Microsoft: σε όλα τα Lumia, Windows 10

Οι Αμερικανοί δεσμεύονται να μην επαναλάβουν παρελθόντα λάθη, τηρούμε στάση αναμονής

Με τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας να έχει γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστικός ανάμεσα στους βασικούς "παίκτες" - τόσο όσον αφορά στις συσκευές όσο και στις υπηρεσίες - έχει καταστεί σαφές πως εκείνες οι εταιρείες που θα εμπνεύσουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο καταναλωτικό κοινό απολαμβάνουν ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι των υπολοίπων. Η Microsoft, λοιπόν, ως τρίτος "παίκτης" σε μερίδιο αγοράς λειτουργικού συστήματος και συσκευών για φορητές συσκευές, έχει μία ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό για να διευρύνει την πελατειακή της βάση. Kαι ποιό επιχείρημα θα μπορούσε να είναι καλύτερο από την εγγύηση πως το χρηματικό ποσό που ένας καταναλωτής θα δαπανήσει σήμερα για ένα Windows Phone - πλέον Microsoft Lumia στην πλειοψηφία των περιπτώσεων - θα του εξασφαλίσει μετάβαση στο επόμενο λειτουργικό της σύστημα;

Αυτό ακριβώς προσέφερε - μέσα από μηνύματα στο επίσημο account του Twitter που διατηρεί για τα smartphones της σειράς Lumia - η Microsoft πριν από ένα 24ωρο περίπου στο κοινό. Οι Αμερικανοί, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποσχέθηκαν αυτολεξεί πως "σχεδιάζουν να προσφέρουν σε όλες τις συσκευές που στηρίζονται στα Windows Phone 8, αναβάθμιση στα Windows 10". Η δήλωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δείχνει να καλύπτει όλες απολύτως τις συσκευές που φέρουν Windows Phone 8 αυτή τη στιγμή, ακόμη και τις περυσινές ή τις φθηνότερες φετινές. Δεύτερον, γιατί δεν κάνει λόγο για Windows Phone 10, αλλά για Windows 10: σύμφωνα και με την επίσημη πρόσφατη αποκάλυψη των δεύτερων, αυτά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να λειτουργούν σε μία πλειάδα διαφορετικών συσκευών - είναι όμως η πρώτη φορά που υποννοείται πως τα "Windows Phone" ως λειτουργικό και ως προϊόν προορίζονται για... συνταξιοδότηση.

Η είδηση είναι σαφέστατα θετική επειδή, αν μη τί άλλο, αποδεικνύει πως η Microsoft λαμβάνει στα υπ' όψιν με σοβαρότητα παρελθόντα της λάθη. Όλοι θυμόμαστε πόση οργή και αντιδράσεις είχε προκαλέσει ο αμερικανικός κολοσσός πριν από λίγα χρόνια, όταν ανακοίνωσε πως καμία συσκευή βασισμένη στα Windows Phone 7 δεν θα μετέβαινε στα Windows Phone 8. Ο λόγος ήταν τότε τεχνικός και ομολογουμένως ανυπέρβλητος ως εμπόδιο: τα Windows Phone 7 στηρίζονταν στον πυρήνα των Windows NT, ενώ τα Windows 10 θα στηρίζονται στον ίδιο (περίπου) πυρήνα με τα Windows 7 και 8. Η επόμενη μετάβαση θα είναι σαφώς ευκολότερη, έστω κι αν διατηρούμε επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο ένα μοντέρνο λειτουργικό σύστημα θα είναι σε θέση να αποδώσει άνετα στο μέλλον με επεξεργαστές δύο πυρήνων και μόλις 512 ΜΒ μνήμης (προδιαγραφές των φθηνότερων Windows Phone αυτή τη στιγμή σητν αγορά).

Το μόνο σίγουρο είναι πως με την Apple να έχει καθιερώσει την δωρεάν αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος των συσκευών της για δύο εκδόσεις (και ισάριθμα χρόνια) και τη Google να προσφέρει μέσω των συνεργάτιδών της κατασκευαστριών το λιγότερο μία κύρια έκδοση και τις όποιες διορθωτικές αναβαθμίσεις, η Microsoft δεν έχει την πολυτέλεια να προσφέρει πια κάτι λιγότερο. Η δέσμευσή της για αναβάθμιση των παρόντων συσκευών στα επερχόμενα Windows 10 δεν κάνει προφανώς λόγο για την ύπαρξη αντιτίμου ή όχι, αλλά θα ήταν προς όφελος όλων - ειδικά της Microsoft - να προσφέρει τη συγκεκριμένη αναβάθμιση δωρεάν και σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές. Θα αξιοποιήσει στο έπακρο ο κολοσσός του Redmond αυτήν την ευκαιρία; Μέσα στο 2015, θα μάθουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ