Logitech: ενέργεια απ' τον ήλιο, πολύτιμη

Παρούσα... χειμώνα-καλοκαίρι, αξιοποιήσιμη από τα σχετικά προϊόντα της

Είναι γνωστό σε όλους το γεγονός ότι, για χώρα με τόσων μηνών έντονη ηλιοφάνεια κάθε χρόνο, η Ελλάδα δεν έχει σε καμία περίπτωση αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια όσο θα μπορούσε. Ολοένα και περισσότεροι τρόποι πάντως για να μην... περιμένουμε κυβερνήσεις, αλλά να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο για δωρεάν ενέργεια στην καθημερινότητά μας, εμφανίζονται σε καταναλωτικά προϊόντα - και δεν αναφερόμαστε σε... κομπιουτεράκια! Η Logitech είναι μία από τις εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στα "ηλιοκίνητα" περιφερειακά για προσωπικούς υπολογιστές από νωρίς, γι' αυτό και εν όψει εορτών (και βέβαια εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής δυστοκίας) μάλλον... καλά κάνει που υπενθυμίζει τη σημασία και τη χρησιμότητα του ήλιου ως πηγή ενέργειας!



Στο πλαίσιο αυτό η ελβετική εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω infographic, το οποίο δημοσιεύουμε στην ολότητά του - ξεχωρίζοντας μερικά σημεία που άξιζαν περισσότερης προσοχής:

- Κάθε δευτερόλεπτο ο ήλιος παράγει ενέργεια αρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του πλανήτη για 500.000 χρόνια, ή το ισοδύναμο 4 τρισεκατομμυρίων λαμπτήρων των 100 Watt.

- Η ηλιακή ενέργεια που βρίσκει το δρόμο της ως την επιφάνεια της Γης κάθε ώρα, αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας για έναν ολόκληρο χρόνο.
- Έκταση περίπου όσο η Σουηδία - το 0,3% της επιφάνειας της ξηράς στον πλανήτη μας - θα ήταν αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μας σε ηλεκτρισμό, μέσω ηλιακής ενέργειας.

- Οι τρεις μεγαλύτερες χώρες στο κόσμο σε παραγωγή ηλιακής ενέργειας είναι οι Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Η Ευρώπη ήδη περιλαμβάνει εννέα από τις δεκαπέντε μεγαλύτερες αγορές ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Tα ηλιακά πάνελ που εγκαταστάθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη προσέφεραν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε από όλες τις νέες εγκαταστάσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

- Αν όλος ο κόσμος επέλεγε να χρησιμοποιεί ασύρματα ηλιακά πληκτρολόγια - όπως αυτά που έχει διαθέσει η Logitech - θα εξοικονομούνταν συνολικά 828 εκατομμύρια μπαταρίες το χρόνο.

- Οι ηλιακά φορτιζόμενες συσκευές δεν χρειάζονται απαραίτητα τον ήλιο - για παράδειγμα ο φωτισμός της οθόνης ενός Η/Υ είναι αρκετός για να φορτίσει ένα πληκτρολόγιο της Logitech, όπως το K750 ή K760, στο 10%, έστω κι αν δεν υπάρχει καμία άλλη διαθέσιμη πηγή φωτός.


Η Logitech, ολοφάνερα, στο θέμα της αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας για την οικολογική και... οικονομική λειτουργία προϊόντων δεν αρκείται μόνο στη θεωρία. Έχει διαθέσει το πρώτο ασύρματο ηλιακά φορτιζόμενο πληκτρολόγιο, το K750 (τόσο για PC όσο και για Mac), τον μικρότερο σε μέγεθος "αδελφό" του, το K760, καθώς και τη θήκη-πληκτρολόγιο Solar Folio για iPad. Και τα τρία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν άνετη πληκτρολόγηση και να αντλούν ενέργεια όχι μόνο από τον ήλιο, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός (π.χ. ηλεκτρικές λάμπες). Πλήρης φόρτιση ενός K760 (με μέση ημερήσια χρήση 8 ωρών) αρκεί για 3 μήνες χρήσης ή για... 2 ολόκληρα χρόνια στο Solar Folio (με 2 ώρες μέση ημερήσια χρήση). Και στη χώρα όπου "έχει πάντα ήλιο", όπως λέει και το γνωστό τραγούδι, αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να έχουμε εύκολα, είναι ηλιακή ενέργεια. Ακόμη και με συννεφιά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ