"Με το κινητό στο χέρι" πολλές ώρες καθημερινά οι μισοί Έλληνες

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, πιθανοί λόγοι για προβληματισμό

Υπάρχουν πολλά τα οποία συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας χωρίς να συνειδητοποιούμε τί σημαίνουν στην πραγματικότητα, παρ' εκτός κι αν... τα δούμε καθρεπτισμένα σε αριθμούς - και αυτό ακριβώς έχει κάνει έρευνα της IPSOS που έγινε μετά από πρωτοβουλία της κατασκευάστριας Huawei αναφορικά με την χρήση των smartphones από το καταναλωτικό κοινό. Η έρευνα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις βαλκανικές, την Τουρκία, την Αυστρία, την Δανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία - οι πληθυσμοί τους στην χρήση της τεχνολογίας έχουν όντως πολλά κοινά στοιχεία - και καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: δεν... ξεκολλάει πια το κινητό από το χέρι των πιο πολλών από μας!

H έρευνα έλαβε χώρα το Γενάρη και, συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τα ευρήματά της είναι αποκαλυπτικά. Ποσοστό του ελληνικού κοινού που κυμαίνεται... επικίνδυνα συχνά γύρω στο 50% χρησιμοποιεί στην ουσία το smartphone του παντού, συνεχώς: το 58% "τσεκάρει" το κινητό του αμέσως μόλις ξυπνήσει, το 53% το παίρνει μαζί του στο κρεβάτι, το 37% (μόνο;) το παίρνει μαζί του στην τουαλέτα, ενώ το 41% το χρησιμοποιεί και στην κουζίνα (στο παιδικό δωμάτιο ευτυχώς μόνο το 18%). Αυτά τα τελευταία ποσοστά, δε, είναι χρήσης smartphones αυτής καθ' αυτής και δεν περιλαμβάνουν τις φορές που απλώς... "τσεκάρουμε κινητό" για μερικά δευτερόλεπτα οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε, κάτι που παραδέχεται πως κάνει πιο πολλές από 7 ή 8 φορές κάθε ώρα (!) το 54% των ερωτηθέντων. Επιβεβαιώνεται, κοινώς, ο "σταθερός" ισχυρισμός των στατιστικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια πως μεγάλο ποσοστό των κατόχων smartphones μέσα σε μια ημέρα "τσεκάρει κινητό" πιο πολλές από 100 φορές.

Αντίστοιχα μεγάλα είναι και τα ποσοστά καθημερινής χρήσης στο σύνολό της: το 44% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πως έχει το smartphone μαζί του για πιο πολλές από 13 ώρες κάθε μέρα (και πάλι λίγες μάς φαίνονται), ενώ το 27% από αυτούς θεωρεί πως το χρησιμοποιεί ενεργά για 3-4 ώρες (αν ήταν μόνο τόσες δεν θα γκρινιάζαμε όλοι για τις μπαταρίες που εξαντλούνται γρήγορα). Απολύτως φυσικό, λοιπόν, το γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξης του 97% από τους συμμετέχοντες στην έρευνα παίρνει το smartphone μαζί του κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι, ενώ δεν μπορέσαμε να... μην χαμογελάσουμε με το μόλις 44% (!) που ισχυρίζεται πως αν το ξεχάσει, επιστρέφει να το πάρει. Όσο κι αν προσπαθούμε, δεν μπορούμε να σκεφτούμε φίλο ή γνωστό που θα έκανε κάτι άλλο!

Όσον αφορά στο τί ακριβώς κάνουμε όλες αυτές τις ώρες με τα κινητά μας; Η έρευνα επιβεβαιώνει και πάλι αυτά που, λίγο έως πολύ, παρατηρούμε κι εμείς στην καθημερινότητά μας: ανταλλαγή μηνυμάτων σε ποσοστό 78%, λήψη φωτογραφιών σε ποσοστό 84% και πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό 79% μακράν οι τρεις δημοφιλέστερες χρήσεις ενός σύγχρονου smartphone. Η πρόσβαση στο Web για ενημέρωση και ψυχαγωγία, η χρήση e-mail, η ακρόαση μουσικής και η ενασχόληση με games ακολουθούν από... αρκετή απόσταση (ποσοστά γύρω στο 55%-60% για το καθένα). Η έρευνα αναδεικνύει και την ολοφάνερα επικρατούσα τάση πια: τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται από τους κατόχους τους για καθημερινές φωνητικές κλήσεις σε ποσοστό κάτω του 60%, σε ορισμένες ηλικίες δε (προφανώς νεαρές) σε ποσοστό κάτω του 40% (!).

H Huawei, όπως και οποιοσδήποτε άλλος κατασκευαστής smartphones, ερμηνεύει τα υψηλά ποσοστά χρήσης τους με τρόπο θετικό: τα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα και με ψυχολόγους που ανέλυσαν να αποτελέσματα της έρευνας, δεν είναι τίποτε άλλο από τα κύρια αυτή τη στιγμή εργαλεία επικοινωνίας και έκφρασης που εκπληρώνουν αυτές τις πάγιες ανθρώπινες ανάγκες με τρόπο σύγχρονο. Προσφέρουν, παράλληλα, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση που για πολλούς από μας έχει μεγάλη σημασία. Δεν μπορούμε να μην διακρίνουμε όμως και λόγους προβληματισμού τόσο σε στοιχεία εθισμού που παρατηρούνται στο πώς χρησιμοποιούμε αυτές τις συσκευές, όσο και στο ποσοστό του χρόνου που διεκδικούν από τις 24 ώρες που έχουμε όλοι στην διάθεσή μας καθημερινά. Ακόμη και αν εκλαμβάναμε όλοι αυτά τα δύο ως προβλήματα, περιμένουμε πως θ' άλλαζε κάτι; Με πάσα ειλικρίνεια... όχι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ