Microsoft Lumia 950/950 XL: όχι... απλώς κινητά τηλέφωνα

Η εξέλιξη των smartphones περνά στο επόμενο επίπεδο με τα Windows 10 - μάθε γιατί!

Δεν είναι ακριβώς... κάθε Χριστούγεννα που η αγορά της τεχνολογίας διαβαίνει ένα σταυροδρόμι: ναι, πολλά ενδιαφέροντα, ποθητά προϊόντα βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, αλλά ελάχιστα από αυτά σηματοδοτούν στη πραγματικότητα "νέα φάση" εξέλιξης στην κατηγορία τους. Ακόμη σπανιότερα κάποιο από αυτά δίνει μια "γεύση από το μέλλον" με όσα προσφέρει. Τα Microsoft Lumia 950 και 950 XL που κυκλοφορούν στη χώρα μας αυτόν τον καιρό, ωστόσο, είναι ακριβώς αυτό: η εκπλήρωση ενός οράματος που η μεγάλη αμερικανική εταιρεία προωθεί για περισσότερα από 5 χρόνια, υλοποιημένη πια σε δύο προϊόντα που μπορεί να αποκτήσει κανείς σήμερα. Γιατί τα νέα αυτά Lumia είναι μεν κινητά, αλλά... τόσο "όχι μόνο κινητά", ώστε να τα αδικεί ο όρος!

Τα Lumia 950 και 950 XL είναι τα πρώτα smartphones - όχι μόνο της Microsoft, αλλά γενικότερα - που πωλούνται με τα Windows 10 Mobile προεγκατεστημένα. Το ολοκαίνουργιο λειτουργικό σύστημα των Αμερικανών δεν έχει καμία σχέση, ουσιαστικά, με τους προκατόχους του: έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί παράλληλα με τα Windows 10 που βρίσκει κανείς πλέον σε όλους τους νέους προσωπικούς υπολογιστές, ακριβώς έτσι ώστε όχι απλώς να συνεργάζεται χωρίς πρόβλημα με αυτούς, αλλά (σε συγκεκριμένα σενάρια) να... κάνει πράγματα που άλλοτε μόνο με εκείνους ήταν εφικτά! Έτσι τα 950 και 950 XL σχεδόν "ξεπερνούν" τον χαρακτήρα του συνηθισμένου smartphone και αγγίζουν αυτόν του... "PC τσέπης", με apps "κλάσης desktop", που μπορεί να έχει κανείς μαζί του οπουδήποτε.

Η χρήση των Windows 10 Mobile για πρώτη φορά σε smartphone φέρνει στο προσκήνιο δυνατότητες και λειτουργίες που μέχρι πρότινος είτε χρειάζονταν πρόσθετο λογισμικό και ρυθμίσεις, είτε απλώς... δεν ήταν εφικτές. Για πρώτη φορά ο χρήστης μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί στο κινητό του εφαρμογές όχι "σαν" αυτές που αξιοποιεί σε PC ή tablet με Windows, αλλά πρακτικά τις ίδιες - με μόνη διαφορά την προσαρμογή τους στην οθόνη του κινητού. Μπορεί, παράλληλα, να έχει μέσω Internet πρόσβαση σε όλα τα αρχεία εφαρμογών με τα οποία δουλεύει στο PC του γραφείου ή του σπιτιού, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να τα ενημερώνει. Μπορεί, τέλος, να εκμεταλλευτεί το υποσύστημα αναγνώρισης ίριδας του συστήματος ταυτοποίησης Windows Hello για να ενεργοποιεί το κινητό του με περισσότερη ευκολία και ασφάλεια από ποτέ: απλώς... κοιτώντας το!

Φυσικά τα νέα Lumia δεν στηρίζονται μόνο στα Windows 10 για να προσελκύσουν το κοινό στο οποίο στοχεύουν. Ενσωματώνουν γρήγορο επεξεργαστή και άφθονη μνήμη λειτουργίας, ώστε να ολοκληρώνουν οποιαδήποτε "αποστολή", από τα "απλά και καθημερινά" - mail, Web, κοινωνικά δίκτυα κλπ. - μέχρι τα απαιτητικά 3D games, άνετα. Φέρουν κύρια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 20 Megapixel, η οποία συλλαμβάνει όχι ποιοτικές φωτογραφίες σε όλων των ειδών τις συνθήκες φωτισμού, αλλά και video υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ). Προσφέρουν αποσπώμενη μπαταρία (ώστε να μπορεί κανείς χωρίς πρόβλημα να αξιοποιήσει δεύτερη φορτισμένη αν την χρειαστεί) και δέχονται κάρτες μνήμης microSD ώστε να επεκτείνουν τον αποθηκευτικό τους χώρο στα επίπεδα... εκατοντάδων GB. Τα νέα Lumia προσφέρουν, με άλλα λόγια, όλα όσα περιμένει κανείς από ένα top smartphone ούτως ή άλλως - "κάνοντας τη διαφορά" με όσα δεν προσφέρουν τα υπόλοιπα.

Η κυκλοφορία των νέων Lumia 950 και 950 XL αλλάζει - χωρίς υπερβολές και... δηλώσεις εντυπωσιασμού - τα δεδομένα στην αγορά των smartphones ακριβώς επειδή με αυτά η Microsoft προτείνει μία προσέγγιση διαφορετική από αυτήν που σταθερά προτείνουν τα iPhone και τα κινητά με Android τα τελευταία χρόνια. Τα καινούργια Lumia "στοχεύουν" τους επαγγελματίες χρήστες που εννοούν "να κάνουν δουλειά" (και) με τα κινητά τους, τους χρήστες που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν με συμβιβασμούς εφαρμογές που αξιοποιούν στα PC τους, τους χρήστες με απαιτήσεις σε ποιότητα φωτογραφίας, ταχύτητα πρόσβασης στο Internet και ευελιξία ως προς τη χρηστικότητα της πλέον καθημερινής τους συσκευής. Και αυτό το κοινό, τα νέα κινητά της Microsoft το προσεγγίζουν άψογα. Τα Lumia 950 και 950 XL με Windows 10 είναι διαθέσιμα στην αλυσίδα καταστημάτων Κωτσόβολος για να τα δείτε από κοντά... και να διαπιστώσετε γιατί είναι όντως "η εξέλιξη της χρονιάς" στην κατηγορία!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ