Ξεκινά η υπηρεσία Apple Music

Καινούργια δικτυακή μουσική πρόταση... "εναντίον όλων", διαθέσιμη με την αναβάθμιση 8.4 του iOS

Όπως είχε προαναγγείλει στην εκδήλωσή της στις αρχές Ιουνίου, η Apple έκανε διαθέσιμο χθες αργά το βράδυ - μέσω της αναβάθμισης υπ' αριθμό 8.4 του λειτουργικού iOS - την ανανεωμένη εφαρμογή της Music, η οποία προσφέρει πρόσβαση στην νέα υπηρεσία Apple Music. Με αυτήν οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να αποσπάσουν όχι μόνο τμήμα της αγοράς "μετάδοσης" (streaming) μουσικής, όπου αυτή τη στιγμή έχει επικρατήσει η υπηρεσία Spotify, αλλά και τμήμα της αγοράς των ψηφιακών ραδιοφωνικών σταθμών, συνεχίζοντας παράλληλα να προωθούν την αγορά τραγουδιών και album από το iTunes.

Είναι μία σαφώς φιλόδοξη προσπάθεια - ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι η Apple δεν έχει ακριβώς το καλύτερο ιστορικό στις Δικτυακές της προσπάθειες τα τελευταία χρόνια - όμως κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά το γεγονός ότι η υπηρεσία αυτή θα βρίσκεται από σήμερα παρούσα σε δεκάδες εκατομμύρια iPhone και iPad και προεγκατεστημένη σε πολλά ακόμη εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Αυτό προσφέρει στην Apple ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών Spotify, Google Play Music, Tidal, Pandora, Rdio, Rhapsody κλπ., αν και βέβαια ο αμερικανικός κολοσσός θα πρέπει να πείσει το κοινό που θα αξιοποιήσει την δωρεάν τρίμηνη "δοκιμαστική" εγγραφή του στο Apple Music να... αρχίσει να πληρώνει και μετά από τη λήξη αυτής. Θα έχει σαφώς ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πόσοι από τα εκατομμύρια αυτά των καταναλωτών θα επιλέξουν συνειδητά να πληρώνουν $10 μηνιαίως για πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή, όταν το Spotify προσφέρει δωρεάν επιλογή.

Όσον αφορά στην αναβάθμιση 8.4 του iOS, αυτή φέρνει στο προσκήνιο - πέρα από την υπηρεσία Apple Music - διάφορες βελτιώσεις σε σημαντικές εφαρμογές, όπως αυτές του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του iBooks, καθώς και πολλές διορθώσεις στο διάσημο λειτουργικό συνολικά. Μετά την εγκατάστασή του σε iPhone 6 και iPad Air δεν παρατηρήσαμε καμία "συνέπεια" στην απόδοση των συσκευών αυτών, οπότε θεωρούμε μάλλον... ασφαλές να προτείνουμε την εγκατάστασή του σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή της Apple "μετρά" λιγότερα από 2 έτη στην αγορά. Στον ορίζοντα, άλλωστε, βρίσκεται για τις ίδιες συσκευές και το iOS 9, κάποια στιγμή μέσα στο Σεπτέμβριο, οπότε το πιθανότερο είναι πως οι καταναλωτές που θα αναβαθμίσουν τις συσκευές τους στο iOS 8.4 δεν θα παραμείνουν σε αυτό για πολύ. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ