Lumia 1020: η τελευταία ευκαιρία

Η Νοkia "παίζει το χαρτί" των Megapixel - θα έχει αποτέλεσμα, ωστόσο;

Μετά από πολλές συζητήσεις και θεωρίες - και τις... απαραίτητες διαρροές ελάχιστα 24ωρα πριν από την αποκάλυψή του - η Nokia επιβεβαίωσε και επίσημα την επικείμενη κυκλοφορία του Lumia 1020. Πρόκειται για το smartphone που όλοι περιμέναμε με ενδιαφέρον να δούμε από τη μέρα που οι Φινλανδοί επέδειξαν για πρώτη φορά το 808 PureView, κινητό με εξαιρετικό φακό και αισθητήρα των... 41 Megapixel (!). Η Nokia επιτέλους δείχνει έτοιμη να φέρει στην αγορά εκείνο το κορυφαίο φωτογραφικό κινητό, αλλά με λειτουργικό Windows Phone 8 και σαφέστατα εξελιγμένο software για τη σύλληψη φωτογραφίας και video. Μπορεί ωστόσο το Lumia 1020 να "κάνει τη διαφορά" ή η μεγάλη καθυστέρηση (ενός και πλέον έτους) καθιστά το όλο θέμα... μη-θέμα;

Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Nokia, o Stephen Elop, δείχνει να συμπεριφέρεται σαν να... μην συμβαίνει τίποτε γύρω του και στην παγκόσμια αγορά: σύμφωνα με τις δηλώσεις του - καταλαβαίνουμε πως έπρεπε να είναι τέτοιες, όμως υπάρχει και κάποιο... θράσος εκεί - το Lumia 1020 είναι "αληθινά καινοτομικό και εξελικτικό, σε αντίθεση με τί ο ανταγωνισμός έχει προσφέρει με τα πιο πρόσφατα προϊόντα του". Ο Elop, παραδόξως, δεν έχει άδικο (ούτε το iPhone 5 ήταν αρκετά σημαντικό βήμα μπροστά σε σχέση με το 4S ούτε το Galaxy S4 σε σχέση με το S3), όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Nokia ανάγεται από τη μια μέρα στην άλλη σε... κολοσσό της καινοτομίας επειδή προσάρμοσε μια ήδη υπαρκτή τεχνολογία (αυτήν του PureView) σε ένα ήδη γνωστό της λειτουργικό σύστημα (τα Windows Phone 8). Και σίγουρα δεν σημαίνει πως το νέο Lumia ή το όποιο Lumia αξίζει προτίμησης και αγοράς... εξ ορισμού. Εκεί, κατά τη γνώμη μας κρύβεται η λανθασμένη εκτίμηση της Nokia.

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι οι κάμερες των smartphones είναι οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες ψηφιακές φωτογραφικές σήμερα: "η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις πάντα μαζί σου", όπως λέει και το ρητό που υπογραμμίζει την ευκολία με την οποία ο περισσότερος πια κόσμος απαθανατίζει στιγμές με τα κινητά του, χωρίς να μεταφέρει "κανονικές" ψηφιακές φωτογραφικές. Δεν χωρά επίσης αμφιβολία στο γεγονός ότι το Lumia 1020 θα προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην σύλληψη φωτογραφιών και video: και μόνο ο ευδιάκριτα καλύτερος αισθητήρας και φακός, πόσο μάλλον υποβοηθούμενοι από το λογισμικό στο οποίο έχει δώσει ιδιαίτερη βάση αυτή τη φορά η Nokia, εγγυώνται κάτι τέτοιο. Όχι, σε αυτά τα δύο στοιχεία δεν χωρά συζήτηση.

Πολύ μεγάλη αμφιβολία και συζήτηση όμως... χωρά στο αν και κατά πόσο οι καταναλωτές θα προτιμήσουν πλέον συγκεκριμένο μοντέλο smartphone για την ποιοτική του κάμερα. Οι μέρες εκείνες που συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών αγόραζαν "φωτογραφικά κινητά", "μουσικά κινητά", "επαγγελματικά κινητά" βάσει των χαρακτηριστικών που διαφοροποιούσαν το καθένα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, με τα smartphones, ο καταναλωτής κοιτά συνολικά τί αγοράζει: τί είδους σχεδιασμό, πρόσβαση σε πόσο πλούσιο Δικτυακό κατάστημα εφαρμογών, τί επιπέδου ποιότητα κατασκευής, πόσο υψηλή αυτονομία, τί είδους κόστος... η λίστα είναι μεγάλη. Αλλά είναι το άθροισμά της αυτό που οδηγεί στη μία ή την άλλη προτίμηση, όχι μόνο κάποιο χαρακτηριστικό συγκεκριμένο.

Ναι, υπάρχουν και καταναλωτές για τους οποίους η ποιότητα στη σύλληψη των φωτογραφιών έχει μεγαλύτερη σημασία απ' ότι έχει για τον πιο πολύ άλλο κόσμο. Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση αρκετοί οι άνθρωποι αυτοί σε αριθμό για να φέρουν τόσες πωλήσεις, ώστε η Nokia να επιστρέψει σε θέση επιρροής (πόσο μάλλον σε περίοπτη). To μερίδιο αγοράς των Windows Phone παγκοσμίως ξεπέρασε μόλις πριν από δύο μήνες το 3% - και αυτό το 3.2% είναι ως επί το πλείστον, αλλά όχι μόνο, Nokia Lumia. Με άλλα λόγια η Nokia δεν μπορεί να ελπίζει πως με το Lumia 1020 (ειδικά στην τιμή πώλησης των... €799 που έχει εμφανιστεί για προπαραγγελίες) θα ωθήσει το μερίδιο αγοράς της σε άλλα ύψη. Αυτό θα γίνει μόνο όταν εμφανιστούν αξιοπρεπή Lumia στα €149-€199 και όταν, παράλληλα, ο πλούτος του Windows Phone Marketplace σε apps όλων των ειδών δεν αφήνει περιθώριο για παράπονα. Έως τότε; Ωραίο το Lumia 1020. Ενδιαφέρον. Αλλά τόσο ενδιαφέρον ώστε να ανατρέψει ισορροπίες και να μην αντιμετωπίζεται από πολλούς ως η... τελευταία ευκαιρία της Nokia για εκτενή εμπορική επιτυχία; Τόσο, όχι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ