωθεί hi-end κινητά μόνο, αλλά και μέσης κατηγορίας. Αυτά είναι τα τρία πρώτα της νέας σειράς L: τα L3, L5 και L7, τα οποία χαρακτηρίζονται από κοινό μεταξύ τους, όμορφο design, διαφορετικές διαγωνίους οθόνης - 3.2, 4.0 και 4.3 ίντσες αντίστοιχα - αλλά κοινή κάμερα στα 5 Megapixel. Το L3 θα κυκλοφορήσει σύντομα (έως τον Απρίλιο) με την έκδοση 2.3 του Android, ενώ τα L5 και L7 έως το καλοκαίρι με την έκδοση 4.0. Άξιο αναφοράς είναι και το LG Optimus Vu, η "απάντηση" τρόπον τινά στο Galaxy Note. Πρόκειται για ένα αμάλγαμα smartphone και tablet με οθόνη 5 ιντσών, η οποία όμως είναι αναλογιών 4:3 και υψηλότερης ανάλυσης. Η ευρωπαϊκή κυκλοφορία τoυ Vu δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, στην Κορέα ωστόσο θα κυκλοφορήσει μέχρι τον Απρίλιο με Android 2.3 (αναβαθμίσιμο σε 4.0).

Από την εμφάνιση πάντως των LG, Samsung και Sony Mobile μπορεί κανείς με ευκολία να συμπεράνει το εξής: οι κατασκευαστές συσκευών με Android συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανάδειξη προϊόντων με πλεονεκτήματα εμφανή σε σχέση με τον "μεγάλο αντίπαλο", την Apple. Τεχνολογική πρόοδος σημειώνεται σε όλα τα χαρακτηριστικά των συσκευών αυτών, ναι, όμως παραμένει απογοητευτικό το πόσο μοιάζουν μεταξύ τους οι προτάσεις των πιο πολλών κατασκευαστών - λόγος για τον οποίο και αυτοί καταφεύγουν συχνά σε "καινοτομίες" που δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα. Απομένει ν' αποδειχθεί αν το ίδιο το λειτουργικό της Google, το Android, στη νέα του έκδοση, θ' αποτελέσει το 2012 από μόνο του παράγοντα ώθησης για τις συσκευές που στηρίζει. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ