Microsoft: δύο νέα κορυφαία Lumia στον ορίζοντα

Με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και σκοπό ν' αναδείξουν τα Windows 10 Mobile, ως το τέλος του έτους

Μπορεί πολλά μέσα ενημέρωσης (ανάμεσά τους κι εμείς) - να ερμήνευσαν την αλλαγή στρατηγικής της Microsoft όσον αφορά στα smartphones ως την αρχή του τέλους παρουσίας της στην κατηγορία αυτή, όμως βραχυπρόθεσμα ο κολοσσός του Redmond έχει περισσότερο αισιόδοξα σχέδια. Φημολογία έντονη σχετικά με δύο καινούργια μοντέλα Lumia που η Microsoft θα προωθήσει ως αντιπροσωπευτικά δείγματα του τί μπορούν να προσφέρουν τα Windows 10 ως λειτουργικό κινητών τηλεφώνων υπήρχε για μήνες - όμως ένα Web site αφιερωμένο στα προϊόντα των Αμερικανών, το Windows Central, αποκάλυψε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν τα προϊόντα αυτά άκρως ενδιαφέροντα.

Τα δύο αυτά μοντέλα έχουν μέχρι στιγμής τα κωδικά ονόματα "Talkman" και "Cityman" - πιθανές τους ονομασίες εμπορικές είναι τα Lumia 950 και Lumia 950 XL, όμως δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί - και μοιράζονται μία σειρά από στοιχεία: την ανάλυση οθόνης (2560x1440 pixel), τη μνήμη λειτουργίας (3 GB), τον αποθηκευτικό χώρο (32 GB), τις κάμερες (κύρια των 20 Megapixel και πρόσοψης των 5), την θύρα USB (η νέα τύπου C), τα χρώματα του περιβλήματος (λευκό και μαύρο) καθώς και τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης. Το δεύτερο κινητό προσφέρει ωστόσο μεγαλύτερη οθόνη (5.7 ιντσών αντί για 5.2), ταχύτερο επεξεργαστή (Snapdragon 810 αντί για 808), μεγαλύτερη μπαταρία (3300 mAh αντί για 3000) και τριπλό (!) flash τεχνολογίας LED για την κύρια κάμερα.

Και τα δύο κινητά πάντως ενσωματώνουν αναγνώστη ίριδας του ματιού του χρήστη (!), ώστε να ενεργοποιούνται με τον μηχανισμό Windows Hello, και τα δύο προσφέρουν επέκταση αποθηκευτικού χώρου μέσω καρτών μνήμης microSD, και τα δύο υποστηρίζουν πενάκι για την "γραφή" πάνω στην οθόνη τους, και τα δύο είναι λεπτά και ελαφρά, με πολύ λεπτό πλαίσιο γύρω από την οθόνη και ειδικό πλήκτρο ενεργοποίησης της κάμερας/σύλληψης φωτογραφιών και video. Με την Microsoft να μην έχει επιβεβαιώσει βεβαίως τίποτε από τα παραπάνω - αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση όταν η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει τα Windows 10 Mobile, πιθανώς στα τέλη Οκτωβρίου - δεν μπορούμε να έχουμε ιδέα ούτε του κόστους τους, ούτε αν θα κυκλοφορήσουν το τρέχον έτος στην Ευρώπη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αμερικανική εταιρεία χρειάζεται να αποδείξει πως η ενοποίηση των λειτουργικών συστημάτων για PC, smartphones και tablets με την έλευση των Windows 10 έχει εμπορικό νόημα και πρακτικές εφαρμογές ενδιαφέρουσες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τραβήξει την προσοχή εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο που θα αγοράσουν φέτος νέο smartphone - προσοχή που αυτή τη στιγμή πρακτικά μονοπωλούν τα iPhone και τα διάφορα μοντέλα κινητών βασισμένων σε Android - και ο μόνος που θα εξασφαλίσει πως υπάρχει οποιουδήποτε είδους νόημα μεσοπρόθεσμο η παρουσία της στην κατηγορία των smartphones συνολικά. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ