Moto X: απλώς καλό - και όχι αρκετά

Πολλή συζήτηση για το νέο smartphone της Motorola, λίγη ουσία... τελικά

Το πρόβλημα με τις διαρροές στοιχείων στο Web και την υπερβολική συζήτηση για ένα επερχόμενο προϊόν (αυτό που οι Σάξονες αποκαλούν... "hype") είναι, φυσικά, αυτό: αν το εν λόγω προϊόν είναι "απλώς καλό" και "τίποτε το ιδιαίτερο", χαρακτηρίζεται... αυτόματα σχεδόν ως "απογοητευτικό". Και αυτό ακριβώς δείχνει να είναι το πολυσυζητημένο Moto X, το πρώτο smartphone που προκύπτει από τη συνεργασία των Motorola και Google ως συνέπεια της εξαγοράς της πρώτης από τη δεύτερη. Το γεγονός, δε, ότι το Moto X είναι απογοητευτικό... ανεξαρτήτως hype, είναι επίσης πρόβλημα. Πιθανώς μεγαλύτερο.

Η Motorola επέλεξε να χρησιμοποιήσει "μέσης κατηγορίας" υποσυστήματα για το Moto X με το σκεπτικό πως η πλειοψηφία των χρηστών ουσιαστικά δεν διακρίνει ποτέ τη διαφορά ανάμεσα σε δύο ή τέσσερις πυρήνες, οθόνη ανάλυσης 720p ή 1080p κλπ. Επειδή εν μέρει συμφωνούμε - αξίζει να έχει κανείς στα υπ' όψιν πως οι λεγόμενοι power users των smartphones δεν αριθμούν παραπάνω από το 10%-15% της πελατειακής βάσης όλων των κατασκευαστών συνολικά - δεν θα "σταθούμε" ούτε στην οθόνη διαγωνίου 4.7 ιντσών και ανάλυσης 720p, ούτε στον απλώς αξιοπρεπή διπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon S4 Pro. Τα 2 GB μνήμης είναι επαρκέστατα, η κάμερα των 10 Megapixel υπόσχεται ποιοτικότερα αποτελέσματα χάρις σε ειδικό σύστημα που απορροφά περισσότερο φως, ενώ υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε 16 και 32 GB αποθηκευτικού χώρου. Και... αυτά όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τόσο απλά.

Όχι. Η Motorola έχει επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Η λειτουργία αναγνώρισης φωνής, για παράδειγμα, δέχεται φωνητικές εντολές χωρίς ενεργοποίηση από τον χρήστη: απλώς είναι ενεργή "στο παρασκήνιο" και το Moto X "ακούει συνέχεια" για την περίπτωση που αυτός θέλει να δώσει κάποια εντολή (ξεκινώντας με το "OK Google Now" κατά το... "OK Glass"). Η εξωτερική εμφάνιση του κινητού μπορεί να διαμορφωθεί από τον καταναλωτή online σε μεγάλο βαθμό πριν γίνει η παραγγελία, από το χρώμα του πίσω καλύμματος και του πλαισίου της πρόσοψης, μέχρι του χρώματος των πλήκτρων στα πλάγια (προσφέρεται ακόμη και χάραξη κειμένου στο πίσω κάλυμμα). Αυτές οι επιλογές είναι εφικτές επειδή το Moto X θα συναρμολογείται στις ΗΠΑ και όχι σε κάποιο από τα... εργοτάξια συναρμολόγησης στην Άπω Ανατολή. Η Motorola, τέλος, έχει προσθέσει κάποιες extra λειτουργίες στην "βασική" έκδοση του Android, όπως τη θέαση ειδοποιήσεων και την αλληλεπίδραση με αυτές χωρίς ο χρήστης να ενεργοποιήσει (unlock) το Moto X.

Tίποτε από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν είναι λόγος προτίμησης του Moto X έναντι άλλων smartphones της αγοράς με Android. Η πάντα ενεργοποιημένη αναγνώριση εντολών, για παράδειγμα, έχει ήδη δεχθεί πυρά όσον αφορά στο πολυσυζητημένο στις μέρες μας θέμα της ιδιωτικότητας: με την αποκάλυψη του γεγονότος ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν απλούς πολίτες με τη συνεργασία των Google, Microsoft, Facebook και Yahoo, εύλογα δεν... ενθουσιάζονται πολλοί με την ιδέα ενός κινητού που "πάντα ακούει" αλλά κανείς δεν ξέρει αν παρακολουθείται ή όχι. Οι λειτουργίες που έχει προσθέσει η Motorola μπορούν να προστεθούν και με ανεξάρτητα apps. Η δυνατότητα προσαρμογής της εξωτερικής εμφάνισης είναι κάτι το ενδιαφέρον, ναι, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο το αν και κατά πόσο μπορεί ή/και θέλει θα μπει τόσο μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός smartphone Δικτυακά, ώστε το στοιχείο αυτό να "κάνει τη διαφορά" απέναντι σε άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το Moto X είναι (α) αμερικανοστρεφές προϊόν και (β) λανθασμένα "τοποθετημένο". Εμάς τους Ευρωπαίους και κατ' επέκταση τους Έλληνες δεν μας ενδιαφέρει ούτως ή άλλως, αφού το Moto X θα κυκλοφορήσει τον πρώτο καιρό (και άγνωστο για πόσο) στην αμερικανική αγορά και μόνο. Ενδιαφέρει τους Αμερικανούς επειδή έχει αυτήν την ιδιότητα... build-to-order, ναι, όμως είναι συμφέρουσα αγορά στα $199 (με διετές συμβόλαιο σε πάροχο), τη στιγμή που τα ίδια χρήματα με τους ίδιους όρους ζητούν κορυφαία κινητά με Android όπως το HTC One και το Samsung Galaxy S4; Σαφέστατα όχι. Αν το Moto X κόστιζε συνολικά $99 και κυκλοφορούσε παγκοσμίως, ναι, θα μπορούσε να "ανατρέψει ισορροπίες". Τώρα, ωστόσο, απομένει να δούμε πόσο... "πατριωτικά" θα το αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί καταναλωτές ή/και πόση σημασία έχει για πόσους αυτή η δυνατότητα προσαρμογής της εξωτερικής του εμφάνισης. Μετά από 2 χρόνια αναμονής, πάντως, το Moto X δίνει αυτή τη στιγμή την εντύπωση της χαμένης ευκαιρίας, τίποτε περισσότερο. Θ' αποδειχθεί τέτοια; Τον Οκτώβρη, θα ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ