Microsoft Lumia κι επίσημα, άμεσα

To πρώτο smartphone χωρίς το όνομα της Nokia όχι εντυπωσιακό, αλλά σημασίας... ιστορικής

Αν υπήρχε στο μυαλό οποιουδήποτε η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το τί... θα συνέβαινε στο brand της Nokia από την ημέρα που ανακοινώθηκε η εξαγορά της από τη Microsoft, έχουμε την αίσθηση πως δεν μπορεί να υπάρχει πλέον. Τα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας για διατήρηση μεν του ονόματος "Lumia" στη σειρά των smartphones που στηρίζονται στο λειτουργικό της, τα Windows Phone, αλλά κατάργηση του ονόματος "Nokia" είχαν διαρρεύσει πολλές εβδομάδες τώρα - και σε λίγες ημέρες, όχι τυχαία εγκαίρως για την εορταστική περίοδο, θα ανακοινωθεί το πρώτο κινητό Microsoft Lumia πλέον. Και η Nokia, ως εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων κινητής τηλεφωνίας, θα "περάσει στην Ιστορία", επίσημα και ανεπιστρεπτί.

Το Lumia αυτό δεν θα είναι - επίσης όχι τυχαία - κάποιο κορυφαίο μοντέλο, αλλά ένα "εισαγωγικής προς μέσης" κατηγορίας ανάμεσα στα υπάρχονται Lumia 630 και Lumia 670 (ένα Lumia 645 ίσως;). Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά δεν είναι ακριβώς εντυπωσιακά, ο στόχος όμως για το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν να διατεθεί στις ΗΠΑ (υποθέτουμε όχι μόνο εκεί) αντί $100-$150 χωρίς συμβόλαιο σύνδεσης. Η Microsoft σε αυτή τη φάση χρειάζεται μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και, ενώ τα πανίσχυρα και ικανότατα κορυφαία Lumia είναι ωφέλιμα για το προφίλ των Windows Phone, μόνο με προσιτές συσκευές αυτό το μερίδιο μπορεί να αυξηθεί γρήγορα. Εξ ου και το συγκεκριμένο Lumia, το οποίο θα διατεθεί σε 7 χρώματα, θα προσφέρει σχετικά μικρής χωρητικότητας μπαταρία, περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο (μικρότερο των 8 GB) αλλά υποδοχή για δύο κάρτες SIM και υποστήριξη για όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως έτσι "πέφτει η αυλαία" κάπως... άδοξα για τη φινλανδική Nokia, η οποία διένυσε πάνω από δύο δεκαετίες πολύ μεγάλης δημοτικότητας και σημαντικών καινοτομιών πριν "σβήσει" στα χέρια μιας αμερικανικής πολυεθνικής. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει, φυσικά, πως για την τύχη της ευθύνονται σχεδόν απόλυτα τα ανίκανα στελέχη που την διοίκησαν την τελευταία πενταετία το λιγότερο, ενώ κάποιος τρίτος πως μπορεί η φθορά των εταιρειών τεχνολογίας να έρχεται κάποια στιγμή για όλες, αλλά πως η φθορά της συγκεκριμένης ήταν αποτέλεσμα σχεδίου και όχι... φυσιολογική ακριβώς. Σε κάθε περίπτωση, απομένει ν' αποδειχθεί αν και κατά πόσο "πρόλαβε" η Microsoft να καλλιεργήσει το brandname των Lumia σε επαρκή βαθμό ώστε να "σταθούν" με αυτό το όνομα πλέον στην αγορά... ή αν σημείωναν τις πωλήσεις που σημείωναν μόνο και μόνο επειδή έφεραν το λογότυπο της Nokia στην πρόσοψή τους. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ