MHL 3.0: εικόνα 4Κ με player... το κινητό!

Και άλλες δυνατότητες από τη νέα θύρα διασύνδεσης για φορητές συσκευές

Όλοι γνωρίζαμε, φυσικά, ότι τα σύγχρονα smartphones και tablets είναι στην ουσία... μικροί προσωπικοί υπολογιστές - και, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ισχυρότερα από αυτούς που χρησιμοποιούσαμε μόλις λίγα χρόνια πριν. Όμως είναι ειδήσεις όπως αυτή που "θέτουν στο σωστό πλαίσιο" το γεγονός: η Silicon Image, εταιρεία που σχεδιάζει ολοκληρωμένα κυκλώματα επεξεργασίας για μία ευρύτατη γκάμα τεχνολογικών προϊόντων, επέδειξε πριν από μερικές ημέρες για πρώτη φορά την πρακτική χρήση της τρίτης έκδοσης του MHL (Mobile High Definition Link), του προτύπου που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση φορητών συσκευών με περιφερειακά εικόνας και ήχου. Τί καθιστά εφικτό το MHL 3.0; Τη χρήση ενός smartphone ως media player υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ), τη στιγμή που μόνο ειδικά διαμορφωμένα PC (κι ένα Δικτυακό player Sony Ηνωμένων Πολιτειών) μπορούν σήμερα να ονομαστούν έτσι!

Το πρότυπο MHL 3.0 είχει ανακοινωθεί από πέρυσι τον Αύγουστο "στα χαρτιά", από τις εταιρείες που κυρίως το προωθούν: τις Sony, Samsung, Toshiba και Nokia. Η Silicon Image, ωστόσο, επέδειξε πρακτικά τη χρήση του νέου της chip (SIL8620), το οποίο επιτρέπει τη μετάδοση εικόνας 4Κ από τη θύρα microUSB μιας φορητής συσκευής, μέσω καλωδίου HDMI, σε τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας. Η επίδειξη έγινε με ένα νέο Sony Xperia Z2 και μία από τις νέες τηλεοράσεις Bravia 4K της Sony - ήταν μάλιστα εφικτός ο έλεγχος του media player της φορητής συσκευής με το... τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, αφού το νέο πρότυπο επιτρέπει την αποστολή δεδομένων "πίσω" στο smartphone και όχι μόνο "προς" την τηλεόραση.

Μία θύρα συμβατή με MHL 3.0 μπορεί να διαμεταφέρει τον διπλάσιο όγκο δεδομένων απ' ότι μία χαρακτηριστικών MHL 2.0, γεγονός που επιτρέπει την αποστολή όχι μόνο εικόνας 4Κ, αλλά και ήχου 7.1 καναλιών και δεδομένων Η/Υ με ρυθμό 75Mbps. Μέσα από την ίδια θύρα microUSB η εκάστοτε φορητή συσκευή μπορεί να αντλεί έως και 10 Watt ρεύματος ώστε να φορτίζεται την ώρα που λειτουργεί, ενώ αν στην ίδια θύρα συνδεθεί ειδικό καλώδιο USB 3.0, η μεταφορά δεδομένων από αντίστοιχα εξοπλισμένο PC μπορεί να φτάσει τα 600 Mbps (!). Οι μόνες φορητές συσκευές που έχει μέχρι στιγμής επίσημα ανακοινωθεί πως υποστηρίζουν το πρότυπο MHL 3.0 είναι οι δύο Z2 της Sony (το smartphone και το tablet). Το Samsung Galaxy S5 "έμεινε πίσω" στο MHL 2.0 και απομένει να δούμε αν το νέο HTC One (που πέρυσι αξιοποιούσε το "απλό" MHL) φέτος θα μεταβεί στο 3.0 απευθείας. Σε κάθε περίπτωση, 4Κ media player... τσέπης; Ξαφνικά το Media Center PC που χρησιμοποιούμε για αναπαραγωγή υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας φαντάζει τερατώδες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ