MWC 2012: η παρουσία της Nokia

Απογοητευτικοί οι Φινλανδοί, το μέλλον (ακόμη) αβέβαιο

Αν το Lumia 610, πάντως, ήταν ένα βήμα προς την - γενικά έστω - σωστή κατεύθυνση, το Nokia 808 Pure View είναι σίγουρα... βήμα επιτόπου για τους Φινλανδούς (αν όχι προς τη λάθος κατεύθυνση). Πρόκειται για ένα smartphone πρακτικά πειραματικό, αφού στηρίζεται στο λειτουργικό Symbian που - και πρακτικά πλέον - θα πρέπει να θεωρείται νεκρό για τη σύγχρονη αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Γιατί να αγοράσει κανείς ένα smartphone με κανένα μέλλον σήμερα, λοιπόν; Το σκεπτικό της Nokia είναι πως το 808 Pure View επιδεικνύει εντυπωσιακά την ενσωματωμένη νέας τεχνολογίας, προηγμένη κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης... 41 Megapixel (!!!), τα εξής 38 MP ενεργά.

Φυσικά η προκύπτουσα φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με αυτές των 24 ή 36 Megapixel που συλλαμβάνουν οι επαγγελματικές και πανάκριβες DSLR που ανακοινώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο από τις Nikon, Canon και Sony. Απλώς με το 808 Pure View η φωτογραφία συλλαμβάνεται στην πάρα πολύ υψηλή ανάλυση των 38 Megapixel έτσι ώστε (α) όταν συρρικνωθεί στα 8 Megapixel να προσφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα απ' ότι αν είχε συλληφθεί εξ αρχής στα 8, καθώς και ώστε (β) ο χρήστης να είναι σε θέση να κάνει zoom έως και 4x οπουδήποτε στο ενεργό κάδρο, από μακριά, χωρίς μεγάλη απώλεια ποιότητας.

Η ιδέα δεν είναι καθόλου κακή και τα δείγματα που επέδειξε η Νokia ενδιαφέροντα, η όλη προσέγγιση ωστόσο δεν μπορεί - για πολλοστή φορά - να κρύψει το προφανές: μία εταιρεία που στερείται προσανατολισμού, δυνατή μεν στην ανάπτυξη τεχνολογιών αλλά με... "ό,τι να' ναι" σχεδιασμό και πλάνο για το μέλλον. Για ποιό λόγο η Nokia επέδειξε να δείξει αυτές τις μέρες αυτήν την ενδιαφέρουσα τεχνολογία σε ένα κινητό ήδη νεκρό, αντί να την ενσωματώσει σωστά σε ένα εντυπωσιακό κινητό με Windows Phone 8 αργότερα μέσα στη χρονιά, μόνο τα υψηλόβαθμα στελέχη της το ξέρουν. Των οποίων η κρίση και αντίληψη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών σήμερα, μιλά εκ του αποτελέσματος...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ