Lytro Illum: φωτό μεταβλητού βάθους, πλέον σοβαρά

Ψηφιακή φωτογραφική από το μέλλον, σύντομα διαθέσιμη

Δεν είναι πολλές οι εταιρείες που μπορούν να υποστηρίξουν πως έχουν καινοτομήσει στο χώρο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια - τουλάχιστον όχι χωρίς να γελάσουμε μαζί τους - όμως η Lytro, μία σχετικά μικρή αμερικανική τέτοια, έχει ήδη αποδείξει πως συνεισέφερε ακριβώς αυτό. Είχαμε γράψει για πρώτη φορά γι' αυτήν και την προσπάθειά της να προσφέρει φωτογραφίες "μεταβλητού βάθους" τον Ιούνιο του 2011. Έκτοτε η Lytro διέθεσε το πρώτο της εμπορικό προϊόν, την Lytro Camera, η οποία όντως προσέφερε ακριβώς αυτό: φωτογραφίες που συλλαμβάνει ο χρήστης και στη συνέχεια μπορεί να επεξεργαστεί μέσω ειδικού software, ώστε να αλλάξει το σημείο εστίασής τους και να τις μετατρέψει σε κάτι τελείως διαφορετικό. Η Lytro Camera "είχε πλάκα", αλλά λόγω των τεχνικών της περιορισμών αντιμετωπίστηκε περισσότερο ως gadget, παρά ως "σωστή" ψηφιακή φωτογραφική. Η διάδοχός της, όμως, η Illum, είναι ακριβώς αυτό - και πιθανώς πολλά περισσότερα, αν κρίνουμε από τα πρώτα στοιχεία που αποκάλυψε η Lytro.

H Illum έχει το μέγεθος και το σχήμα υβριδικής ψηφιακής φωτογραφικής, όπως δηλαδή π.χ. οι NEX της Sony: συμπαγής μεν, αλλά με αρκετά μεγάλο φακό (αντίστοιχος ενός 30-250mm), ο οποίος όμως δεν λειτουργεί όπως αυτός μιας τυπικής DSLR. Αντιθέτως το περίβλημα εσωκλείει μία διάταξη μικρο-φακών, η οποία συγκεντρώνει οπτική πληροφορία σε "τρεις διαστάσεις": τόσο σε ύψος και πλάτος, αλλά και σε "βάθος", γεγονός που επιτρέπει στο συνοδευτικό λογισμικό να αλλάξει εκ των υστέρων την εστίαση ή να "μετατοπίσει" ελαφρά τη γωνία λήψης της αρχικής φωτογραφίας και με αυτήν τα σχετικά αντικείμενα μέσα στο κάδρο. Η Illum φυσικά "ωθεί στο επόμενο επίπεδο" λήψης αυτές τις 3D φωτογραφίες σε σχέση με την αρχική Lytro Camera, καθώς και πολύ ταχύτερη είναι (το κλείστρο της ανοιγοκλείνει σε 1/4000 του δευτρερολέπτου) και υψηλότερης ανάλυσης είναι το τελικό αποτέλεσμα που συλλαμβάνει (δεν μετρώνται σε Megapixel οι φωτογραφίες αυτές αλλά της Illum είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε μέγεθος αρχείου).

Η καινούργια Lytro είναι, άλλωστε, ισχυρότερη και πληρέστερη ως συσκευή συνολικά. Για την προεπισκόπηση και την εφαρμογή ειδικών εφέ σε πραγματικό χρόνο στηρίζεται σε επεξεργαστή SnapDragon 804 (ο ισχυρότερος φέτος για smartphones ή tablets), φέρει οθόνη 4 ιντσών στο πίσω μέρος της για τη σκόπευση κι ενεργοποίηση των σχετικών επιλογών, ενώ δέχεται πολλά επαγγελματικά περιφερειακά και αξεσουάρ μέσω της ειδικής υποδοχής (hotshoe). Δικαιολογημένα, λοιπόν, ζητά πλέον τα χρήματα μίας "κανονικής", και μάλιστα ικανότατης DSLR ($1600). Διαθέσιμη θα είναι στο ευρύ κοινό τον Ιούλιο και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο η αυξημένη ποιότητα αυτών των "αλληλεπιδραστικών", "τρισδιάστατων" φωτογραφιών θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των φίλων της ψηφιακής φωτογραφίας για την τεχνική αυτή - γιατί, ας μην ξεχνάμε, μπορεί να ήταν η Lytro Camera αυτή που προσέφερε πρώτη κάτι τέτοιο, όμως ορισμένα smartphones έχουν ήδη προσπαθήσει να αποδώσουν κάτι "περίπου σαν αυτό" μέσω software, ενώ το ολοκαίνουργιο HTC One M8 φέρει δεύτερη "βοηθητική" κάμερα δίπλα στην κύρια, ώστε να συλλαμβάνει την απαραίτητη οπτική πληροφορία του "βάθους" για τον ίδιο σκοπό. Υπομονή μέχρι το καλοκαίρι, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ