LG: Οθόνη... HD για φορητές συσκευές!

Τόσα πολλά pixel, σε μόλις 5 ίντσες: θαυμαστό, αλλά... όχι μόνο

Μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να... συνηθίζουμε στην ιδέα ότι τα (μεγαλούτσικα) smartphones του 2013-14 θα σημειώσουν - τεχνολογικό τουλάχιστον - άλμα μπροστά σε σχέση με αυτά της φετινής χρονιάς. Αλλά και στην ιδέα ότι πολλά πράγματα στις εξελιγμένες τους προδιαγραφές γίνονται... απλώς επειδή οι εταιρείες μπορούν και όχι επειδή υπάρχει κάποιος αληθινά σημαντικός, πρακτικός λόγος! Μετά από τους αισθητήρες των 16 Megapixel, που θα καταστήσουν τα smartphones ικανά να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν σε ανάλυση... Quad HD (!), η LG "ανέβασε τον πήχυ ψηλότερα" και στο θέμα της απεικόνισης επί της οθόνης. Ανακοίνωσε μία νέα, ανάλυσης 1080 γραμμών!

Πράγματι, ενώ σε λίγες εβδομάδες περιμένουμε τα πρώτα tablet με ανάλυση 1920x1200 pixel στις 10.1 ίντσες, η LG επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να προσφέρει 1920x1080 pixel στις 5 (!) ίντσες. Η οθόνη, μάλιστα, είναι τύπου LCD αλλά τεχνολογίας AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching), κάτι που σημαίνει πως θα προσφέρει ευρείες γωνίες θέασης, μεγάλη χρωματική ακρίβεια και σχετικά χαμηλή κατανάλωση. Βεβαίως οι 5 ίντσες είναι, ε, 5 ίντσες: πολύς κόσμος θεωρεί ήδη μεγάλη την οθόνη μερικών smartphones στηριγμένων σε Android ή Windows Phone με διαγωνίους 4.7 και 4.8 ίντσες, ενώ το Samsung Galaxy Note (το ενδιάμεσο smartphone και tablet) χρησιμοποιεί διαγωνίου 5.3 ιντσών. Από την άλλη, τα μεγάλα smartphones δείχνουν να "κερδίζουν έδαφος" τα τελευταία χρόνια, οπότε...

Το σημαντικότερο ίσως σε όλα αυτά - και λόγος ένστασης ή, το λιγότερο, συζήτησης - είναι η πυκνότητα των pixel που προκύπτει από αυτήν την μεγάλη ανάλυση στις 5 μόλις ίντσες. Η οθόνη της LG θα χαρακτηρίζεται από τέτοιο λόγο πυκνότητας στα... 440 ppi (!!!), τη στιγμή που η περίφημη οθόνη Retina του iPhone4/4S χαρακτηρίζεται από 326 ppi και, ήδη σε αυτήν, δεν μπορεί να διακρίνει κανείς μεμονωμένα pixel. Με άλλα λόγια: θα είναι άκρως εντυπωσιακή η οθόνη της LG, αλλά σημαντικός αριθμός από την οπτική πληροφορία που θα προβάλλει θα καταλήγει να είναι μη εκμεταλλεύσιμη από το κοινό. Ένα είναι το βέβαιο: με αυτά και με κείνα, ούτε για μερικά δευτερόλεπτα δεν θα αντέχουμε να κοιτάμε τις οθόνες των περισσότερων σημερινών smartphones, σε 18 ή 24 μήνες από σήμερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ